معرفی ۴ دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس در ۵ دقیقه
در این مقاله میخوانید
دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس مثل احوالپرسی صمیمیترین دوستتان است که شما را از حال واقعی سرور خبردار میکند. آپتایم سرور نشان میدهد سرور چه مدت زمانی در دسترس کاربران است و بدون وقفه کار میکند. در این مقاله از آموزش لینوکس بلاگ پارس پک به شما میگوییم چگونه با ۴ دستور ساده و کاربردی لود تایم سرورتان را بهطور دقیق بررسی کنید. با خواندن این مقاله، چک کردن لود تایم سرور در لینوکس برایتان به سادگی آب خوردن خواهد بود.
معرفی ۴ دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
در این مقاله ۴ دستور برای نمایش آپتایم سرور را بررسی میکنیم:
۱. دستور uptime؛ سادهترین دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
برای بررسی آپتایم سرور میتوانید از دستور uptime استفاده کنید. این دستور اطلاعات مختلفی را در مورد سرور از جمله مدت زمان آپتایم، تعداد کاربران متصل و میزان استفاده از CPU و حافظه RAM نمایش میدهد.
۲. دستور w؛ کاربردیترین دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
دستور w اطلاعات جامعی در مورد کاربران متصل به سرور، از جمله نام کاربری، زمان ورود، درصد استفاده از CPU و حافظه، و آپتایم سرور ارائه میدهد. با استفاده از این دستور میتوانید آپتایم سرور را نیز مشاهده کنید.
۳. دستور top؛ رایجترین دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
دستور top یک ابزار نظارت بر عملکرد سرور است که اطلاعات جامعی را در مورد فرایندها، منابع و عملکرد کلی سرور از جمله آپتایم سرور ارائه میدهد.
۴. دستور Htop؛ جذابترین دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
Htop یک ابزار نظارت بر سیستم پیشرفته است که خروجی رنگی و کاربرپسندتری نسبت به top ارائه میدهد. آپتایم سرور نیز در Htop بهصورت رنگی نمایش داده میشود.
نکته:
آپتایم مدت زمانی است که سرور شما دردسترس کاربران قرار دارد. برای نمایش میزان دسترسپذیری سرور خود میتوانید از دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس «uptime» در ترمینال سیستمتان استفاده کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره آپتایم سرور لینوکس دستورهای مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوانید اطلاعاتی را درباره مدت زمان پاسخگویی سرورتان بهدست آورید.
۱. نمایش آپتایم سرور با دستور uptime
برای مشاهده uptime لینوکس میتوانید از دستور زیر استفاده کنید:
uptime
نقش دستور uptime در سیستم عامل لینوکس چیست؟ دستور uptime سرور لینوکس اطلاعات زیر را در خروجی خود نمایش میدهد:
- زمان فعلی
- میزان استفاده از پردازنده
- میزان استفاده از حافظه
- مدت زمان از آخرین راهاندازی سرور
- تعداد کاربرانی که در حال حاضر به سرور متصل هستند.
برای مثال، خروجی زیر را برای دستور uptime لینوکس در نظر بگیرید:
03: 27: 55 up 2 days, 1:17, 1 user, load average: 0.06, 0.20, 0.35
این خروجی نشان میدهد که سرور از ۲ روز و ۳ ساعت و ۲۷ دقیقه پیش راهاندازی شده و در حال حاضر یک کاربر به سرور متصل است. میانگین بار پردازنده را نیز با ۰ نمایش میدهد.
نمایش اطلاعات بیشتر با دستور uptime -s
برای نمایش اطلاعات بیشتر در مورد آپتایم سرور لینوکس، میتوانید از دستور زیر استفاده کنید. این دستور تاریخ و زمان آخرین راهاندازی سرور را نیز به شما نمایش میدهد:
uptime -s
این دستور uptime در لینوکس علاوهبر اطلاعات بالا، تاریخ و زمان آخرین راهاندازی سرور و تعداد فرایندهای فعال را نیز در خروجی خود نمایش میدهد.
دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس در فرمت بهتر با دستور uptime -p
با استفاده از گزینه -p در دستور uptime، میتوانید دستور نمایش میزان آپتایم uptime سرور لینوکس را در یک فرمت زیبا مشاهده کنید.
uptime -p
برای مثال، این دستور، آپتایم را بهصورت زیر نمایش میدهد:
up 3 days, 1 hours, 18 minutes
۲. استفاده از w؛ کاربردیتری دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس
دستور w اطلاعات مشابه دستور uptime را نمایش میدهد و همچنین اطلاعات بیشتری در مورد کاربران متصل به سرور، فرایندهای در حال اجرا و منابع استفاده شده ارائه میکند. برای استفاده از این دستور، کافی است آن را در ترمینال اجرا کنید.
$ w
خروجی این دستور به شرح زیر است:
Output
03:30:32 up 1:20, 1 users, load average: 0.26, 0.22, 0.33 USER TTY FROM LOGIN@ IDLE JCPU PCPU WHAT root tty1 :0 19:28 0.00s 0.00s 0.00s -bash James pts/0 :0 19:37 0.00s 0.00s 0.00s -bash
- تاریخ و زمان جاری: ۰۳:۳۰:۳۲
- مدت زمان سپری شده از آخرین بوت: ۱:۲۰
- تعداد کاربرانی که در حال حاضر به سرور متصل هستند: ۱
- نام کاربری که در حال حاضر به سرور متصل است: James
- درصد استفاده از CPU:
- CPU کل: ۰.۲۶ درصد
- CPU کاربر: ۰.۰۰ درصد
- CPU هسته: ۰.۰۰ درصد
- درصد استفاده از حافظه:
- حافظه کل: ۰.۲۲ درصد
- حافظه مصرفی: ۰.۳۳ درصد
- حافظه آزاد: ۱۰۰.۰ درصد
- درصد استفاده از شبکه:
- شبکه ورودی: ۰ بایت
- شبکه خروجی: ۰ بایت
۳. نمایش آپتایم سرور لینوکس با دستور top
برای مشاهده زمان آپتایم سرور لینوکس میتوانید از دستور top استفاده کنید. دستور top یک ابزار خط فرمان است که علاوهبر نمایش زمان آپتایم، لیست فرایندهای در حال اجرا و اطلاعات دیگری مانند استفاده از CPU و حافظه را نیز نمایش میدهد.
در استفاده از دستور top برای نمایش آپتایم سرور لینوکس، کافی است آن را در ترمینال اجرا کنید و سپس کلید ۱ را فشار دهید. این کار باعث می شود تا top به حالت کامل صفحه نمایش تغییر کند و اطلاعات بیشتری را در مورد سیستم شما نمایش دهد.
top
در این حالت، آپتایم در خط اول نمایش داده میشود. دستور زیر نیز کمک میکند تا دستور top با یک ثانیه تاخیر اجرا شود. این امر به شما امکان میدهد تا آپتایم را بهجای یک مقدار ثابت بهصورت یک رشته پیوسته مشاهده کنید.
top -d 1
همچنین میتوانید از گزینه -p برای نمایش آپتایم در یک قالب زیبا استفاده کنید.
top -p
خروجی دستور top -p بهصورت زیر است.
Output
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND 1 root 20 0 15072 11996 7352 R 2.0 0.6 0:00.06 systemd 2 root 20 0 2052 148 104 S 0.0 0.0 0:00.02 kthreadd 3 root 20 0 2052 148 104 S 0.0 0.0 0:00.00 ksoftirqd/0 4 root 20 0 2052 148 104 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/0:0 5 root 20 0 2052 148 104 S 0.0 0.0 0:00.00 kworker/0:1 up 1 day, 0 hours, 0 minutes
۴. دستور Htop: یک دستور رنگارنگ برای نمایش آپتایم
دستور Htop، نسخه بهروزرسانی شده top است که با ارائه خروجی رنگی و کاربرپسند، فرایند نظارت بر عملکرد سیستم را به سطحی جذابتر میرساند. برای بررسی آپتایم سرور لینوکس با استفاده از Htop، کافی است دستور زیر را در ترمینال اجرا کنید:
$ htop htop-command
در پنجره Htop، آپتایم سیستم بهصورت رنگی در ستون سمت راست، زیر عنوان uptime نمایش داده میشود. این رنگبندی باعث میشود که آپتایم بهراحتی قابل تشخیص باشد.
بنابراین، با استفاده از ۴ دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس میتوانید نظارت دقیقی روی آپتایم سرور داشته باشید.
خرید سرور لینوکس با پشتیبانی ۲۴ ساعته
دسترسیپذیری کسبوکارهای آنلاین برای کاربران یک ضرورت است و حتی یک قطعی کوتاهمدت میتواند باعث از دست رفتن اعتماد و وفاداری بسیاری از مشتریان شود. سرور لینوکس پارس پک با بهرهمندی از جدیدترین فناوریهای سختافزاری و نرمافزاری، آپتایم ۹۹.۹۹ درصدی و پشتیبانی ۲۴ ساعته را تضمین میکند. با خرید سرور لینوکس پارسپک، همیشه در دسترس کاربران خواهید بود و میتوانید بهصورت مداوم به آنها خدماتتان را ارائه دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.
جمعبندی
دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس مثل نمایش پرونده پزشکی بوده که نشان میدهد سیستم شما چه مدت بدون مشکل و قطعی کار کرده است. در این مقاله از آموزش سیستم عامل بلاگ پارس پک، چهار روش برای نمایش آپتایم سرور لینوکس معرفی کردیم:
- دستور uptime
- دستور w
- دستور top
- ابزار htop
اگر روش موثر دیگری میشناسید که برای نمایش آپتایم سرور لینوکس میتوان از آن استفاده کرد، نظرتان را میتوانید در انتهای همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.
همه چیز درباره انواع توزیعها، زبانهای برنامهنویسی و بخشهای مختلف لینوکس را در مقاله زیر بخوانید.
سؤالات متداول
۱. نحوه مشاهده نسخه و ورژن سرور لینوکس با دستور uptime چطور است؟
با استفاده از دستور uptime و افزودن -V به انتهای آن، میتوانید از نسخه سرور نیز مطلع شوید.
۲. دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس همراه با راهنما چیست؟
راهنمای استفاده از دستورات این ابزار با استفاده از دستور uptime -h در دسترس است.
۳. چگونه میتوانم دستور نمایش آپتایم سرور لینوکس خود را در یک فایل متنی ذخیره کنم؟
برای ذخیره آپتایم سرور لینوکس خود در یک فایل متنی، دستور uptime > file.txt را اجرا کنید. این دستور آپتایم را در فایل file.txt ذخیره میکند.