جمینای چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟ + نحوه کار با جمینای

معرفی هوش مصنوعی جمینای
Avatar
نویسنده: دارا رستگار
چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
مطالعه: ۲۰ دقیقه ۰ نظر ۶۱۸۳ بازدید

گوگل جمینی چیست و چه تفاوتی با نسخه‌های دیگر AI دارد؟ گوگل جمینی هوش مصنوعی نوظهوری که در دسامبر ۲۰۲۳ جایگزین PalM2 و در فوریه ۲۰۲۴ به‌طور رسمی جانشین بارد شد. این چت‌بات قدرتمند به سرعت به ابزاری قدرتمند برای خالقان محتوا، برنامه‌نویسان و محققان تبدیل شده است. اما چه چیزی جمینی را از سایر هوش‌های مصنوعی متمایز می‌کند. در این مقاله از آموزش اخبار فناوری بلاگ پارس‌پک، به بررسی گوگل جمینی و تفاوت‌های آن با دیگر اعضای خانواده هوش مصنوعی می‌پردازیم.

گوگل جمینی Gemini چیست؟

گوگل جمینی (Gemini) که تلفظ صحیح آن جمینای و نام قدیمی آن گوگل بارد است، مانند جعبه‌ ابزاری پر از برنامه‌های متنوع هوش مصنوعی است که گوگل درست کرده و از سه مدل هوش مصنوعی تشکیل شده که از پردازش زبان طبیعی (NLP) استفاده می‌کنند.

جمینی برخلاف رقبای قدیمی و فعلی‌اش، علاوه‌بر متن با عکس، فیلم، صدا و حتی کد برنامه‌نویسی کار می‌کند. هرچند هنوز جای کار دارد و در هر موضوعی نمی‌توان به‌طور کامل به او تکیه کرد، اما نسبت به بقیه رقبایش فعلا توانسته خودی نشان دهد و توجه‌ها را به سمت خود بکشاند.

اگر از گوگل جمینی بخواهید تا خود را معرفی کند. این چت‌بات هوشمند خود را چنین معرفی می‌کند:

صفحه چت با چت‌بات گوگل جمینای
معرفی گوگل جمینی از زبان خودش

تاریخچه جمینای

در سال 2017 گوگل معماری ترانسفورماتور (Transformer) را به‌عنوان زیربنای بسیاری از مدل‌های زبانی بزرگ یا LLM (Large Language Model) امروزی ارائه کرد.
در سال 2020 این کمپانی مدل مکالمه‌‎ای پیشرفته مینا (Meena) را معرفی کرد که هدف آن مکالمه طبیعی و محاوره‌ای با کاربران بود. یک چت‌بات (Chatbot) که توانایی برقراری مکالمات چندمرحله‌ای (Multi-turn) و حفظ زمینه مکالمات را داشت.
تحول بعدی، در سال 2021 رخ داد که گوگل از مدل زبانی (LaMDA (Language Model for Dialogue Applications رونمایی کرد. رباتی که برخلاف Meena، در سطح پاسخ‌گویی خطی (Linear Conversation Flow) عمل نمی‌کرد و می‌توانست موضوعات گفت‌وگو را (بدون از دست دادن انسجام پاسخ‌ها) تغییر دهد.
در سال 2022 مدل (PaLM (Pathways Language Model با هدف ارتقای کاربردهای پردازش زبان طبیعی یا (NLP (Natural Language Processing، استدلال منطقی و برنامه‌نویسی به میدان آمد. یک مدل بزرگ چندمنظوره که به‌لطف معماری Pathways از قابلیت درک و تولید زبان طبیعی در بیش از ۱۰۰ زبان پشتیبانی می‌کرد.
اما پایه و اساس هوش مصنوعی جدید گوگل، یعنی جمینی در سال 2023 بنا شد که گوگل نسخه بهینه‌تر LaMDA را با نام بارد (Bard) ارائه کرد. مدل Meena بیشتر بر مکالمات عمومی تمرکز داشت و LaMDA به‌عنوان مدل پشتیبان Bard ایفای نقش می‌کرد. حالا Bard به‌صورت مستقیم با کاربران تعامل داشت و از اطلاعات به‌روز فضای وب برای ارائه پاسخ‌های دقیق‌تر استفاده می‌کرد.
در سال 2024، گوگل نام Bard را به جمینی (Gemini) تغییر داد و مدل‌های هوش مصنوعی چندوجهی (Multimodal) خود را نیز به نسخه 1.5 ارتقا داد. کلمه «جمینی» در لاتین به معنی «دوقلوها» است و با این استدلال انتخاب شد که این ربات زاییده ادغام تیم DeepMind و Google Brain است.
تفاوت Bard و Gemin بیشتر در قابلیت‌های چندرسانه‌ای (متن، تصویر، ویدئو و صوت) و توانایی‌های استدلالی و برنامه‌نویسی پیشرفته‌تر جمینی است. اما پنجره‌های متنی گسترده‌تر و حل قوی‌تر مسائل پیچیده را هم می‌توان از مهم‌ترین تغییرات این ربات دانست.

معماری هوش مصنوعی جمینی چیست؟

هوش مصنوعی جمینی گوگل (Gemini Google AI)، بر پایه معماری گوگل‌دیپ‌مایند (Google DeepMind) توسعه داده شده‌است. یک معماری پیشرفته و چندوجهی که قدرت پردازش و تولید داده‌های متنی، تصویری، صوتی و ویدئویی را به‌صورت هم‌زمان دارد.
نسخه‌های ابتدایی جمینی (مانند Gemini 1.0) بر پایه معماری Transformer و با ساختار Decoder-only طراحی شده‌اند. اما در نسخه‌های پیشرفته‌تر (مانند Gemini 1.5 Pro) از معماری Mixture-of-Experts) MoE) استفاده شده که بر اساس مسیرهای محاسباتی تخصصی، کارایی مدل را در پردازش وظایف پیچیده و متنوع، تا حد زیادی ارتقا داده‌است.
به طور کلی، معماری گوگل جمینی، با ترکیب ساختارهای پیشرفته‌ای مانند MoE، پشتیبانی از ورودی‌های چندرسانه‌ای و توانایی پردازش متن‌های بسیار طولانی، تحول بزرگی در توسعه نرم‌افزار، تحلیل داده و تعاملات انسان-ماشین به شمار می‌رود.​

ویژگی‌های هوش مصنوعی گوگل جمینی چیست؟

شاید بپرسید که ویژگی این هوش مصنوعی چیست؟ با ورود به وب‌سایت گوگل جمینی، به گفتگو با چت‌بات گوگل جمینی دعوت می‌شوید. ویژگی‌های هوش مصنوعی جمنای طبق گفته سازندگان آن از نحوه درک و تعامل انسان الهام گرفته است تا به جای یک نرم‌افزار هوشمند، یک دستیار کارآمد باشد. همین قضیه موجب تفاوت گوگل جیمینی با موتور جستجوی گوگل شده است.

اما مهم‌ترین ویژگی هوش مصنوعی گوگل جمینی چیست؟ این مدل به گونه‌ای ساخته شده که چندرسانه‌ای باشد. یعنی می‌تواند انواع مختلفی از اطلاعات از جمله متن، کد، صدا، تصویر و ویدیو را درک و با آن‌ها به‌طور همزمان کار کند. علاوه‌براین، جِمینی انعطاف‌پذیرترین مدل هوش مصنوعی تا به امروز است و به‌طور موثر روی تمام دستگاه‌ها از کامپیوتر و لپ‌تاپ‌های شخصی گرفته تا گوشی‌ها و تبلت‌ها اجرا می‌شود.
در ادامه می‌بینید که کلیدی‌ترین ویژگی‌های Google Gemini چیست؟ این ویژگی‌ها در نسخه جدید 2.5 کامل‌تر شده و البته بعضی از آن‎‌ها در نسخه‌های رایگان هم فعال است.

۱. فهم و تولید چندرسانه‌ای

برخلاف بسیاری از مدل‌های زبان، جمینی فقط به متن محدود نمی‌شود. بلکه می‌تواند اطلاعات را از منابع مختلفی مانند متن، عکس، صدا، و حتی کد درک و پردازش کند.

۲. استدلال و توضیح

جمینی فراتر از تقلید اطلاعات عمل می‌کند. او می‌تواند مفاهیم پیچیده را درک و در مورد مسائل استدلال کند و استدلال خود را به روشی واضح و آموزنده توضیح دهد.

۳. جستجوی پیشرفته اطلاعات

جمینی در درک متن و مفهوم سوالات عالی عمل می‌کند. او قادر است فراتر از کلیدواژه‌ها عمل کرده و حتی با پرسیدن سوال به شیوه‌ای متفاوت به اطلاعات مرتبط دست پیدا کند.

۴. استدلال چندوجهی (Multimodal Reasoning)

اگر بپرسید یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های Gemini چیست، قطعاً باید به استدلال چندوجهی (Multimodal Reasoning) اشاره کنیم. جمینی به‌صورت بومی (Native) و از ابتدا برای درک فرمت‌های مختلف اطلاعات از منابع مختلف طراحی شده‌است.
اما مزیت بهره‌مندی Gemini از مدل چندوجهی چیست؟ پردازش و ترکیب هم‌زمان داده‌های مختلف (متن، تصویر، صدا و ویدئو) برای تحلیل دقیق‌تر و پاسخ‌دهی هماهنگ‌تر به پرسش‌ها و درخواست‌های کاربران. قابلیتی که باعث افزایش دقت و کارایی در کاربردها و حوزه‌های مختلف می‌شود.

۵. درک ویدئو

در ادامه ویژگی‌ها و پیرامون مقایسه GPT-4 با جمینی، به‌عنوان دو ابزار محبوب هوش مصنوعی، می‌توان به قابلیت بومی تحلیل ویدئو در جمینی اشاره کرد. این مدل می‌تواند محتوای ویدئویی را به‌صورت مستقیم آنالیز و اطلاعات موجود در فریم‌ها و حرکات را تحلیل کند. در نهایت می‌تواند برداشت عمیقی از ویدئو داشته باشد و نیازهای کاربر را بر اساس آن تأمین کند.
البته باید اشاره کنیم که تولید ویدئو جزو قابلیت‌های بومی و داخلی Gemini نیست. ولی حتی این نوع محتوا را هم می‌توان با ابزارهایی مانند «Veo 2» از اکوسیستم جمینی با وارد کردن دستورات متنی، تولید کرد.

۶. پردازش صدا

یکی از دلایلی که می‌توان جمینی را بهترین مدل هوش مصنوعی 2024 و حتی سال‌های بعد دانست، قابلیت پردازش صدا است. این ابزار می‌تواند ورودی کاربر را در قالب صدا دریافت و تحلیل کرده و پاسخ صوتی آن را تولید کند. این ویژگی امکان تعاملات گفتاری و استفاده از برنامه‌های مبتنی بر صدا را به بهترین شکل مهیا می‌کند.

۷. نگارش و درک متن

هوش مصنوعی جمینی، می‌تواند زبان طبیعی را در قالب داده‌های متنی در سطوح مختلف پیچیدگی درک کرده و در پاسخ، نگارش کند. نگارش متن‌های تخصصی (مانند مقالات علمی)، تولید کدهای برنامه‌نویسی با رعایت سینتکس و منطق و مشارکت در مکالمات چند نوبتی با حفظ انسجام و زمینه‌سازی زبانی، از ویژگی‌های این مدل پیشرفته است.

۸. ترجمه متن

ترجمه متن به زبان‌های مختلف را می‌توان با ابزارهای ساده‌تری مثل مترجم گوگل (Google Translate) نیز انجام داد. اما ترجمه متن به کمک Gemini، خروجی طبیعی‌تری خواهد داشت که به زبان محلی بسیار نزدیک‌تر است.

۹. تولید تصویر

مدل‌های زبانی چندوجهی موجود در جمینی، این ابزار را قادر به تولید تصاویر با کیفیت بالا بر اساس ورودی‌های متنی دقیق کرده‌است. بر این اساس، این مدل می‌تواند مفاهیم توصیف‌شده در زبان طبیعی را به‌صورت بصری تفسیر کرده و آن‌ها را در قالب تصاویر واقع‌گرایانه یا انتزاعی تولید کند. این ویژگی به طور خاص می‌تواند چرخه کاری را در حوزه‌هایی مثل طراحی گرافیک و رابط کاربری سریع‌تر و حرفه‌ای‌تر پیش ببرد.
در یک دید مقایسه‌ای و در باب تفاوت جمینی و GPT، مدل‌های جی‌پی‌تی بیشتر روی پردازش زبان طبیعی و تولید متن تمرکز دارد. اما Gemini با ویژگی‌های چندوجهی خود، علاوه بر پردازش متن، تصاویر دقیق و مرتبط را هم تولید می‌‎کند.

۱۰. توانایی‌های خلاقانه و واضح

جمینی براساس توضیحات متنی یا دستورات، آثار هنری و موسیقی منحصربه‌فرد و زیبایی خلق می‌کند.

۱۱. کارایی فنی

جمینی به گونه‌ای طراحی شده که از نظر منابع محاسباتی کارآمد باشد و آن را بتوان روی انواع دستگاه‌ها و سیستم‌عامل‌ها اجرا کرد.

۱۲. یادگیری و تطابق مداوم

جمینی مدام از داده‌ها و تجربیات جدید یاد می‌گیرد و به مرور زمان عملکرد و توانایی‌های خود را بهبود می‌بخشد.

۱۳. هوش مصنوعی قابل توضیح

هوش مصنوعی جمینای می‌تواند نحوه‌ استدلال و تصمیم‌گیری خود را توضیح دهد. ویژگی که برای ایجاد اعتماد و درک در سیستم‌های هوش مصنوعی بسیار مهم است.

۱۴. مدیریت کمپین

اگر بخواهید بدانید یکی دیگر از پیشرفته‌ترین ویژگی‌های جمینی گوگل چیست، باید توجه شما را به مدیریت کمپین‌های بازاریابی جلب کنیم. مدیریت این کمپین‌ها نیازمند استراتژی، استدلال و تحلیل داده‌های مختلف است. خوشبختانه این ابزار با قابلیت‌هایی مانند تحلیل داده، درک عمیق موضوع و تولید چندرسانه‌ای برای پلتفرم‌های مختلف، می‌تواند در طراحی، بهینه‌سازی و اجرای کمپین‌های بازاریابی نقش یک دستیار حرفه‌ای را ایفا کند.

۱۵. توانایی‌های پیشرفته‌ی کدنویسی

جمینی در کارهای مختلف برنامه‌نویسی از جمله ترجمه کد بین زبان‌های مختلف، تولید راه‌حل‌های متنوع برای یک مشکل و تکمیل کدهای ناقص عملکرد فوق‌العاده‌ای دارد. برای مثال از جمینی بخواهید تا برایتان کدهای برنامه‌نویسی بنویسد، کدهایتان را دیباگ کند و به سؤالاتتان در زمینه‌های مختلف پاسخ دهد.
جمینی کد زیر را به ما تحویل داده است:

دریافت تعداد اعداد از کاربر#
n = int (input("تعداد اعداد را وارد کنید: "))
# تعریف متغیر برای جمع اعداد
sum_numbers = 0.0
# دریافت اعداد از کاربر و جمع آوری آنها
for i in range(1, n + 1):
    number = float(input("عدد {} را وارد کنید: ".format(i)))
    sum_numbers += number
# محاسبه میانگین
mean = sum_numbers / n
# چاپ میانگین
print("میانگین اعداد:", mean)

هرچند هنوز بسیاری افراد برای استفاده از هوش مصنوعی مقاومت می‌کنند؛ اما چه بپذیریم یا نه، انتشار نسخه تکاملی هوش مصنوعی، ما را بیشتر وادار می‌کند تا به جای مقاومت، آن‌ها را به‌کار بگیریم. البته همه این ویژگی‌ها زمانی خود را نشان می‌دهد که دستور واضح و دقیقی از او بخواهید.

کاربردهای گوگل جمینی چیست؟

در کاربردهای اپلیکیشن موبایل جمینی گفته شده است که به‌طور مستقیم شما می‌توانید همانند «Hey Siri» در گوشی‌های آیفون، با گفتن «Hey Google» در اندروید از هوش مصنوعی مکالمه‌ای گوگل بخواهید به شما کمک کند. همچنین کاربردهای دیگری از جمله:

  • تولید تصاویر در لحظه (ویژگی در حال به‌روزرسانی و بهبود)
  • برنامه‌ریزی سفر با Google Maps و Google Flights
  • دریافت کمک برای نوشتن، ایده‌پردازی، یادگیری و موارد دیگر
  • خلاصه‌سازی و یافتن اطلاعات سریع از جیمیل یا گوگل درایو
  • استفاده از متن، صدا، عکس و دوربین برای دریافت کمک به روش‌های جدید

معرفی انواع مدل جمینی؛ ۳ مدل قدرتمند

انواع هوش مصنوعی جمنای گوگل به سه دسته اصلی زیر دسته‌بندی می‌شود:

۱. جمینی Gemini Ultra؛ قوی‌ترین مدل جمینی 

این نوع هوش مصنوعی جمینی با استفاده از قدرت پردازش زبان طبیعی در زمینه‌های مختلف همچون انجام مسائل فیزیکی سخت، تحقیقات علمی و ترجمه زبان به شما کمک می‌کند. دسترسی به این نوع، از طریق API جمینای اولترا یا برنامه‌هایی با رابط گرافیکی اولترا امکان‌پذیر است. البته این نسخه رایگان نیست و برای استفاده از آن لازم است اشتراک ۲۰ دلاری در ماه تهیه کنید.

۲. جمینی Gemini Pro؛ نسخه باهوش جمینی

گوگل معتقد است جمینی مدل پرو نسبت به LaMBDA پیشرفت قابل توجهی در زمینه استدلال، برنامه‌ریزی و درک کلی داشته است. جمنای ۱.۵ پرو می‌تواند ۳۵ برابر بیشتر از نسخه قبلی اطلاعات را پردازش کند. این به معنای حل سریع‌تر و دقیق‌تر مسائل پیچیده است. جمنای پرو علاوه‌بر متن، قابلیت پردازش تصاویر،صدا و ویدیو را نیز دارد و با رابط کاربری ساده‌اش برای همه قابل استفاده است.

اما شاید بپرسید نسخه فعال در نرم افزار جمینی چیست؟ در حال حاضر نسخه پیش‌فرض فعال در این برنامه، جمینی پرو است. البته جمینی Ulrta هم با خرید اشتراک در این برنامه فعال خواهد شد.

۳. جمینی Gemini Nano؛ کوچک‌ترین نسخه جمینی

ترکیب کوچکتر و کم‌مصرف‌تر از نسخه پرو و اولترا، نسخه نانو جمینی را تشکیل داده است. قابلیت‌هایی که تا به حال نانو از خودش نشان داده است، شامل خلاصه کردن مکالمات ضبط شده و پاسخ هوشمندی است که در حال حاضر در صفحه کلید Gboard حضور دارد.

چه اپلیکیشن‌هایی از گوگل جمینای استفاده می‌کند؟

گوگل جمینی به‌عنوان یک مدل هوش مصنوعی چندوجهی، با بسیاری از محصولات و اپلیکیشن‌های گوگل ادغام شده‌است. به‌این‌ترتیب، قابلیت‌های پیشرفته‌ای مانند نگارش هوشمند، خلاصه‌سازی، تحلیل داده و پاسخ‌گویی تعاملی را به این ابزارها اضافه کرده‌‌است.
برخلاف مدل‌های مولدی مانند ChatGPT از OpenAI یا Claude AI از Anthropic (که بیشتر در قالب چت‌بات‌های مستقل عمل می‌کند)، جمینی با زیرساخت‌های نرم‌افزاری گوگل یکپارچه شده‌است و این موضوع قدرت آن را دوچندان کرده‌است.

مهم‌ترین اپلیکیشن‌هایی که از گوگل جمینای استفاده می‌کند، عبارت است از:

  • گوگل ورک‌اسپیس (Google Workspace)​: جمینی به‌طور کاملاً عمیق با مجموعه ابزارهای Google Workspace ادغام شده است. این ابزارها شامل جیمیل (Gmail)، گوگل‌داکس (Google Docs)، گوگل‌شیت (Google Sheets) و… است. اما در این میان نقش Ask gemini چیست؟ کاربران به‌واسطه این قابلیت، می‌توانند نیازهای خود را در این ابزارها به‌صورت محاوره‌ای مطرح کرده و پاسخ بگیرند.
  • نوت‌‎بوک ال‌ام (NotebookLM): این برنامه یک ابزار یادداشت‌برداری و تحقیقاتی است که با استفاده از جمینی، به کاربران کمک می‎کند که اسناد خود را تحلیل و خلاصه کرده و حتی به‌صورت صوتی به آن‌ها گوش دهند.​
  • Veo و Whisk Animate: این دو برنامه، مختص تولید ویدئو است که به‌لطف ترکیب‌شدن با Gemini، به کاربران امکان تولید ویدئوهای کوتاه و باکیفیت را با دستورات متنی می‌دهد.
  • Google AI Studio: این برنامه یک ابزار برای توسعه‌دهندگان است که با استفاده از جمینی، می‌توانند برنامه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی را ایجاد کرده و آن‌ها را با سایر اپلیکیشن‌ها ادغام کنند. این پلتفرم از طریق Zapier به هزاران اپلیکیشن دیگر متصل است.
  • Project Astra: این ابزار یک دستیار هوشمند ادغام‌شده با جمنای است که کاربران در آن می‌توانند با ورودی‌های صوتی و تصویری، پاسخ‌هایی دقیق و شخصی‌سازی‌شده (Personalized) دریافت کنند.

مزایا و معایب گوگل جمینی در یک نگاه

مزایا و معایب گوگل جمینی
مزایا و معایب Gemini

با وجود تمام مزایای گوگل جمنای، چالش‌ها و محدودیت‌هایی هم وجود دارد. پژوهشگران، چالش‌هایی را در گوگل جمینی پیدا کردند که نشان می‌دهد جمینی بدون ریسک نیست. در واقع، آن‌ها توانستند جمینی را فریب دهند تا دستورالعمل داخلی خود را فاش کند.

دستورالعمل‌هایی که مثل قوانین بازی برای هوش مصنوعی عمل می‌کند. کشف این آسیب‌پذیری‌ها نشان می‌دهد که هوش مصنوعی قدرتمند ما همچنان در حال پیشرفت بوده و نیازمند تدابیر امنیتی مناسب است. در جدول زیر می‌توانید محدودیت‌ها و مزایای گوگل جمینی را مشاهده کنید:

مزایا محدودیت‌ها
جمینی می‌تواند وظایف مختلفی را به طور سریع و دقیق انجام دهد. در حال حاضر فقط برای توسعه‌دهندگان و مشتریان سازمانی در دسترس است.
گوگل جمینی می‌تواند انواع مختلف اطلاعات از جمله متن، کد، صدا، تصویر و ویدیو را درک و با آن‌ها کار کند. استفاده از آن برای افراد بدون دانش فنی دشوار است.
جمینی می‌تواند روی دستگاه‌های مختلف از جمله گوشی‌های همراه اجرا شود. قابلیت‌های قدرتمند آن نگرانی‌های اخلاقی را در مورد سوء استفاده یا دستکاری احتمالی آن مطرح می‌کند.
Gemini می‌تواند به راحتی برای نیازهای مختلف مقیاس‌بندی شود. توضیح خروجی‌های آن ممکن است برای همه آسان نباشد.
از مجموعه‌ای از قابلیت‌های پیشرفته مانند یادگیری عمیق، پردازش زبان طبیعی و بینایی رایانه استفاده می‌کند. اجرای گوگل Gemini نیازمند منابع محاسباتی قابل توجه و دسترسی به مجموعه داده‌های عظیم است..
برای استفاده آسان طراحی شده است و رابط کاربری ساده‌ای دارد.. فاقد عقل سلیم و تجربه دنیای واقعی است.
به طور مداوم در حال یادگیری و پیشرفت است. در تولید ایده‌های کاملاً جدید ممکن است با مشکل مواجه شود.
برای استفاده در طیف وسیعی از برنامه‌ها از جمله مراقبت‌های بهداشتی، امور مالی، تولید، و آموزش طراحی شده است.

گوگل جمینی چطور کار می‌کند؟

اکنون که دانستیم گوگل جمینی چیست، سراغ نحوه کار آن می‌رویم. تا پیش از جمینی، مدل‌های هوش مصنوعی چندرسانه‌ای با ترکیب چندین مدل مجزا ساخته می‌شدند که به‌طور جداگانه آموزش دیده بودند. به عنوان مثال، پردازش متن و تصویر به‌صورت جداگانه آموزش و سپس با هم ترکیب می‌شد تا یک مدل چندرسانه‌ای واقعی را تا حدودی شبیه‌سازی کند.

اما گوگل با جمینی قدمی فراتر برداشته و موفق به ساخت یک مدل چندرسانه‌ای ذاتی شده است. این مدل از همان ابتدا و به‌طور همزمان روی مجموعه‌ای از داده‌ها شامل تریلیون‌ها کلمه، تصاویر (به همراه توضیحات متنی)، ویدیوها و صداها آموزش داده شده است. سپس برای اینکه بتواند پاسخ‌ بهتر و مطمئن‌تری ارائه دهد، با استفاده از تکنیک‌هایی مانند یادگیری تقویتی با بازخورد انسان (RLHF) تنظیم شده است.

برای مثال، جمینی قادر است نمودارها و زیرنویس‌های همراه آن‌ها را بفهمد، متن روی تابلوها را بخواند. به‌طورکلی، اطلاعات را از منابع مختلف و به‌صورت یکپارچه دریافت کند. این قابلیت‌ها به Gemini اجازه می‌دهد تا علاوه‌بر متن، ازطریق تصویر تولید‌شده توسط خود مدل نیز به سوالات پاسخ دهد. شبیه کاری که ChatGPT با ترکیب DALL-E و GPT انجام می‌دهد. برای آشنایی با پاسخ این سوال که chatgpt چیست؟ روی لینک کلیک کنید.

تحلیل آنی اطلاعات توسط جمنای

مدل هوش مصنوعی گوگل جمینی (به‌خصوص در نسخه‌های پرو 2.5 و فلش 2.5)، از قابلیت‌های پیشرفته‌ای برای تحلیل آنی داده‌ها بهره می‌برد. در واقع این ابزار می‌تواند به کمک فناوری‌های استدلال چندوجهی و پردازش بلادرنگ، داده‌ها را در زمان واقعی پردازش کند.
اما سازوکار تحلیل آنی Gemini چیست؟ جمینی پرو ۲.۵ با استدلال چندوجهی پیشرفته، ورودی‌های متنی، تصویری، صوتی و ویدیوئی را ترکیب کرده و به تحلیل‌های دقیقی می‌رسد. این مدل می‌تواند داده‌های پیچیده را هم آنالیز کرده و نتایج را به‌صورت بلادرنگ تحویل دهد.
در واقع قابلیت Multimodal Live API (رابط برنامه‌نویسی کاربردی چندوجهی زنده) به‌عنوان API هوش مصنوعی گوگل، با فناوری WebSockets امکان تعامل بلادرنگ را فراهم کرده‌است. توسعه‌دهندگان می‌توانند با این API اپلیکیشن‌هایی را با ورودی‌های صوتی، تصویری و متنی ایجاد کنند که پاسخ‌های دقیق را در لحظه برمی‌گرداند.
بیشترین کاربرد تحلیل آنی داده در Gemini را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • تحلیل داده‌های تجاری و اقتصادی
  • تحلیل داده‌های بهداشتی
  • تحلیل انواع داده‌های رسانه‌ای
  • تصمیم‌گیری لحظه‌ای در محیط‌های تجاری و صنعتی
  • و…

مقایسه هوش مصنوعی گوگل جمینی، چت‌جی‌پی‌تی و بینگ‌چت

در مقایسه Gemini با GPT-3 و GPT-4 باید گفت گوگل معتقد است جمنای از این هوش مصنوعی‌ها جلوتر زده و در ۳۰ مورد تست از ۳۲ آزمایش رقیبانش را به زمین زده است. اینکه آیا این ادعا واقعی است یا یک صرفا یک حمایت تبلیغاتی به‌نظر می‌رسد، باید بگوییم طبق گفته برخی از کاربران، جمینی هنوز در بیان برخی موارد دچار اشتباه می‌شود.

به‌عبارتی برای پاسخ به این سوال که «به‌عبارتی برای پاسخ به این سوال که «بین Gemini Ultra یا GPT-4 کدام بهتر است؟» یا قیاس Gemini vs ChatGPT هنوز قضاوت زود است. جمنای پتانسیل بالایی برای گرفتن تاج و تخت هوش مصنوعی دارد اما هنوز ابتدای راه است و باید پاسخ را در آینده هوش مصنوعی Gemini دید. جدول زیر، مقایسه‌ای از سه رقیب محبوب یعنی هوش مصنوعی جمینی، بینگ و چت‌جی‌پی‌تی نشان می‌دهد.

ویژگی گوگل جمینی چت‌جی‌پی‌تی بینگ‌چت
تاریخ انتشار ۲۰۲۳ ۲۰۲۲ ۲۰۲۳
نوع مدل زبانی بزرگ (LLM) زبانی بزرگ (LLM) زبانی بزرگ (LLM)
ظرفیت مدل ۱.۵ تریلیون پارامتر ۱.۳ تریلیون پارامتر ۱.۵ تریلیون پارامتر
نوع داده متن، کد، تصویر، صدا متن، کد متن، کد
قابلیت‌ها استدلال، برنامه‌ریزی، ترجمه، خلاصه‌نویسی، ایده‌پردازی، نوشتن استدلال، ترجمه، خلاصه‌نویسی، ایده‌پردازی، نوشتن استدلال، ترجمه، خلاصه‌نویسی، ایده‌پردازی، نوشتن
رابط کاربری API، برنامه‌های جمنای وب‌سایت، API وب‌سایت، API
قیمت رایگان (نسخه محدود)، ۲۰ دلار در ماه (نسخه کامل) رایگان (نسخه محدود)، ۴۰ دلار در ماه (نسخه کامل) رایگان (نسخه محدود)، ۲۰ دلار در ماه (نسخه کامل)
مزایا قدرت پردازش بالا، قابلیت‌های چندرسانه‌ای، رابط کاربری آسان قدرت پردازش بالا، رابط کاربری ساده قدرت پردازش بالا، دسترسی به اطلاعات مایکروسافت
معایب اشتباهات گاه به گاه در بیان حقایق، ترجمه و کد‌نویسی دسترسی محدود به نسخه کامل دسترسی محدود به نسخه کامل
  • چت‌جی‌پی‌تی به دلیل دسترسی به GPT-3.5، برای توسعه‌دهندگان جذاب‌تر است.
  • جمنای به دلیل رابط کاربری آسان و قابلیت‌های چندرسانه‌ای، برای کاربران عمومی مناسب‌تر است. حتی ساخت اکانت چت جی پی تی هم مراحل متعددی دارد که ممکن است برای برخی افراد دشوار به نظر برسد.
  • بینگ‌چت به علت دسترسی به اطلاعات مایکروسافت، برای کاربرانی که از محصولات مایکروسافت استفاده می‌کنند، گزینه جذاب‌تری به‌نظر می‌رسد.
  • هر سه هوش مصنوعی از نظر قدرت پردازش و قابلیت‌ها در سطح مشابهی قرار دارند.

نحوه استفاده از هوش مصنوعی Gemini گوگل 

در پاسخ به اینکه چگونه از گوگل جمینی استفاده کنیم؟ باید بگوییم نحوه دسترسی به گوگل جمنای کار خاصی ندارد. فقط کافی‌است به وب‌سایت گوگل جمینی به آدرس gemini.google.com رفته و وارد حساب گوگل خود وارد شوید. برای دسترسی به بارد، داشتن یک حساب گوگل آی‌پی کشورهای خارجی از جمله آمریکا الزامی است. اگر از حساب Google Workspace استفاده می‌کنید، ممکن است برای استفاده از جمینی نیاز باشد با حساب جیمیل شخصی خود وارد شوید.

در تصویر زیر می‌توانید گزینه‌های موجود در صفحه چت‌بات گوگل جمینی را برای کار با آن مشاهده کنید:

صفحه چت بات گوگل جمینی برای یادگیری نحوه کار با آن
بررسی امکانات و نحوه استفاده از گوگل Gemini

با سرور خارج پارس پک محدودیت‌ها را کنار بگذارید!

چه برای ترید در بازارهای مالی بین‌المللی یا انجام بازی‌های آنلاین و چه برای اتصال سریع به سایت‌هایی مانند گوگل جمینی و چت‌ جی‌پی‌تی، پارس پک با ارائه سرورهای مجازی، اختصاصی و اشتراکی خارج با پلن‌های متنوع، تلاش می‌کند تجربه اتصال سریع و بدون مشکل را برای شما رقم بزند. در صفحه زیر با انواع سرور پارس پک آشنا شوید.

جمع‌بندی

گوگل جمینی چیست؟ یک ابزار قدرتمند که توانسته انقلابی در میان رقبای قدیمی‌اش برپا کند. در این مقاله، به‌طور کامل چت‌بات هوش مصنوعی گوگل Gemini را بررسی و معرفی کردیم. اگر تجربه کار با جمینی محبوب دارید، نظرتان را می‌توانید در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید. به‌نظر شما آینده هوش مصنوعی جمینی در کنار سایر انواع هوش مصنوعی چگونه رقم می‌خورد؟

سوالات متداول

گوگل جمینی چیست؟

جمینی یک مدل هوش مصنوعی چندرسانه‌ای است که توسط گوگل توسعه یافته است. این مدل می‌تواند متن، تصویر، صدا و ویدیو را درک و پردازش کند و به سوالات شما به طور جامع و آموزنده پاسخ دهد.

کاربردهای Google Gemini چیست؟

جمینی می‌تواند در تولید محتوا، ترجمه چندزبانه، تحلیل داده، تولید تصویر و ویدئو، توسعه اپلیکیشن‌های هوش مصنوعی و… استفاده شود.

فرق موتور جست‌و‌جوی گوگل با گوگل جمینی چیست؟

موتور جست‌و‌جوی گوگل لیستی از صفحات وب و محتوای مرتبط را در پاسخ به جست‌و‌جوی کاربر ارائه می‌دهد و او باید در آن‌ها به دنبال پاسخ بگردد. اما گوگل جمینی به کمک هوش مصنوعی، سعی می‌کند به کاربر پاسخ‌هایی مستقیم، جامع و تعاملی بدهد. شاید بدانید که هوش مصنوعی می‌تواند به سئو وب‌سایت کمک کند. به طور مثال بهبود سئو با Chat GPT امکان‌پذیر است.

برنامه جمینی چیست؟

نرم‌افزار جمینی (Google Gemini App)، اپلیکیشنی است که کاربران در آن می‌توانند به‌صورت مستقیم با مدل‌های پیشرفته این هوش مصنوعی، مثل Gemini 1.5 Pro، تعامل کنند. این اپلیکیشن برای اندروید و iOS عرضه شده و قابلیت‌های چندوجهی جمینی را در قالب یک اپ موبایل به کاربران ارائه می‌دهد.

تفاوت گوگل جمینی با چت جی‌پی‌تی چیست؟

ChatGPT بیشتر روی تولید و درک متن تمرکز دارد؛ اما جمینی رباتی چندرسانه‌ای (متن، تصویر، ویدئو، صدا) است و در استدلال چندوجهی و درک داده‌های پیچیده، توانمندتر عمل می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


ارسال دیدگاه در وبلاگ پارس‌پک را مطالعه کرده و آن‌ها را می‌پذیرم.