
نحوه انتقال دامنه به همراه نکات فنی و قانونی
انتقال دامنه یا دامین (Domain) چالشی است که برای هر کاربری میتواند پیش آید. دلایل فراوانی برای انتقال دامنه از سمت مالک وجود دارد. البته بهتر است عبارت مالکیت را حذف کنیم، چرا که دامنه مالکیت ندارد. فقط به فردی در مدت زمان مشخصی اجاره داده می شود.
آن شخص مسئولیت مدیریت آن دامنه را بر عهده دارد. در این مقاله در خصوص استانداردهای جهانی یافتن مالک دامنه(احتمال نیاز به آن در طی فرایند نحوه انتقال دامنه هست) و استانداردهای صحیح انتقال مالکیت دامنه صحبت خواهد شد. به علاوه، در مورد نکات خاص که در ایران باید رعایت شود، اشاره خواهیم کرد.
- علت انتقال دامنه
- مراحل انتقال دامنه
- دو مدل انتقال دامنه در شرکت پارس پک
- آنچه در این مقاله گفته شد…
- سوالات متداول
علت انتقال دامنه
اغلب افراد برای تهیه دامنه از وبسایتهای معتبری چون Parspack.com برای خرید استفاده میکنند. اما برخی از مواقع پیش می آید که دامنه ای که شما می خواهید آزاد نیست! بطور مثال قبلا به فرد دیگری فروخته شده و در مالکیت یک شخص دیگری قرار دارد.
برخی مواقع هم شخص دارنده دامنه، به دلایل مختلف قصد انتقال دامین خود از یک شرکت به شرکت دیگر دارد. در هر دو صورت روند انتقال تقریبا یکی میباشد. برای انتقال دامنه به هاست دیگر یا به شخص دیگر چند مرحله را باید طی کنید:
- گام اول پیدا کردن صاحب دامنه
- گام دوم مذاکره با آن شخص
- گام سوم گذراندن بروکراسی یا قوانین انتقال دامنه می باشد.

نتقال دامنه به هاست دیگر یا به شخص دیگر
مراحل انتقال دامنه
گام اول: پیدا کردن صاحب دامنه
وقتی میخواهید صاحب دامنه را پیدا کنید به اطلاعات تماس آن شخص نیاز دارید. برای این منظور سایتهای ایرانی و غیرایرانی وجود دارند که ما در اینجا به برخی از این سایتها و عملکردشان اشاره خواهیم کرد:
سایت whois
یکی از بهترین راههای یافتن اطلاعات تماس صاحب دامنه، مراجعه به سایت های هویز ( whois) فارسی یا غیر فارسی می باشد. برای مراجعه به سایت انگلیسی هوایز کافیست عبارت who.is را در قسمت جستجوی مرورگر خود تایپ کنید تا مستقیم به سایت مورد نظر منتقل شوید.
در قسمت بالای سایت میتوانید آدرس دامنه مورد نظر را تایپ کنید تا اطلاعات دامنه را بدست بیاورید. اگر اطلاعات صاحب آن دامنه موجود باشد، سایت به شما مواردی چون نام و نام خانوادگی، شماره تماس، ایمیل شخص و… را میدهد. به واسطه این اطلاعات با شخص صاحب دامنه تماس بگیرید یا ایمیل دهید.
سایت godaddy
در برخی مواقع، اطلاعاتی که در سایت who.is وجود دارد شما را به صاحب اصلی وب سایت نمی رساند. همچنین ممکن است صاحب وب سایت با صرف هزینه ای مانع افشای اطلاعات شخصی خود شود به عبارتی اطلاعات آن شخص hidden میشود. در این موارد از روش های پیچیده تری برای یافتن صاحب دامنه استفاده می کنند.
ولی یک سری سرویسها مانند godaddy در قبال دریافت مبلغی ( حدود ۲۰۰ دلار) اطلاعات صاحب دامنه را برای شما می یابد! این سرویسها از روشهای پیچیدهای مانند لاگ گرفتن دامنه (برای متوجه شدن اینکه از چه سرورهایی استفاده کرده)، به منظور پیدا کردن صاحب دامنه، استفاده میکنند.
سایت هویز فارسی
باید توجه داشت که دامنههای ایرانی که با پسوند ir (برخی توسط مراکز حکومتی) ثبت می شوند، امکان مخفیساختن اطلاعات صاحب دامنه وجود ندارد. احراز هویت صاحبان دامینهای ایرانی با کد ملی صورت میپذیرد. پس برای یافتن صاحب دامنه های با پسوند ir کافیست به سایت هویز فارسی (whoise.ir) مراجعه کنید و نام دامنه مورد نظر را تایپ کنید تا اطلاعات را پیدا کنید.

مراحل انتقال دامنه و تغییر مالکیت دامنه
گام دوم: ارتباط و مذاکره با دارنده دامنه
زمانی که اطلاعات صاحب دامنه را پیدا کردید موظف هستید با او ارتباط بگیرید. پس از ارتباط گرفتن با شخص دارنده دامنه، باید در خصوص قیمتی که طرف حاضر است با دریافت آن مبلغ دامنه خود را واگذار کند، صحبت و مذاکره کنید. رقم پیشنهادی کاملا به طرفین، یعنی خریدار و فروشنده دامنه بستگی دارد. حتی در برخی مواقع نیز کسی بدون دریافت هزینه تمایل به انتقال دامنه به فرد دیگری می باشد. اما در هر دو حالت باید بروکراسی اداری تغییر مالکیت دامنه را بدانید و به آن عمل کنید.
گام سوم: بروکراسی اداری انتقال دامنه
هر دامنه ای بستگی به اینکه پسوندش ir،com، یا net باشد، بروکراسی اداری مخصوص خود را دارد.
بروکراسی اداری انتقال دامنه با پسوند دات کام
معروفترین پسوند دات کام است، برای انتقال دامنه com فروشنده دامنه باید به حساب کاربری دامنه خود مراجعه کرده و یک کد انتقال را تولید کند. کد انتقال شامل یک سری از اعداد و حروف نامنظم است که تقریبا حفظ کردن آن غیرممکن است. این کد باید در اختیار خریدار قرار بگیرد. همچنین فروشنده باید در حساب کاربری اعلام کند که قصد انتقال مالکیت دامنه دات کام خود را دارد. سپس وقتی خریدار کد تولید شده را بزند مشخص میشود که خریدار آن دامنه می باشد. در خصوص هزینه انتقال دامین باید بدانید که شما به عنوان خریدار، علاوه بر هزینه ای که با فروشنده توافق کردهاید، هزینه یک ساله دامنه را نیز باید پرداخت کنید.
بروکراسی اداری انتقال دامنه ir. و net.
در مورد انتقال مالکیت دامنه ir و دات نت نیز روال تقریبا به همین صورت است. تنها در یک مورد تفاوت وجود دارد. کسی که قصد تغییر مالکیت دامنه به هاست جدید را دارد، باید به شرکت فروشندهای که از آن دامنه را خریده، تیکت بزند. در تیکت باید از شرکت راهنمایی بخواهند که این انتقال به چه صورت امکان پذیر خواهد بود. سپس از طرف شرکت مدارک و راهنماها ارسال می شود و می توانند جابجایی را انجام دهند.
دو مدل انتقال دامنه در شرکت پارس پک
اگر دامنه خود را از شرکت پارس پک دریافت کرده باشید، میتوانید مالکیت آن را به دو روش زیر منتقل کنید.
1. انتقال مالکیت دامنه در یک پاس پک
مدیریت دامنه در حساب کاربری شما اتفاق میافتد و شما اگر بخواهید دامنه خود را از یک حساب کاربری به یک حساب کاربری دیگر در همان شرکت (مثلا به یک حساب کاربری دیگر در شرکت پارس پک) منتقل کنید. میتوانید درخواست خود را به پشتیبانی اعلام کرده و مشخصات دامنه را در whois تغییر دهید. این مورد به احراز هویت نیاز دارد اما شامل هزینه نمیشود.
2. انتقال مالکیت دامنه بین رجیسترری
اگر شما بخواهید مالکیت دامنه خود را به یک حساب کاربری در شرکت دیگری منتقل کنید، باید از کد انتقال استفاده کرده و هزینهی یک سال تمدید دامنه را پرداخت کنید.

نحوه انتقال مالکیت دامنه و انتقال مدیریت دامنه
آنچه در این مقاله گفته شد…
انتقال دامنه و قوانین مربوط به آن مباحثی بود که مفصلاً درباره آن ها صحبت کردیم. در مورد نحوه پیدا کردن اطلاعات تماس مالک قبلی دامنه که توسط سایت های ایرانی و غیر ایرانی هویز امکان پذیر است مطالبی بیان شد. سپس استانداردهای جهانی انتقال دامین به شخص یا شرکت دیگر و هزینه انتقال دامنه به طور مفصل بیان شد.
در مراحل انتقال دامنه برای اینکه با دردسرهای مختلف مواجه نشوید، پیشنهاد می کنیم قبل از خرید دامین، اطلاعات کامل و کافی از شرکتهای مختلف فروشنده دامنه در اختیار داشته باشید. با این کار شما در جریان خدمات و پشتیبانیهای شرکتهای مختلف خواهید بود. پس تصمیم گیری در خرید از بهترین شرکت ارائه دهنده خدمات با قیمت مناسب دامنه برای شما راحت تر خواهد بود.
سوالات متداول
1. انتقال دامنه چیست؟
در صورتی که دامنه مناسبی برای وبسایت خود پیدا کنید، اگر آن دامنه به نام شما نباشد، ابتدا باید مالک اصلی را پیدا کنید. سپس با توافق طرف دیگر، مالکیت دامنه را انتقال دهید. در مواردی هم فروشنده و خریدار دامنه مشخص هستند. کافیست روش انتقال دامنه را به درستی طی کنند.
2. انتقال دامنه com. به چه صورت است؟
برای انتقال داتکام فروشنده دامنه باید به حساب کاربری خود مراجعه کرده و یک کد انتقال را تولید کند. این کد باید در اختیار خریدار قرار بگیرد. همچنین فروشنده باید در حساب کاربری اعلام کند که قصد انتقال مالکیت دامنه خود را دارد. سپس وقتی خریدار کد تولید شده را بزند مشخص میشود که خریدار آن دامنه می باشد.
3. انتقال دامنه Ir. و net. به چه صورت است؟
کسی که قصد انتقال مالکیت دامنه خود را دارد، باید به شرکت فروشندهای که از آن دامنه را خریده، تیکت بزند. در تیکت باید از شرکت راهنمایی بخواهند که این انتقال به چه صورت امکان پذیر خواهد بود. سپس از طرف شرکت مدارک و راهنماها ارسال می شود و می توانند جابجایی را انجام دهند.