Plesk چیست؟ معرفی کنترل پنل پلسک

Plesk چیست؟
Avatar
نویسنده: علیرضا برزودی
شنبه 13 شهریور 1400
مطالعه: ۱۲ دقیقه ۰ نظر ۱۸۰۸ بازدید

کنترل‌پنل پلسک (Plesk) یکی از کنترل‌پنل‌های برتر هاست بازار است که امکانات زیادی دارد. اکثراً وقتی از مدیریت هاست سخن به‌میان می‌آید، نام ابزارهای cPanel و DirectAdmin به‌گوش می‌خورد. پلسک نیز یکی از ابزارهای تحت‌وب مدیریت هاست است که تفاوت‌های زیادی با سایر ابزارهای کنترل‌پنل هاست دارد. پلسک امکانات زیادی برای مدیریت و نگه‌داری بهتر به مدیران سرور و مدیران وب‌سایت‌ها ارائه می‌دهد. در مطلب از آموزش کنترل پنل، شما را با کنترل‌پنل Plesk و امکاناتش کاملاً آشنا خواهیم کرد؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.

معرفی پلسک

Parallels Plesk Panel به‌اختصار Plesk به‌عنوان یکی از کنترل‌پنل‌های چند‌منظوره شناخته می‌شود. در سال ۲۰۰۱، شرکت روسی Plesk, Inc. این کنترل‌پنل را رسماً معرفی کرد. در سال ۲۰۰۳، پلسک به SWSoft فروخته شد و در سال ۲۰۰۸، به Parallels تغییر نام داد. در سال ۲۰۱۵ نیز، این کنترل‌پنل به Oakley Capital فروخته شد. پلسک کنترل‌پنلی عالی برای VPS و سرورهای اختصاصی است و در محیطی گرافیکی امکانات زیادی برای آن‌ها فراهم می‌کند. استفاده از Plesk به‌قدری آسان است که حتی افراد تازه‌وارد نیز می‌توانند به‌راحتی سرورهایشان را مدیریت کنند.

 آموزش plesk
آشنایی با کنترل‌پنل Plesk

کاربردهای پلسک

  • پلسک فروشگاه افزونه مخصوص به خود را دارد که افزونه‌تان را با استفاده از SDK و Open API می‌توانید ایجاد کنید و آن را به مشتریان بفروشید.
  • برای استفاده از ۱۰ تا ۳۰ وب‌سایت باید لایسنس جداگانه پلسک را تهیه کنید.
  • ابزار مدیریت سرور Plesk روی ویندوز و لینوکس نصب می‌شود.
  • پلسک را داخل Docker موجود در Docker Hub می‌توانید اجرا کنید. همچنین‌، این کنترل‌پنل از بیش از ۲۰۰هزار تصویر مختلف داکر پشتیبانی می‌کند.
  • پلسک سیستمی عالی و سازمان‌دهی‌شده با سیستم کنترل نسخه Git است که برای استفاده از آن باید از دستور Gitman استفاده کنید.
  • سیستم پشتیبان‌گیری Plesk یکی از سیستم‌های کامل‌ و پر‌امکانات است که کاربران می‌توانند به‌راحتی از آن استفاده کنند.
  • پلسک به شما اجازه می‌دهد منابع مختلف سیستم ازجمله RAM و ورودی‌وخروجی دیسک و CPU را محدود کنید.
  • Plesk از مانیتورینگ موبایل پشتیبانی می‌کند و زمانی‌که در اتاق سرور نیستید، می‌توانید از قابلیت مانیتورینگ بهره ببرید و درصورت بروز مشکل، کارهای لازم را انجام دهید.

معایب کنترل‌پنل پلسک

  • امنیت: پلسک کارهای زیادی برای حفظ و افزایش امنیت خود انجام داده است؛ اما باتوجه‌به سابقه‌اش، احتمال بروز مشکل امنیتی وجود دارد.
  • پشتیبان‌گیری: پلسک عملیات پشتیبان‌گیری را کامل و سریع انجام می‌دهد؛ اما گاهی اوقات حجم فایل‌های پشتیبان بسیار سنگین می‌شود؛ به‌طوری‌که مجبور می‌شوید آن‌ها را به سروری دیگر انتقال دهید.
  • نصب پیچیده: نصب اسکریپت پلسک برخلاف سایر رقبا کمی پیچیده و ممکن است برای افراد مبتدی سخت باشد.

مقایسه پلسک و سی‌پنل

پلسک و سی‌پنل که هر دو ابزارهای مدیریت سرور هستند، تفاوت‌ها و شباهت‌هایی با یکدیگر دارند. در پاسخ به پرسش «پسلک بهتر است یا سی‌پنل؟»، باید گفت هر دو کنترل‌پنل ویژگی‌های خاص خود را دارند. درادامه، Plesk را از جنبه‌های مختلف با سی‌پنل مقایسه می‌کنیم.

1. رابط کاربری

  • پلسک: Plesk Onyx UX/UI بازطراحی‌شده با فناوری مدرن جاوااسکریپت است و کنترل‌پنل آن به پنل مدیریت وردپرس شباهت دارد.
  • سی‌پنل: در cPanel برای لینوکس، هر آیتم در بخش‌هایی گروه‌بندی می‌شود. فایل‌ها، پایگاه‌داده، دامنه، ایمیل، امنیت، نرم‌افزار و برنامه‌ها بخش‌های مختلفی هستند که در داشبورد cPanel خود خواهید دید.

2. پشتیبانی

پشتیبانی رسمی یکی از ویژگی‌های مهمی است که هنگام انتخاب ابزار باید در نظر بگیرید تا اگر هر زمان مشکلی پیش آمد، به‌سرعت بتوانید آن را حل کنید.

  • پلسک: بدون پرداخت هزینه‌ با پشتیبانی پلسک می‌توانید ۲۴ساعته در ۷ روز هفته تماس بگیرید یا آنلاین با آن گفت‌وگو کنید.
  • سی‌پنل: برای ارتباط با پشتیبانی اضطراری این کنترل‌پنل، باید ۶۵ دلار بابت هر مشکل بپردازید. پشتیبانی مشتریان سی‌پنل در روزهای دوشنبه تا جمعه از ساعت ۶ تا ۱۸ و در روزهای شنبه و یکشنبه از ساعت ۶ تا ۱۶به وقت زمان مرکزی گرینویچ آماده پاسخ‌گویی به مشکلات شماست.

3. امنیت

امنیت دغدغه اصلی کاربران وب است؛ ازاین‌رو، پلتفرمی که انتخاب می‌کنید، باید کاملاً ایمن باشد.

  • پلسک: کنترل‌پنل Plesk از بسیاری از افزونه‌های امنیتی مانند Immunity 360 و Fail2ban پشتیبانی می‌کند. به‌روزرسانی‌های امنیتی ۲۴ساعته، پیکربندی DNS و DNSSEC برای دامنه‌ها، ارائه Let’s Encrypt یا Symantec SSL و فعال‌سازی SSL و HTTP/2 با چند کلیک ازجمله قابلیت‌های امنیتی این کنترل پنل هاست به‌شمار می‌آیند.
  • سی‌پنل: کنترل‌پنل cPanel نیز با به‌کارگیری افزونه‌های قدرتمند امنیتتان را تأمین می‌کند. برخی از این قابلیت‌های امنیتی عبارت‌اند از: فهرست سیاه یا سفید IPهای کاربران یا کل مناطق و کشورها، گواهینامه SSL، رمزگذاری تمامی پیام‌ها و احراز هویت دوعاملی برای مشتریان.

4. سیستم‌عامل

یکی از تفاوت‌های مهم پلسک و سی‌پنل در سیستم‌عامل‌هایی است که روی آن‌ها اجرا می‌شوند.

  • پلسک: Plesk از انواع سیستم‌عامل‌های لینوکس و ویندوز پشتیبانی می‌کند؛ ازجمله دبیان، اوبونتو، CentOS ،لینوکس ابری، لینوکس آمازون، لینوکس Virtuozzo و Windows Server 2008 R2 SP.
  • سی‌پنل: سی‌پنل فقط با سیستم‌عامل لینوکس کار می‌کند و می‌تواند روی این سیستم‌عامل‌ها اجرا شود: CentOS ،CloudLinux، لینوکس Red Hat Enterprise و لینوکس آمازون.

5. قیمت

cPanel و Plesk باتوجه‌به خدماتی که ارائه می‌دهند، قیمت‌های متفاوتی دارند. برای اطلاع از قیمت هریک از این کنترل‌پنل‌ها، می‌توانید به وب‌سایت آن‌ها مراجعه و باتوجه‌به خواسته‌هایتان گزینه مناسب را انتخاب کنید.

 خرید لایسنس پلسک
مقایسه ویژگی‌های Plesk و cPanel

مقایسه پلسک و دایرکت‌ادمین

پلسک و دایرکت‌ادمین (DirectAdmin) هر دو ابزارهای مدیریت سرور و هاست هستند که کاربران و مدیران وب‌سایت‌ها از آن‌ها استفاده می‌کنند. این کنترل‌پنل‌ها تفاوت‌ها و شباهت‌های بسیاری دارند که درادامه، به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

1. رابط کاربری

  • دایرکت‌ادمین و پلسک هر دو از رابط کاربری جدید و بهینه‌ای استفاده می‌کنند که برای همه کاربران، به‌ویژه کاربران مبتدی، بسیار مناسب است.

2. امنیت

امنیت یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در انتخاب نوع پنل مدیریت است.

  • پلسک: Plesk از ویژگی‌های امنیتی زیادی ازجمله fail2ban استفاده می‌کند که از نفوذها، هرزنامه‌های ایمیل، یکپارچه‌سازی دایرکتوری و… دربرابر حملات محافظت می‌کند.
  • دایرکت‌ادمین: دایرکت‌ادمین نیز از cPGuard بهره می‌برد. این ابزار امکانات امنیتی بسیاری نظیر اسکن بد‌افزار WAF را دراختیارتان قرار می‌دهد.

3. سیستم‌عامل

مهم‌ترین معیار برای انتخاب کنترل‌پنل هاست نوع سیستم‌عاملی است که روی سرور شما نصب شده است.

  • پلسک: پلسک ابزاری مولتی‌پلتفرم است و روی انواع پلتفرم‌ها نصب می‌شود. برخی از این پلتفرم‌ها ازاین‌قرارند: دبیان، اوبونتو، CentOS، لینوکس ابری، لینوکس آمازون، لینوکس و Windows Server 2008 R2 SP.
  • دایرکت‌ادمین: دایرکت‌ادمین نیز مانند سی‌پنل از سیستم‌عامل‌های مبتنی‌بر لینوکس پشتیبانی می‌کند و با Red Hat ،Debian ،FreeBSD و CentOs سازگار است.

معرفی افزونه‌های پلسک

پلسک قابلیت‌های خود را ازطریق افزونه‌ها افزایش داده است. افزونه‌های بسیار زیادی در زمینه‌های مختلف مانند امنیت و سئو و وردپرس برای کنترل‌پنل پسک وجود دارند که هرکدام قابلیت‌های زیادی دراختیارتان قرار می‌دهند. درادامه، برخی از افزونه‌های معروف‌ و کاربردی پلسک را معرفی می‌کنیم.

1. برای سرعت: Speed Kit

اگر لود وب‌سایت شما بیش از ۳ ثانیه طول بکشد، ۵۷درصد از بازدیدکنندگان خود را از دست می‌دهید. افزونه Speed Kit پلسک با قابلیت‌ها و امکاناتی که دارد، تأثیر بسیاری روی سرعت لود وب‌سایتتان می‌گذارد و گزارش ویدئویی کاملی از نحوه لود آن تهیه می‌کند و دراختیارتان قرار می‌دهد.

 آموزش ورود به پلسک
آشنایی با افزونه Speed Kit

2. برای امنیت: Kernelcare

افزونه Kernelcare با نصب ابزارهای موردنیاز و رفع اشکالات درون سرور (بدون نیاز به راه‌اندازی مجدد سرور) امنیت وب‌سایتتان را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. Kernelcare هر چهار ساعت یک بار به‌روزرسانی امنیتی جدیدی نصب می‌کند تا سرور ایمن‌تری را برایتان فراهم کند.

دانلود plesk کرک شده
دانلود افزونه امنیتی Kernelcare 

3. برای سئو: SEO Toolkit

افزونه SEO Toolkit کنترل‌پنل پلسک با امکانات فراوان و توصیه‌های سئویی به بهینه‌سازی سئو شما کمک بسزایی می‌کند. با استفاده از این افزونه، می‌توانید رقبایتان را تجزیه‌و‌تحلیل کنید. هر آدرس وب‌سایت خود را با این افزونه بررسی کنید تا اطلاعات زیادی ازجمله تعداد مشاهده کاربران و زمان مشاهده کاربران دراختیارتان قرار بگیرد و در‌نهایت، بتوانید برای بهبود سئو وب‌سایت خود از آن‌ها استفاده کنید.

بهترین ابزار سئو پلسک
چه افزونه‌ای برای سئو در Plesk استفاده می‌شود؟

4. برای ایجاد وب‌سایت: WordPress ToolKit

همه وردپرس، پادشاه وب‌سایت‌ساز را می‌شناسند. ازآن‌جا‌که بیش از ۴۲درصد فروشگاه‌های آنلاین ازطریق وردپرس اجرا می‌شوند، افزونه WordPress ToolKit به‌کمک شما آمده است تا وردپرس را به‌آسانی روی پلسک نصب و اجرا کنید. این افزونه امکانات زیادی برای بهینه‌سازی وردپرس و افزایش قابلیت‌های وردپرس دراختیارتان قرار می‌دهد؛ ازجمله:

  • نصب وردپرس از جایی دیگر
  • همگام‌سازی داده‌ها بین چند وردپرس
  • بررسی امنیت وردپرس
  • ذخیره‌سازی NGINX
  • به‌روزرسانی خودکار نرم‌افزار و افزونه‌ها و تم‌های وردپرس

ناگفته نماند کیت ابزار جوملا و دروپال نیز برای پلسک موجود است.

wordpress toolkit deluxe چیست
نصب وردپرس روی پلسک با افزونه WordPress ToolKit 

5. برای پشتیبان‌گیری: Acronis

Acronis Backup Plesk ابزار کاملی برای پشتیبان‌گیری از داده‌های پلسک است که امکانات زیادی ازجمله بازیابی آسان و ذخیره در فضای ابری را دراختیارتان قرار می‌دهد. شرکت‌های هاستینگ از این افزونه برای پشتیبان‌گیری سریع و آسان داده‌های مشتریان پلسک خود استفاده می‌کنند.

6. برای محافظت: VARITI DDoS

هرروز بیش از ۶۰هزار وب‌سایت هک می‌شوند. افزونه VARITI DDoS پلسک امنیت سرور شما را تأمین می‌کند. این افزونه تمامی درخواست‌های ورودی شبکه را از فیلتر VARITI عبور می‌دهد و اجازه ورود ترافیک نا‌امن را نمی‌دهد. علاوه‌براین، VARITI DDoS ترافیک را همان لحظه بررسی و در دو دسته امن و نا‌امن طبقه‌بندی و پس از شناسایی خطر، ترافیک را با زمان پاسخ کمتر از ۵۰ میلی‌ثانیه مسدود می‌کند.

کنترل‌پنل هاست Plesk چه بخش‌هایی دارد؟

کاربران مختلف در پلسک به ابزارها و سناریوهای متفاوتی نیاز دارند. همچنین، مدیران سرور می‌توانند بخش‌های در‌دسترس کاربران و هاست‌ها را محدود کنند. کنترل‌پنل پلسک دو نوع پنل متفاوت برای مدیریت دارد:

  • پنل مشتری (The Customer Panel): این پنل برای هاستینگ و میزبانی وب بهینه شده است و ابزارهای لازم برای مدیریت وب‌سایت مانند مدیریت دامنه‌ها و ایمیل‌ها را دراختیار کاربران قرار می‌دهد.
  • پنل حرفه‌ای کاربر (The Power User view): این نوع پنل که ابزارهای لازم برای مدیریت سرور را نیز فراهم می‌کند، برای مدیریت سرور مناسب است. مدیران سرورها نیازهای متفاوتی دارند؛ ازجمله مدیریت هاست‌ها و مدیریت کاربران.

کنترل‌پنل هاست پلسک امکانات و بخش‌های زیادی دارد و هر‌کدام از این بخش‌ها وظیفه انجام برخی کارها را برعهده دارند که درادامه، با آن‌ها آشنا خواهیم شد. نمای کلی پنل حرفه‌ای (The Power User) به‌صورت زیر است که بخش‌های آن را توضیح داده ایم.

آموزش کنترل پنل پلسک
معرفی بخش‌های مختلف کنترل‌پنل Plesk
  1. این بخش اطلاعات حساب کاربری واردشده را نشان می‌دهد. کاربران می‌توانند ویژگی‌های حساب کاربری‌شان را مشاهده کنند و درصورت نیاز آن‌ را تغییر دهند.
  2. این بخش به منو راهنما مربوط است. در این بخش، می‌توانید به راهنمای آنلاین Plesk متصل شوید و ویدئوهای موردنیاز را مشاهده کنید.
  3. این بخش جست‌وجوی پنل شماست.
  4. این بخش نویگیشن‌بار شماست که ابزارهای موجود درون آن قرار دارند. بسیاری از تنظیمات پنل خود را می‌توانید در این بخش پیدا کنید. بخش یادشده برای کاربران مختلف متفاوت است و همچنین احتمال دارد درصورت نصب افزونه‌های دیگر، امکانات بیشتری به آن اضافه شود. بخش‌های اصلی آن عبارت‌اند از:
  • Websites & Domains
  • Mail
  • Applications
  • Files
  • Statistics
  • Server
  • Users
  • Account
  • My Profile
  • Databases
  • Server
  • Extensions
  • Docker
  1. صفحه‌ای که باز می‌کنید، تمامی اطلاعاتش در این بخش نمایش داده می‌شوند. برای مثال، اگر تب Websites & Domains را باز کرده‌اید، اطلاعات موجود در آن صفحه را مشاهده می‌کنید.
  2. این بخش شامل ترکیبی از ابزارهای کنترلی و نمایشی برای کاربران است.
Plesk چیست؟
آشنایی با صفر تا صد Plesk

جمع‌بندی

کاربران با هر سطحی، از مبتدی تا حرفه‌ای، می‌توانند VPS یا سرور اختصاصی خود را به‌راحتی با پلسک (Plesk) مدیریت کنند؛ زیرا رابط کاربری زیبا و افزونه‌های متفاوتی برای آن وجود دارد. پلسک مدیریت سرور را برایتان آسان می‌کند و تمامی امکانات مدیریت هاست و سرور را دراختیارتان قرار می‌دهد. از‌آن‌جا‌که پلسک روی سیستم‌عامل ویندوز و لینوکس نصب می‌شود، به‌راحتی می‌توانید از آن استفاده کنید.

سؤالات متداول

۱. پلسک چیست؟

Plesk مخفف Parallels Plesk Panel و کنترل‌پنل سرور و VPS برای میزبانی وب است. پلسک به مشتریان رابط گرافیکی کاربرپسندی ارائه می‌دهد و مدیریت وب‌سایت را برای کاربران تازه‌کار آسان می‌کند.

۲. چرا مردم از پلسک استفاده می‌کنند؟

کنترل‌پنل پلسک کاملاً خودکار است و ویژگی‌هایی دارد که مدیریت سرور و دامنه‌های خود را برایتان آسان می‌کند. گفتنی است افزونه‌های به‌روزرسانی خودکار و… ازجمله امکانات پلسک محسوب می‌شوند.

۳. جایگزین پلسک چیست؟

اصلی‌ترین جایگزین آن cPanel است. DirectAdmin ،Zpanel ،Zentyal و Vesta از دیگر جایگزین‌های این کنترل‌پنل هستند.

۴. سیستم موردنیاز پلسک چیست؟

Plesk به Windows Web Server 2008 یا Windows Server 2012 نیاز دارد. شایان ذکر است از تعدادی توزیع لینوکس نیز پشتیبانی می‌کند.

۵. آیا می‌توانیم از پلسک در فضای ابری استفاده کنیم؟

Plesk تا زمانی که به‌واسطه سیستم‌عاملی که در حال اجرا است پشتیبانی شود، با فضای ابری سازگار است.