حمایت از لینوکس
لینوکس را میتوان پرچمدار نرمافزارهای آزاد و متنباز دانست. در واقع جنبشی که ریچارد استالمن به راه انداخت، امروز طرفداران بسیار زیادی در سراسر دنیا دارد و توسعهدهندگان بسیاری هستند که خود را از حامیان این جنبش میدانند. حتی کمپانیهای بزرگی را شاهد هستیم که از این جنبش نرمافزاری حمایت میکنند و هر روز با تازههای بیشتری در اینباره روبرو میشویم.
در بخشهایی از سایت gnu.org آمده است:
نرمافزار آزاد در مورد آزادی کاربران برای اجرا، کپی، توزیع، بررسی، تغییر و بهبود دادن نرمافزار میباشد. بهطور دقیقتر، نرمافزار آزاد به چهار نوع آزادی برای کاربران یک نرمافزار اشاره میکند:
- آزادی ۰: آزادی برای اجرای برنامه برای هر منظوری
- آزادی ۱: آزادی برای مطالعه و بررسی چگونگی عملکرد برنامه و تغییر آن برای نیاز خود، که دسترسی به کد منبع یک پیششرط برای این آزادی میباشد
- آزادی ۲: آزادی برای توزیع مجدد کپیهایی از آن، بنابراین شما میتوانید به همسایگان خود کمک کنید
- آزادی ۳: آزادی برای بهبود برنامه و انتشار این تغییرات برای عموم، بنابراین تمام جامعه از آن بهره میبرند — که البته دسترسی به کد منبع یک پیششرط برای این آزادی میباشد
بدون شک، تاثیری که نرمافزارهای آزاد و متنباز در پیشرفت دنیای فناوری اطلاعات داشتهاند، برای هر کاربر اینترنت بسیار محسوس میباشد. امروزه از اینترنت اکسپلورر که یک مرورگر کاملاً انحصاری میباشد، به عنوان یک نرمافزار مذموم یاد میشود و پیشرفت نرمافزار آزاد، حتی باعث به حرکت درآمدن آن و ارائه ویرایشهای اینترنت اکسپلورر ۸ و ۹ نیز شده است. بنابراین دنیای متنباز حتی باعث پیشرفت مایکروسافت هم شده است!
اما نکته حائز اهمیت در مورد نرمافزارهای آزاد و متنباز این است که گسترش آنها چه از لحاظ نرمافزاری و چه از لحاظ استقبال، به کمک مخاطبان آن صورت میپذیرد. برای مثال در مورد توسعه نرمافزاری در وردپرس (WordPress) که یکی از محبوبترین نرمافزارهای متنباز است، هر کس مطابق با نیاز خود افزونهای را تالیف مینماید و پس از آن، نتیجه تلاشهای خود را در اختیار دیگران قرار میدهد. سایرین نیز میتوانند آن برنامه را بهبود ببخشند و اینگونه دنیای وب با ورود یک نرمافزار مدیریت محتوای مبتنی بر لیسانس GNU متحول میگردد، چرا که حاصل تلاش و تفکر هزاران برنامهنویس هر روز به آن اضافه میگردد.
همچنین گسترش استفاده از وردپرس نیز به کمک کسانی که قبلاً با وردپرس آشنا شدهاند و از امکانات آن استفاده کردهاند اتفاق میافتد. این شبکه هر روز بزرگتر و کاملتر میشود و شما برای حمایت از یک نرمافزار آزاد که قبلاً از آن استفاده کردهاید، میتوانید آن را به دوستان خود معرفی نمائید.
در دنیای سرورها نیز امروزه بیشتر از ۶۰ درصد کل سرورهای جهان از سیستمعاملهای لینوکسی استفاده میکنند و هر روز شاهد پیشرفت و بروزرسانی این سیستمعاملها و نرمافزارهای مبتنی بر آنها هستیم.
لذا برای توسعه وب فارسی که از اهداف اصلی پارسپک میباشد، اولین گام، حمایت از نرمافزارهای آزاد است. از همینرو در خدمات ابر سرور از دو توزیع معروف لینوکس استفاده شده است:
- اوبونتو (Ubuntu): محبوبترین سیستمعامل لینوکس مورد استفاده کاربران دسکتاپ
- سِنتاواس (CentOS): محبوبترین سیستمعامل لینوکس مورد استفاده در سرورها
شما نیز میتوانید با قرار دادن تصاویر زیر در وبلاگ یا سایت خود و معرفی آن، فرصت رایگان استفاده از لینوکس و ابر سرور را — هر دو یکجا — به دوستان خود هدیه دهید و در توسعه وب فارسی شرکت نمائید.