
پاورشل چیست؟
پاورشل از موتورهای خودکاری است که دارای یک عملکرد پیچیده و قدرت مند است که توانسته است کمک بزرگی به مدیریت و راندمان بهتر شبکههای کامپیوتری کند. قبل از آشنا شدن با عملکرد و چگونگی کارکرد این موتور قابل ارتقاء بهتر است با کلمه Command Prompt که کمتر کسی را میتوان یافت با آن آشنایی نداشته باشد، توضیح مختصری داد. Command Prompt و پاورشل دو مقوله جدا اما مرتبط با یک دیگر در ویندوز هستند که تفاوتهایی را نسبت به یک دیگر دارند. در این مقاله هدف پرداختن به Command Prompt نیست، بلکه فقط یک مقایسه نسبی بین این دو موتور بود که متوجه این موضوع شوید که پاورشل بسیار قدرتمندتر است و هدف از طراحی آن جایگزین شدن به جای CMD است.
در ادامه به بررسی آنچه باید در مورد پاورشل بدانید میپردازیم و به تمام سوالاتی که در ذهن خود در مورد این موتور خودکار پیچیده دارید، جواب داده خواهد شد. پس در ادامه نیز با ما همراه باشید.
بررسی عملکرد PowerShell
اگر جزو کاربران ویندوز هستید پس باید با تمام موتورهای آن و هرچی که به آن مربوط میشود، آگاهی کامل و یا نسبی داشته باشید و پاورشل نیز از این قاعده مستثنی نیست. درک کارکرد این ابزار بسیار پیچیده است اما اگر میخواهید درک راحتتری از این موضوع داشته باشید بهتر است در ابتدا مفهوم Shell را بفهمید. این کلمه در علوم کامپیوتری به معنای یک رابط کاربری است. با استفاده از این رابط میتوان به سرویسهای مختلف سیستم عامل دسترسی پیدا کرد. Shell را میتوان در مدل مختلف ارائه داد که هر کدام دارای ویژگی و عملکرد متفاوتی نسبت به یک دیگر هستند. این دو مدل ارائه شده به صورت زیر میباشند:
- حالت خط فرمان ( Command Line Interface )
- حالت گرافیکی ( Graphical User Interface )
پاورشل یک ابزار بسیار قدرتمند است که توسط شرکت مایکروسافت به منظور مدیریت و پیکربندی سیستم عامل ویندوز به طور خودکار طراحی و توسعه داده شده است. کارکرد این ابزار قدرتمند بر اساس Net Framework. میباشد و شامل دو بخش مختلف زیر است:
- رابط کاربری خط فرمان
- زبان Script
اسکریپت نویسی دارای پیچیدگیهای زیادی است که با وجود یکی از نسخههای پاورشل به نام PowerShell ISE آسانتر شده است. دلیل این آسان بودن وجود یک محیط گرافیکی در این نسخه است که در آن دیگر نیازی به تایپ دستورات نیست.
پاورشل میتواند همان چیزی باشد که فعالیتهای شما در یک سیستم کامپیوتری را بهبود میبخشد. این موتور قدرتمند خودکار میتواند در بازه زمانی نه چندان دور تبدیل به آینده نهایی مایکروسافت شود. پس میتوانید حدس بزنید که پاورشل نوعی هسته مرکزی و قلب مایکروسافت است.
تاریخ انتشار نسخه اولیه پاورشل در چه سالی بود؟
در کنار دانستن عملکرد و نقاط قوت پاورشل بد نیست با تاریخچه آن نیز آگاه شوید. پاورشل دارای نسخههای متعددی است که اولین آن در ماه نوامبر سال 2006 به کاربران معرفی گردید. این نسخه مخصوص ویندوز XP، ویندوز Server 2003 و ویندوز Vista بوده است. آخرین نسخه پاورشل برای ویندوز 10 با نام PowerShell 5.0 منتشر گردید.
طراحی وتوسعه پاورشل به چه منظور بوده است؟
به طور کلی میتوان پاورشل را یک ابزار کمکی به حساب آورد که نقش مهمی را در سیستم عامل ویندوز ایفا میکند. دلیل اصلی مایکروسافت برای طراحی این موتور سرعت بخشیدن به منظور حل مشکلات است. همچنین با کمک پاورشل تمام تنظیمات سیستم عامل ویندوز خودکار خواهد شد. با استفاده از این موتور خودکار میتوانید بسیاری از کارهای را از جمله موارد زیر را انجام دهید:
- تمام USB هایی که به کامپیوترهای شبکه متصل هستند توسط این ابزار قابل مشاهده است.
- اگر عملکردهایی ( Process ) که در حالت Not Responding قرار گرفته اند به راحتی میتوان با کمک پاورشل آنها را بست.
- همچنین اگر در یک مدت زمان میخواهید چند کار را با هم انجام دهید کار سختی نخواهد بود. زیرا برخی از آنها را میتوان در حالت Background و باقی را در حالت عادی به انجام رسانید.
یکی از ویژگیهای برتر پاورشل این است که دستورات بسیاری در آن وجود دارند؛ به همین دلیل میتوان به راحتی آنها را شخصی سازی نمود. با استفاده این ابزار و دستورات آن انجام کارهای شما سادهتر خواهند بود؛ همچنین تسریع کننده کارهای شما نیز هستند.
چگونه پاورشل را به مرحله اجرا برسانیم؟
راههای متعددی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان پاورشل را به مرحله انجام رسانید. از این روشهای متدوال میتوان به موارد زیر اشاره داشت که در بین کاربردیترین گزینهها قرار میگیرند:
- هر کامپیوتری دارای یک منوی استارت ( Start ) است. کلمه پاورشل را در این منو جستجو کنید. در این میتوانید آیکون مربوط به این ابزار را مشاهده کنید. حالا به راحتی میتوانید آن را اجرا کنید.
- از دیگر روشهای اجرای پاورشل این است که کلیدهای Win + R را نگهدارید. این کار به منظور باز شدن پنجره Run است. در این مرحله باید کلمه PowerShell تایپ شود. سپس دکمه Enter را فشار دهید.
- از راههای دیگر میتوانید در ابتدا Command Prompt و یا CMD را باز کنید. در این موتور نیز میتوانید دستوراتی که مربوط به پاورشل میباشند را وارد نمایید. این کار به منظور ورود پیدا کردن به مد PowerShell است.
چگونه از پاورشل استفاده کنیم؟
اگر قصد دارید از این ابزار پیچیده ولی قدرتمند بهره ببرید باید گفت که در مرحله اول باید با تمام دستورات آن آشنایی کامل داشته باشید. اگر این تصور را دارید که تمام دستوراتی که در پاورشل وجود دارند، مشابه Command Prompt است باید گفت کاملا در اشتباه هستید.

پاورشل چگونه کار میکند
زیرا این دو کاملا با یک دیگر از هر لحاظی دارای تفاوتهای زیادی میباشند اما میتوانید در استفاده از PowerShell از دستوراتی که در ابزار CMD وجود دارند، استفاده کنید. به عنوان مثال اگر قصد دارید از Process هایی فهرست گیری کنید میتوانید از دستوراتی که در CMD وجود دارند، استفاده کنید. برای این فهرست گیری میتوانید از دستور TASKLIST بهره ببرید. ولی اگر بخواهید از خود دستورات PowerShell استفاده نمایید، با کمک دستور Get-Process میتوانید عمل فهرست گیری را به راحتی به مرحله اجرا برسانید.
جمع بندی
به طور کلی اگر میخواهید از یک ابزار قدرتمند برای پیش بردن کارهای خود استفاده کنید، در ابتدا باید با تمامی دستورات آن آگاهی کامل داشته باشید تا در روند اجرا و کارکرد با آن دچار مشکل نشوید. درک تمام دستورات پیچیده در یک موتور خودکار ویندوز به منظور سرعت بخشیدن به کارهایی است که توسط خود شما انجام میشود. پاورشل جزو همین ابزارهای بسیار قدرتمند است که علی رغم پیچیدگیهای که به خود اختصاص داده است توانسته بخشی از نیازهای کاربران ویندوز را بر طرف نماید. برای کارکردن با پاورشل کافیست با تمام دستورات آن آشنایی و تسلط داشته باشید؛ در این صورت متوجه خواهید شد که این ابزار دارای مزیتهای منحصر به فردتری از آنچه که شما در ذهن خود تصور میکردید، دارد.
سوالات متدوال
سوالات متعددی در مورد پاورشل وجود دارد که کاربران علاقه مند و فعال در زمینه ویندوز به دانستن آنها بسیار مشتاق میباشند که در ادامه به برخی از آنها خواهیم پرداخت.
1. چه تفاوتی بین PowerShell و Command Prompt وجود دارد؟
در رابطه با این سوال میتوان CMD را یک ابزار سنتی در نظر گرفت و پاورشل را یک موتور مدرن که قطعا بین دو مورد مدرن و سنتی تفاوتهایی وجود دارد. اگرچه پاورشل یک روند پیچیده تری را دنبال میکند اما بسیار قدرتمندتر از نوع CMD میباشد. کارهای مدیریتی زیادی وجود دارند که میتواند به وسیله این موتور خودکار انجام داد. از این کارها میتوان به مدیریت رجیستری و مدیریت ابزارهای ویندوز اشاره کرد که به راحتی توسط پاورشل قابل اجرا هستند؛ در حالی که Command Prompt قابلیت اجرای این موارد را ندارد.
با استفاده از این ابزار سنتی انجام بسیاری از کارها محدود شدهاند. به عنوان مثال به وسیله آن نمیتوان دستورات پیچیدهای را اجرا کرد و بسیاری از امکانات مدیریتی ویندوز در دسترس نیست. در حالی که با کمک ابزار مدرن پاورشل میتوان به بسیاری از دستورات پیچیده دسترسی پیدا کرد و آنها را به مرحله انجام رساند. همچنین با این ابزار میتوان یک محیط جدید را مشاهده نمود که به خاطر مدرن بودنش، مدیریتی بهتری برای ویندوزها انجام میگیرد.
2. چه زمانی از پاورشل استفاده میشود؟
استفاده از پاورشل به کاربر مربوط میشود. یعنی هر چقدر یک کاربر معمولی ویندوز هستید به ندرت از این ابزار استفاده میکنید. یعنی اگر قصد استفاده از این موتور قابل ارتقاء را دارید در ابتدا باید دید خود را گستردهتر نمایید و بدانید که PowerShell مانند خط فرمان لینوکس نمیباشد و پروسه گستردهتری را دنبال میکند. پس اگر یک کاربر حرفهای ویندوز هستید، مزایای این ابزار بیشتر برای شما مشخص خواهد شد.
3. تغییر مسیر در Command Prompt و PowerShell چگونه است؟
در تغییر مسیر نیز تفاوتهایی را در این دو ابزار میتوانید مشاهده کنید. در CMD به منظور تغییر مسیر باید آیتم cd را پیدا کنید در حالی که در پاورشل کافیست با Set-Location آشنایی پیدا کنید.
4. چگونه نام یک فایل را در دو ابزار سنتی و مدرن تغییر دهیم؟
این گزینه نیز همانند موارد دیگر تفاوتهایی را با یک دیگر رغم زدهاند. اگر قصد دارید نام فایل خود را در ابزار سنتی Command Prompt تغییر دهید، کافیست از گزینهای به نام Rename بهره مند شوید؛ در صورتی که برای انجام کار مشابه در پاور شال باید از Rename-Item استفاده نمایید.