chatgpt چیست و چگونه کار می‌کند؟ بررسی مزایا و معایب آن

معرفی هوش مصنوعی chatgpt
Avatar
نویسنده: دارا رستگار
سه‌شنبه 2 اردیبهشت 1404
مطالعه: ۱۹ دقیقه ۲ نظر ۶۴۴۶ بازدید

غیرممکن است در یکی دو سال اخیر، نام ChatGPT به گوش‌تان نخورده باشد. این چت‌بات هوشمند ساخته شده بر پایه‌ی هوش مصنوعی و مدل‌های زبانی پیشرفته، به یکی از پرکاربردترین ابزارهای دیجیتال در دنیا تبدیل شده است. از کمک در تولید محتوا گرفته تا کدنویسی، یادگیری زبان، حل مسائل پیچیده و حتی ایده‌پردازی. در این مطلب قرار است با چت جی پی تی از پایه آشنا شوید. بدانید چگونه کار می‌کند، چه کاربردهایی دارد، چه مزایا و محدودیت‌هایی در استفاده از آن وجود دارد و چرا این‌همه سر و صدا به‌پا کرده است. اگر می‌خواهید در مورد دنیای جدیدی از امکانات را بیشتر بدانید؛ این مقاله از بخش اخبار فناوری در پارس‌پک را بخوانید.

ChatGPT چیست؟

ChatGPT مخفف عبارت Generative Pre-trained Transformer بوده وچت‌باتی ساخته‌شده بر‌اساس الگوریتم‌های هوش مصنوعی است. به‌بیان ساده‌تر، می‌توانید هر سوالی از چت جی پی تی پرسیده و جواب‌تان را بگیرید. با وجود این، اگر بخواهیم از معنای ساده فراتر باشیم، باید بدانیم که ChatGPT برخلاف دستیار صوتی ساده‌ای مانند Siri، بر‌اساس LLM (مخفف Large Language Model) برنامه‌ریزی‌ شده است. شبکه‌های عصبی ChatGPT بر پایه مقادیر زیادی از اطلاعات به‌دست‌آمده از اینترنت ساخته شده‌اند.
نام چت جی‌پی‌تی نیز به همین موضوع اشاره دارد. در عبارت Generative Pre-trained Transformer، واژه Pre-Trained به‌روشنی نشان می‌دهد که چت جی‌پی‌تی رباتی از‌ پیش‌ تعلیم‌داده‌ شده است. اگر‌چه این ربات قابلیت آموختن دارد، اما شبکه‌های عصبی آن روی اطلاعاتی ایجاد شده که تا سال 2025 در اینترنت انتشار یافته‌اند.
بهتر است بدانید در‌حال‌حاضر، نسخه 4-ChatGPT برای عموم در دسترس است. در این نسخه، از انواع محتوای وب شامل وب‌سایت‌ها، کتاب‌ها، رسانه‌های اجتماعی، مقاله‌های خبری و‌… برای آموزش‌دادن به این ربات استفاده شده. این نسخه با امکانات گسترده‌تری مثل پشتیبانی از تصویر، کد، صدا و ابزارهای دیگر به فعالیت مشغول است. البته تمامی این محتواها در مدل زبانی به‌صورت یادگیری نظارت‌شده و RLHF (مخفف Reinforcement Learning from Human Feedback) تنظیم شده‌اند.

خالق چت جی پی تی کیست؟

چت جی‌پی‌تی توسط شرکت آمریکایی OpenAI توسعه می‌یابد. سازمانی که ابتدا در سال 2015 به‌عنوان نهادی غیردولتی و غیرانتفاعی در شهر سان‌فرانسیسکو تأسیس شد. این شرکت از ابتدا با هدف پیشرفت مسئولانه هوش مصنوعی فعالیت خود را آغاز کرد. از بنیان‌گذاران مشهور آن می‌توان به ایلان ماسک و پیتر تیل اشاره کرد که در مراحل اولیه سرمایه‌گذاری‌های مهمی در این پروژه انجام دادند.
با گذشت زمان و افزایش گستره پروژه‌ها، OpenAI در سال 2019 بخشی از ساختار خود را به شرکتی انتفاعی محدود (capped-profit) تغییر داد. در حال حاضر، مدیریت این سازمان را سام آلتمن (Sam Altman)، یکی از چهره‌های تأثیرگذار حوزه فناوری، بر عهده دارد. مدل‌های زبانی ChatGPT با تکیه بر زیرساخت‌های ابری شرکت مایکروسافت (Azure) اجرا می‌شوند و برای پردازش‌های سنگین خود از پردازنده‌های گرافیکی پیشرفته شرکت NVIDIA بهره می‌برند.

آشنایی با ChatGPT چقدر مهم است؟

ChatGPT چیست و چه نقشی در دنیای امروز دارد؟ این سؤال مانند این است که بیست سال پیش کسی می‌پرسید: «آشنایی با کامپیوتر چقدر مهم است؟». این بدین‌معنی نیست که در آینده هیچ کاری بدون ChatGPT انجام نمی‌شود؛ ولی باید بپذیریم که دنیای آینده دنیای هوش مصنوعی است. درست مانند این‌که تا دو یا سه دهه پیش همه کارها به‌صورت سنتی انجام می‌شد؛ اما با ورود کامپیوترها، سبک زندگی مردم نیز تغییر کرد.
اگر قبول کنیم این روزها بدون کامپیوتر و اینترنت می‌توان کاری را انجام داد؛ احتمالاً می‌توان پذیرفت که در دنیای آینده هم بدون هوش مصنوعی می‌توان حرفی برای گفتن داشت. این جمله کنایه‌آمیز یک مفهوم بیشتر ندارد: فارغ از این‌که تکنولوژی در‌نهایت باعث بهبود شرایط زندگی می‌شود یا نه و با پرهیز از هرگونه نگاه فلسفی به این موضوع، شما نمی‌توانید از نفوذ تکنولوژی به زندگی‌تان جلوگیری کنید. بهترین حالت، این است که با پیشرفت تکنولوژی همگام شده و از فرصت‌های به‌دست‌آمده برای بهبود زندگی‌تان استفاده کنید. ChatGPT فرزند تازه‌ تکنولوژی است. این ابزار یاد‌گیرنده جای خود را در زندگی مردم باز کرده و رفاه بیشتری را فراهم می‌کند.

ChatGPT چطور کار می‌کند؟

به‌منظور فهمیدن نحوه کار چت‌جی‌پی‌تی، از Vrinda Nair کمک گرفتیم. او دانشجوی دکتری فیزیک در دانشگاه Concordia است و تز دکتری‌اش را در حوزه آموزش‌دهی به مدل‌های هوش مصنوعی انتخاب کرده است. Vrinda Nair این سؤال را با توضیح‌دادن چند مفهوم پاسخ می‌دهد؛ مفاهیمی که زیرساخت طراحی ChatGPT هستند.

۱. مولّد پیش‌آموخته (Generative Pre-Trained)

اولین اصطلاحی که درباره ChatGPT به آن برخورد می‌کنیم، Generative Pre-Training است. نام این ربات نیز مخفف همین عبارت و به‌معنای «تولید‌کننده پیش‌آموخته» است. پیش‌آموختگی یعنی ربات شما پیش از این‌که با مردم صحبت کند، چیزهایی یاد گرفته است. توجه کنید که این ربات دقیقاً مثل دانش‌آموزی باهوش رفتار می‌کند که به یادگیری مطالبِ بیشتر علاقه‌ دارد. منظور از تولید‌کنند در اصطلاح چت جی پی تی چیست؟ این اصطلاح یعنی ChatGPT می‌تواند ازاطلاعات کسب شده، برای ساخت جمله‌ها یا داستان‌های جدید استفاده کند.

۲. مدل زبانی بزرگ (Large Model Language)

رفتار LLM یا مدل‌های زبانی بزرگ مانند ربات‌هایی هوشمند است که می‌توانند صحبت و زبان انسان را درک کنند. ربات‌های طراحی‌شده با استفاده از این مدل‌ها می‌توانند صحبت‌های شما را درست همان‌طورکه با خانواده و دوستا‌ن‌تان صحبت می‌کنید، درک کنند. بنابراین می‌توان از آن‌ها برای پاسخ‌گویی به مردم نیز استفاده کرد.
با‌توجه‌به این‌که در‌حال‌حاضر اطلاعات زیادی در این مدل‌ها وجود دارد، به آن‌ها Large Language گفته می‌شود. دانستن اطلاعات به آن‌ها کمک می‌کند تا با علم خوبی در زمینه مسائل مختلف صحبت کنند.

۳. یادگیری ماشین (Machine Learning)

علم یادگیری ماشین، آموزش‌دادن به کامپیوتر به‌واسطه اطلاعاتی است که از قبل دارد. به‌عنوان مثال، اگر کامپیوتر از قبل می‌داند که چطور باید تصاویر سگ‌ها را شناسایی کند، می‌توانیم با نشان‌دادن عکس‌های مختلفی از سگ‌ها، آن را برای تشخیص نوع خاصی از سگ آموزش دهیم.

۴. انتقال یادگیری (Transfer Learning)

یکی دیگر از مباحث جذاب موجود در انتقال یادگیری (Transfer Learning) است. این متد مانند به‌ اشتراک‌گذاشتن دانش بین چند دوست است. به‌عبارت‌دیگر، مشابه با کاری که برای به‌اشتراک‌گذاشتن اطلاعات خود با دوستان‌تان انجام می‌دهید، کامپیوترها هم می‌توانند اطلاعات‌شان را به کامپیوترهای دیگر انتقال دهند.
برای مثال، اگر کامپیوتری یاد گرفته باشد که چطور انواع مختلف ماشین‌ها را شناسایی کند، می‌توان از همین دانش برای یادگیری نحوه شناسایی انواع ماشین در کامپیوتری دیگر استفاده کرد. این موضوع فرایند یادگیری را بسیار سریع‌تر خواهد کرد.

آموزش ثبت‌نام و استفاده از chat gpt

ورود به chatgpt
لاگین و ورود به چت جی پی تی

برای شروع استفاده از چت جی‌پی‌تی ثبت‌نام لازم است. در این فرایند تنها چند مرحله ساده پیش رو دارید. این مراحل را به صورت گام‌‌به‌گام توضیح می‌دهیم.

۱. ورود به وب‌سایت OpenAI

ابتدا وارد وب‌سایت رسمی OpenAI به نشانی chat.openai.com شوید. در صفحه اصلی، اگر قبلاً ثبت‌نام نکرده‌اید، روی گزینه Sign up کلیک کنید.

۲. ساخت حساب کاربری

در این مرحله می‌توانید با استفاده از یک ایمیل معتبر، حساب کاربری بسازید. همچنین امکان ورود با حساب Google یا Microsoft نیز وجود دارد. پس از وارد کردن اطلاعات، باید شماره تلفن خود را تایید کنید. توجه داشته باشید که در برخی کشورها از جمله ایران، ممکن است نیاز به استفاده از ابزارهای تغییر IP باشد.

۳. ورود به حساب و شروع مکالمه

بعد از ثبت‌نام و تأیید شماره تماس، به راحتی می‌توانید وارد حساب کاربری خود شوید. محیط چت جی پی تی بسیار ساده و کاربرپسند است. کافی‌ست سؤال یا درخواست خود را در کادر پایین صفحه تایپ کنید تا چت بات پاسخ دهد.

۴. نکات مهم برای استفاده بهتر

اگر از نسخه رایگان استفاده می‌کنید، معمولاً به مدل GPT-3.5 دسترسی دارید. برای تجربه مدل GPT-4 باید اشتراک ChatGPT Plus تهیه کنید.

می‌توانید از چت جی پی تی برای سئو، ترجمه، ایده‌پردازی، کدنویسی، تمرین زبان انگلیسی و حتی برنامه‌ریزی روزانه استفاده کنید.
نسخه موبایل اپلیکیشن چت جی‌پی‌تی نیز برای سیستم‌عامل‌های iOS و Android در دسترس است.

استفاده رایگان از chatgpt

خوشبختانه استفاده از ChatGPT برای عموم کاربران در نسخه پایه رایگان است. شرکت OpenAI این امکان را فراهم کرده تا کاربران بدون نیاز به پرداخت هزینه، از قابلیت‌های اصلی این چت‌بات قدرتمند بهره‌مند شوند. با ساخت ثبت نام و حساب کاربری در چت جی پی تی، به امکانات نسخه رایگان دسترسی دارید. این نسخه با دسترسی به مدل GPT-3.5، امکان پاسخ‌گویی سریع و کاربردی به سوالات مختلف را فراهم می‌کند. از نسخه رایگان این ابزار می‌توان برای ترجمه، تولید محتوا، کمک در کدنویسی و حتی یادگیری زبان استفاده کرد.
اما اگر به قابلیت‌های پیشرفته‌تر مانند استفاده از چت جی‌پی‌تی برای برنامه نویسی نیاز دارید، باید مدل قدرتمندتر GPT-4 tourb، را تهیه کنید. اشتراک ChatGPT Plus با قیمت حدود ۲۰ دلار در ماه عرضه می‌گردد. در مجموع، نسخه رایگان چت جی پی تی برای اکثر کاربران، مخصوصاً برای استفاده‌های روزمره و آموزشی، کافی و کاربردی است.

زبان‌های برنامه‌نویسی برای توسعه ChatGPT

زبان‌های برنامه‌نویسی برای توسعه ChatGPT
زبان پایتون و html برای chatgpt

مدل چت جی‌پی‌تی در نسخه جدیدتر خود یعنی GPT-4، بر پایه معماری پیشرفته‌تر ترانسفورمرها (Transformers) توسعه یافته است. این مدل، همچنان با استفاده از زبان برنامه‌نویسی Python و از طریق فریم‌ورک PyTorch ساخته شده، اما در مقایسه با نسخه‌های قبلی، بهینه‌سازی‌های بیشتری از نظر سرعت، حافظه و مقیاس‌پذیری دارد. در توسعه و آموزش GPT-4، زبان‌ها و فناوری‌های مختلفی به‌کار گرفته شده‌اند:

  • Python: زبان اصلی برای طراحی مدل، پیش‌پردازش داده‌ها، آموزش و ارزیابی مدل.
  • C++: برای پیاده‌سازی عملیات حیاتی و بهینه‌سازی‌های سطح پایین مانند عملیات ریاضی سنگین (مثل ضرب ماتریس).
  • CUDA و OpenCL: برای استفاده بهینه از توان پردازشی کارت‌های گرافیک (GPU) و تسریع آموزش مدل در مقیاس بالا.
  • Rust: در برخی بخش‌های زیرساخت و سرویس‌های مرتبط با مدل، برای افزایش کارایی، امنیت حافظه و اجرای سریع‌تر.
  • Triton: زبانی نوظهور و خاص برای نوشتن کرنل‌های GPU با عملکرد بالا که توسط OpenAI هم در بخش‌هایی از GPT-4.5 استفاده شده است.

استفاده از این ترکیب زبان‌ها، به تیم OpenAI امکان داده تا مدلی بسیار پیشرفته‌تر و دقیق‌تر از نسخه‌های قبلی تولید کند. این مدل روی زیرساخت ابری Azure مایکروسافت اجرا شده و از GPUهای پیشرفته NVIDIA A100 و H100 برای پردازش استفاده می‌کند. این نسخه از نظر معماری، بهینه‌تر از GPT-3.5 عمل می‌کند. این نسخه برای استفاده در مقیاس‌های کلان، مناسب‌تر و سریع‌تر است. این پیشرفت‌ها باعث شده که نسخه‌های جدید ChatGPT (مثل نسخه Plus) تجربه روان‌تر، دقیق‌تر و تعاملی‌تری را در اختیار کاربران قرار دهند.

تفاوت گوگل با ChatGPT چیست؟

آیا انبردست و چکش یکی هستند؟ همین مثال ساده می‌تواند تفاوت گوگل و چت جی پی تی را نشان دهد. این دو ابزار در نگاه اول ممکن است کار مشابهی را انجام دهند؛ اما از نظر ساختار، کارکرد و هدف، با هم متفاوت‌اند. در‌ ادامه، به تفاوت‌های مهم میان این دو اشاره می‌کنیم:

۱. نوع عملکرد

  • Google یک موتور جست‌وجو است که با بهره‌گیری از الگوریتم‌های پیچیده، منابع مرتبط با پرسش کاربر را از سراسر وب ارائه می‌دهد. در این روش، شما باید از میان نتایج نمایش‌داده‌شده، منبع مناسب را انتخاب کرده و اطلاعات مورد نظر خود را استخراج کنید.
  • چت جی‌پی‌تی یک مدل زبانی مبتنی بر هوش مصنوعی است. این ابزار به‌طور مستقیم و بدون نیاز به مراجعه به منابع مختلف، پاسخ پرسش‌های کاربر را بر اساس دانش از پیش آموزش‌دیده ارائه می‌دهد.

۲. منبع داده‌ها

  • گوگل به صورت مستقیم به محتوای به‌روز وب دسترسی دارد و اطلاعات آن همواره تازه و گسترده است.
  • ChatGPT در نسخه‌های پایه بر اساس داده‌هایی آموزش دیده است که تا تاریخی مشخص در اختیار آن قرار گرفته‌اند. البته در نسخه‌های پیشرفته‌تر مانند GPT-4.5، امکان دسترسی به اطلاعات به‌روز از طریق قابلیت‌هایی نظیر «مرور با بینگ» (Browse with Bing) فراهم شده است.

۳. نوع پاسخ‌گویی

  • گوگل فهرستی از وب‌سایت‌های مرتبط با پرسش کاربر ارائه می‌دهد و شما باید منابع را بررسی و تحلیل کنید.
  • ChatGPT بر اساس تحلیل پرسش، پاسخی ساختاریافته، منسجم و قابل‌فهم تولید می‌کند که می‌تواند شامل توضیح، آموزش، نگارش متن (AI writing assistant) یا حتی نوشتن کد باشد.

۴. حوزه‌های کاربرد

  • گوگل ابزاری جامع برای جست‌وجوی اطلاعات، اخبار، تصاویر، ویدئوها و دیگر محتوای آنلاین است.
  • چت جی‌پی‌تی برای تولید محتوا، پاسخ‌گویی تعاملی، نگارش متون، آموزش مفاهیم و برنامه‌نویسی کاربرد بیشتری دارد.

۵. دسترسی و هزینه

  • استفاده از گوگل کاملاً رایگان است.
  • ChatGPT در نسخه پایه (GPT-3.5) به‌صورت رایگان در دسترس قرار دارد، اما برای استفاده از نسخه پیشرفته (GPT-4 turbo) نیاز به اشتراک ماهیانه تحت عنوان چت جی‌پی‌تی Plus وجود دارد.

در نتیجه، Google و ChatGPT ابزارهایی متفاوت با کارکردهای مکمل هستند. Google برای جست‌وجوی گسترده و دستیابی به منابع متنوع اینترنتی مناسب‌تر است، در‌حالی‌که چت جی پی تی برای دریافت پاسخ‌های دقیق، سریع و شخصی‌سازی‌شده گزینه‌ای کارآمدتر به‌شمار می‌رود.

مقایسه gemini vs gpt

با پیشرفت فناوری هوش مصنوعی، مدل‌های زبانی مانند GPT محصول شرکت OpenAI و Gemini از سوی Google DeepMind، به‌عنوان دو رقیب مهم در این عرصه شناخته می‌شوند. هرکدام از این مدل‌ها ویژگی‌ها، توانایی‌ها و زیرساخت‌های متفاوتی دارند. در جدول زیر، مهم‌ترین تفاوت‌ها و شباهت‌های میان این دو مدل بررسی شده است. برای یافتن پاسخ این سوال که جمینای چیست؟ می‌توانید مقاله لینک شده را بخوانید.

ویژگی‌ها Chat GPT Gemini
شرکت توسعه‌دهنده OpenAI Google DeepMind
نوع مدل زبان‌محور با قابلیت‌های چند حالته چندحالته بومی (native multimodal)
پشتیبانی از متن و تصویر بله بله
پشتیبانی از صدا بله (در نسخه ChatGPT با صدا) بله (در نسخه‌های نمایشی)
ابزارهای همراه مرورگر، کدنویس، تولید تصویر، تجزیه تحلیل داده ادغام با ابزارهای Google مانند Docs و Search
دسترسی عمومی نسخه رایگان و Plus از طریق محصولات Google مانند Gemini App
مزیت کلیدی دستیار متنی همه‌کاره، با اکوسیستم وسیع افزونه‌ها درک عمیق‌تر از محتواهای چندرسانه‌ای و ادغام کامل با Google

از ChatGPT در چه زمینه‌هایی می‌توان استفاده کرد؟

کاربردهای چت جی پی تی
معرفی کاربردهای ChatGPT

مهم‌ترین ویژگی ChatGPT چیست؟ ChatGPT در چه زمینه‌هایی به ما کمک می‌کند؟ برای پاسخ به این پرسش، باید یادآوری کنیم که ویژگی اصلی ChatGPT در پاسخ‌‌دادن به پرسش‌های انسان است. همین تعریف این نکته را در ذهن‌تان روشن می‌کند که بهترین کاربرد این ابزار را می‌توان در ربات‌های مخصوص چت (ChatBot) و مکالمات مبتنی‌بر AI و دستیاران مجازی دانست.
باوجوداین، بسیاری از افراد بر‌اساس خلاقیت و زمینه فعالیت کاری خود از چت جی پی تی استفاده‌های دیگری می‌کنند. به‌عنوان نمونه، می‌توان به این‌ کارها اشاره کرد:

  • نوشتن کدهای مربوط به زبان‌های برنامه‌نویسی
  • دیباگ‌کردن کدهای قبلاً نوشته‌شده
  • نوشتن مقاله یا پست وبلاگ
  • سئو و جستجوی کلمات کلیدی
  • تهیه تصاویر و تولید محتوا
  • نوشتن داستان یا شعر و …

جایگزین chatgpt

در کنار چت جی پی تی، ابزارهای هوش مصنوعی متعددی توسعه یافته‌اند که هرکدام با ویژگی‌ها و توانایی‌های خاص خود، می‌توانند در نقش جایگزین‌های مناسب ظاهر شوند. از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به Gemini (پیش‌تر با نام Bard) اشاره کرد که محصول گوگل است و به لطف اتصال مستقیم به اینترنت و یکپارچگی با سرویس‌های گوگل، در جست‌وجو و تحلیل اطلاعات عملکردی چشمگیر دارد.
در همین راستا، Claude نیز که توسط شرکت Anthropic توسعه یافته، با تمرکز بر مکالمات ایمن و حفظ اصول اخلاقی طراحی شده و در بسیاری از زمینه‌ها به‌ویژه تعاملات متنی، تجربه‌ای روان و دقیق ارائه می‌دهد. برای کاربران فنی و توسعه‌دهندگان نیز GitHub Copilot Chat، به‌ویژه در محیط‌های برنامه‌نویسی، به عنوان یک دستیار کدنویسی بسیار کارآمد شناخته می‌شود.
همچنین در فضای هوش مصنوعی چین، مدل پیشرفته‌ای به نام DeepSeek معرفی شده که عملکردی قابل‌توجه دارد و با تکیه بر منابع بومی و قدرت پردازش بالا، در برخی آزمون‌های تخصصی حتی توانسته از GPT-4 نیز پیشی بگیرد.
هر یک از این ابزارها با توجه به نیاز کاربران، می‌توانند به عنوان جایگزینی مناسب برای ChatGPT در زمینه‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

سه سؤالی که ChatGPT به آن‌ها پاسخ نمی‌دهد!

ChatGPT با تمام قدرتش، نمی‌تواند به هر سؤالی جواب دهد. به چند نمونه از این سؤال‌ها توجه کنید:

۱. رویدادهایی که بعد از سال 2024 اتفاق افتاده است.

ChatGPT آخرین اطلاعات را تا سال ۲۰۲۴ در دیتابیس خود دارد. نمی‌تواند به سوالات مربوط به رویدادهایی که پس از این تاریخ رخ داده‌اند، مانند اخبار یا تحولات جدید پاسخ دهد. البته با امکان دسترسی به اینترنت، می‌تواند پاسخ برخی سوالات را با جست‌وجو در مطالب جدید، ارائه دهد. اما با پرسیدن سوال نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در سال 2028، پاسخ دقیقی دریافت نمی‌کنید.

نمونه‌ای از سوالاتی که نباید از chatgpt پرسید
پرسش‌هایی که chatgpt جواب نمی‌دهد.

۲. سؤالاتی که به عقاید و نظرات افراد وابسته‌اند.

چت جی پی تی به دلیل این‌که تنها بر اساس داده‌های آموزشی خود پاسخ می‌دهد، نمی‌تواند به سوالاتی که به دیدگاه‌ها، نظرات یا عقاید فردی وابسته هستند پاسخ دهد. همچنین نمی‌تواند نظرات شخصی و فردی کاربران را شبیه‌سازی کند. به عنوان مثال اگر از او بپرسید:«چه کسی بهترین بازیگر تاریخ سینما است؟» با چنین پاسخی مواجه می‌شوید:

۳. سؤالاتی که جواب به آن‌ها مخالف قانون یا اخلاق است.

ChatGPT پادمان‌ها و مقررات‌هایی داخلی دارد که بر‌اساس آن‌ها، اجازه ندارد به برخی پرسش‌ها پاسخ دهد؛ حتی اگر اطلاعات آن‌ها در‌دسترس عموم مردم قرار داشته باشد. به‌عنوان مثال، من از ChatGPT خواستم تا درباره نحوه دستبرد‌ زدن به بانک راهنمایی‌ام کند. اگر‌چه واقعاً قصد نداشتم این کار را انجام دهم، پاسخ ChatGPT جالب بود:

نمونه از سؤالاتی که جواب به آن‌ها مخالف قانون یا اخلاق
پرسش خلاف مقررات از چت‌جی‌پی‌تی

آیا باید نگران ChatGPT بود؟

به‌عنوان تجربه شخصی، هر تکنولوژی جدیدی در ابتدا باعث ترس مردم می‌شود. این ترس ناشی از نداشتن اطلاعات درباره آن فناوری است. برای نمونه، افرادی که در دهه‌های ۱۳۴۰ و ۱۳۵۰ زندگی می‌کردند، حتماً نگرانی برخی از افراد را درباره تلویزیون به‌یاد می‌آورند!
این مسئله فقط در ایران مطرح نیست؛ زیرا ما درباره رفتار طبیعی انسان صحبت می‌کنیم. این ترس وقتی جدی‌تر می‌شود که فناوری بتواند برخی از مشاغل را کم‌رنگ یا به‌کلی حذف کند. Tom Whipple، نویسنده روزنامه تایمز، این موضوع را خیلی واضح توضیح داده است.
از دیدگاه این نویسنده، وقتی ماشین ریسندگی Jenny در سال ۱۷۴۶ اختراع شد، بسیاری از کارگران قبلی کارخانجات بافندگی احساس خطر کردند. همین مسئله در سال ۱۸۲۹ و با معرفی موشک استفنسون (نوعی لوکوموتیو) برای رانندگان کالسکه‌ها پیش آمد. نتیجه چه بود؟ تکنولوژی مسیرش را پیدا کرد و یقه‌آبی‌ها (کارگران مشاغل فیزیکی مانند کار در معدن) نیز خود را با آن همگام کردند. بااین‌حال، وقتی تکنولوژی می‌خواهد وارد حوزه یقه‌سفیدها (کارمندان و افراد دارای مشاغل دفتری) شود، واقعاً اوضاع پیچیده‌تر خواهد بود.
Whipple عقیده دارد که تکنولوژی راه خود را خواهد یافت؛ هر‌چند سد در‌مقابلش بزرگ باشد. واقعیت این است که ChatGPT و اصولاً هر تکنولوژی فناورانه دیگری قرار نیست شغلی را حذف کند؛ بلکه فقط قرار است این کارها ساده‌تر و با بهره‌وری بیشتری انجام شود. پس اسیر تبلیغات هالیوودی نشوید و نگران این موضوع نباشید؛ نه‌فقط بدین‌دلیل که نگرانی‌تان دردی را دوا نخواهد کرد؛ بلکه بدین‌دلیل که باید یاد بگیرید که از این ابزار برای بهبود شرایط کاری خودتان استفاده کنید.

چالش‌های اخلاقی و نگرانی‌های دیگر

با وجود این‌که ChatGPT و تکنولوژی‌های مشابه قرار نیست تهدیدی برای مشاغل باشند، نگرانی‌هایی نیز پیرامون آن‌ها مطرح است که باید به آن‌ها توجه کرد:

جایگزینی مشاغل:

به‌ویژه در مشاغلی که وابسته به پردازش داده‌های تکراری و ساده هستند، ممکن است ChatGPT جایگزین بخشی از فعالیت‌ها شود. این موضوع به‌ویژه برای افرادی که در زمینه‌های نوشتاری، خدمات مشتریان یا مشاغل دفتری فعالیت دارند، نگران‌کننده است. البته همانطور که اشاره شد، در درازمدت، این فناوری‌ها صرفاً فرایندها را کارآمدتر می‌کنند، نه این‌که شغل‌ها را به طور کامل از بین ببرند.

نقض حریم شخصی و امنیت اطلاعات:

یکی از نگرانی‌های اساسی در مورد استفاده از ابزارهایی مانند ChatGPT، احتمال نقض حریم شخصی و سوءاستفاده از داده‌ها است. به دلیل ماهیت مبتنی بر داده‌های این تکنولوژی، اطلاعات شخصی و حساس ممکن است مورد استفاده نادرست قرار گیرند. با این حال، OpenAI به‌طور مداوم در حال بهبود امنیت و حریم شخصی کاربران خود است.

سرقت ادبی و تولید محتوای غیر اصیل:

چت جی پی تی قادر است محتواهای زیادی را تولید کند که ممکن است از نظر ساختاری و اطلاعاتی مشابه مطالب موجود در منابع دیگر باشد. این می‌تواند نگرانی‌هایی را در زمینه سرقت ادبی یا استفاده نادرست از محتوا ایجاد کند. بنابراین، باید باید همواره از ابزارهای مشابه ChatGPT برای کمک به تولید محتوا بهره ببرید. همچنین با استفاده از خلاقیت خود، نتیجه نهایی را ویرایش کرده و بهبود بخشید.

جمع‌بندی

ChatGPT چیست؟ در یک کلام می‌توان گفت که آینده جهان بی‌شک در دستان ربات‌ها و تکنولوژی هوش مصنوعی است. باید باور کنیم که تکنولوژی هوش مصنوعی در آینده‌ای نه‌چندان دور، بسیاری از کارها را با کیفیت بهتری برایمان انجام خواهد داد. ChatGPT نیز یکی از ابزارهایی است که بر‌اساس همین فناوری طراحی شده است و حالا تقریباً همه ما آن را می‌شناسیم.
ChatGPT رباتی است که این روزها خیلی‌ها درباره‌اش حرف می‌زنند. بسیاری از افراد تصورات عجیب‌و‌غریبی درباره آن دارند و افرادی هم هستند که از این ابزار به‌خوبی استفاده می‌کنند. این ربات بر‌پایه هوش مصنوعی و یادگیری عمیق توسعه داده شده است و در بسیاری از زمینه‌ها، از توسعه فردی گرفته تا سئو وب‌سایت و… می‌تواند به شما کمک کند.
در این مطلب از بلاگ پارس‌پک، ابزار ChatGPT را به شما معرفی کرده‌ایم. با خواندن این مقاله، می‌توانید اطلاعات بسیاری درباره چت‌جی‌پی‌تی به‌دست آورید و خود را برای کار با آن آماده کنید.

سؤالات متداول

۱. ChatGPT چیست؟

ChatGPT یک مدل زبانی هوش مصنوعی، قادر به درک و تولید زبان طبیعی است. این ابزار به شما کمک می‌کند تا به سؤالات خود پاسخ بیابید، محتوای متنی ایجاد کنید، و حتی در نوشتن کدهای برنامه‌نویسی به شما یاری رساند.

۲. آیا در ChatGPT از هوش مصنوعی کمک گرفته شده است؟

بله، ChatGPT از هوش مصنوعی و به‌ویژه یادگیری عمیق (Deep Learning) استفاده می‌کند. این مدل مبتنی بر معماری ترانسفورمر و آموزش داده‌های عظیم متنی است که به آن امکان می‌دهد تا پاسخ‌های منطقی و مناسب به پرسش‌ها بدهد.

۳. آیا ChatGPT به اینترنت متصل است؟

بله ، چت جی پی تی در به‌روزرسانی‌های جدیدش قابلیت جست‌وجو در وب و اتصال به اینترنت را فراهم کرده.

۴. آیا ChatGPT باعث از‌بین‌رفتن مشاغل می‌شود؟

همانطور که در ورود هر تکنولوژی جدید، ممکن است شیوه انجام برخی مشاغل تغییر کند، استفاده از ChatGPT نیز ممکن است برخی فرایندها را ساده‌تر و کارآمدتر کند. با این حال، هدف این ابزارها ایجاد بهره‌وری بیشتر و کمک به افراد است، نه جایگزینی آن‌ها. به‌طور کلی، فناوری‌های جدید شغل‌ها را تغییر می‌دهند و بیشتر به افراد کمک می‌کنند تا وظایف خود را سریع‌تر و با کیفیت بهتری انجام دهند.

۲ نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ارسال دیدگاه در وبلاگ پارس‌پک را مطالعه کرده و آن‌ها را می‌پذیرم.

    برای اینکه بتونم اکانت چت جی پی تی بخرم چیکار باید کنم؟

    هادی
    شنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۲

      سلام دوست عزیز.
      برای تهییه اکانت چت جی پی تی میتونید از وبسایت هایی که این خدمات رو ارئه میدهند استفاده کنید.

      غزاله خداپناهی
      چهارشنبه ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴