الگوریتم گوگل دنس چیست و چه کاربردی دارد؟
در این مقاله میخوانید
برای آشنایی با تکنیکهای سئو مقاله زیر را بخوانید:
الگوریتم گوگل دنس به تغییرات موقت و هدفمند رتبهبندی صفحات وب در نتایج جستجو گفته میشود. تغییراتی که گوگل از آن برای ارزیابی کیفیت، اعتبار و ارتباط صفحات با جستجوهای کاربران استفاده میکند. اما منطق دقیق این تغییرات چیست و چگونه میتوان از آن به نفع سئو سایت خود استفاده کرد؟ در این مطلب از بخش آموزش سئو سایت پارسپک پس از بررسی ماهیت گوگل دنس، دلایل و عواقب آن، تکنیکهایی را میبینید که به شما کمک میکند تا از این تغییرات عبور کنید و جایگاه وبسایت خود را در بلندمدت ارتقا دهید.
Google Dance چیست؟
رقص گوگل (Google Dance) به معنی نوسانات شدید و زیاد رتبهبندی صفحات در صفحه نتایج جستجو (SERP) است. جابهجاییهای مداوم و موقتی رتبهبندیها، تداعیکننده حرکات رقص است که باعث شده این لقب به این پدیده اطلاق شود. گوگل دنس اغلب به یکی از این دلایل رخ میدهد:
- بهروزرسانی فهرست ایندکس گوگل (Google Index List)
- بهروزرسانی الگوریتمهایی خاص (مانند پاندا، پنگوئن و مرغ مگسخوار)
- بعد از اعمال تغییرات در صفحات وبسایت
دلیل این رویداد به طور کلی این است که گوگل سعی دارد رتبهبندی صفحات وبسایت (Website) را دوباره ارزیابی کند و از رتبه پایداری که قرار است به آنها بدهد، مطمئن شود. هدف نهایی آن نیز، تطابق هرچهبهتر نتایج با نیت جستجو (Search Intent) کاربران است.
در اسناد فنی گوگل این موضوع به وضوح بیان شده که رتبه بعضی صفحات در ابتدا حتی بعد از تغییرات مثبت هم ممکن است افت کند! اما بعد از این که ارزیابیهای گوگل به نتیجه رسید و اگر تغییرات واقعاً مثبت باشد، رتبه صفحه وب (Web page) بالاتر میرود و به ثبات بیشتری میرسد.
برای مثال همانطور که در نمودار زیر میبینید، لینکسازی خارجی مثبت ممکن است در ابتدا رتبه را کم کند؛ اما بعد از آن رتبه بالای پایداری را به صفحات میدهد.
الگوریتم رقص گوگل (Google Dance) یک مرحله ایندکس شدن (Indexing) صفحات در پایگاه داده گوگل است. وقتی گوگل دادههای یک وبسایت را از طریق خزش (Crawling) جمعآوری میکند، برای مدتی کوتاه آن را ارزیابی کرده و وضعیتش را نسبت به رقبا میسنجد. این فرایند با نوسانات رتبه وبسایت همراه است و پس از مدتی متوقف میشود. گوگل دنس یک پدیده طبیعی است که جای نگرانی ندارد و نباید باعث تصمیمهای عجولانه یا تغییرات دائم در وبسایت شود.
نگاهی به تاریخچه گوگل دنس
از سال 2000، نوسان موقتی رتبه صفحات در نتایج گوگل دیده میشد. اما در سال 2002 این پدیده به اوج خود رسید. زمانی که گوگل الگوریتم «رتبهبندی صفحات» (PageRank Algorithm) یا سایر الگوریتمهایش را یکباره و بهصورت ماهانه بهروز میکرد.
در همین سال بود که لقب رقص گوگل توسط انجمن WebmasterWorld به این رویداد داده شد. این فرایند تا سال 2003 هم شدت داشت؛ تا این که گوگل تصمیم گرفت بخش زیادی از بهروزرسانیهای خود را بهصورت روزانه و تدریجی اجرا کند. در واقع از این زمان به بعد، به دلیل تدریجی و کوچک بودن بهروزرسانیها (Continuous Updates)، تغییرات رتبه دیگر مثل قبل نیست.
نوسانات رتبه، هنوز هم با بهروزرسانی الگوریتمهای هستهای (Core Algorithm Updates) یا تغییرات محتواها، لینکها و سایر فاکتورهای Search engine Optimization (SEO) در وبسایتها، دیده میشود. اما میزان افتوخیز رتبه و مدتزمان اجرای رقص گوگل کمتر از گذشته است.
منطق پشت الگوریتم گوگل دنس چیست؟
منطق گوگل دنس بر پایه هدف کلیدی و رویکرد تحلیلی پیشرفته بنا شدهاست. اهدافی که به گوگل کمک میکند تا رتبهبندی بهینهتر و دقیقتری داشته باشد. در ادامه فاکتورهای دخیل در منطق گوگل دنس را میبینید.
نظارت دقیق بر تغییرات
تغییرات جدید باید از نظر کیفیت و طبیعی بودن بررسی شود. در پدیده گوگل دنس، موتور جستجو این فرصت را دارد که این تغییرات را در چند مرحله تحلیل کند. یکی از مهمترین تغییراتی که بیشتر مواقع با نوسانات رتبه همراه است، سئوی خارجی (Off-page SEO) است.
اگر صفحهای ناگهان تعداد زیادی بکلینک (Backlink) دریافت کند، گوگل ابتدا این لینکها را بررسی میکند تا مطمئن شود که با روشهای غیرطبیعی (مانند خرید لینک) ایجاد نشده باشد. وقتی اعتبار این بکلینکها به گوگل ثابت شود، رتبه صفحات نهتنها از دوران گوگل دنس که از قبل از لینکسازی هم بالاتر میرود.
بهترین رتبهبندی بر اساس هدف کاربران
بررسی رفتار کاربران به مدت کافی، منطق بعدی گوگل دنس است. گوگل همواره تلاش میکند که نتایج جستجو با هدف کاربران (Search Intent) تطابق داشته باشد. به همین منظور، گوگل در این مدت سیگنالهای تجربه کاربری (User Engagement Signals) صفحات مورد نظر را بررسی میکند.
گوگل این سیگنالها را بررسی میکند تا مطمئن شود که آیا این صفحه واقعاً بهترین پاسخ به جستجوی کاربر است یا خیر. این سیگنالها میتواند شامل موارد زیر باشد:
- نرخ کلیک (Click-Through Rate یا CTR)
- نرخ پرش (Bounce Rate)
- مدتزمان حضور کاربر در صفحه (Dwell Time)
- میزان تعامل با سایت (Engagement)
- و…
ثبات بیشتر رتبه نهایی
رتبهبندی گوگل بعد از گذراندن دوره گوگل دنس، ثبات بیشتری دارد. چراکه این فرایند به گوگل امکان میدهد که در فرایندی گامبهگام، تغییرات را ارزیابی کرده و پس از اطمینان از کیفیت، رتبه نهایی (حالت پایدار) را به صفحات بدهد. بدون وجود این فرایند، رتبهبندی ممکن است تحت تأثیر تغییرات زودگذر یا غیرواقعی قرار بگیرد.
هماهنگ کردن نتایج با بهروزرسانی الگوریتم
تغییرات الگوریتم گوگل، بهنوعی به معنی استراتژیهای جدید برای رتبهبندی است. در دوران رقص گوگل، گوگل این فرصت را دارد که تأثیر بهروزرسانیها را روی صفحات بررسی کرده و نتایج جستجو را بر اساس معیارهای جدید مرتب کند.
کدام وبسایتها بیشتر تحت تأثیر رقص گوگل قرار میگیرند؟
الگوریتم رقص گوگل میتواند روی هر دامنه، صرف نظر از سن آن تأثیر داشتهباشد. با این حال، وبسایتهای جدیدتر به دلیل نداشتن سابقه اعتماد نزد گوگل، معمولاً نوسانات بیشتری را تجربه میکند. بهطوری که ممکن است بعد از انتشار هر محتوای جدید یا ویرایش محتواهای قبلی، دچار این نوسانات شود. وبسایتهای قدیمیتر معمولاً بعد از اعمال تغییراتی بزرگ این جابهجاییها را تجربه میکند.
چگونه بفهمیم که وبسایت در دوره رقص گوگل قرار گرفته است؟
گوگل گاهی اوقات بهروزرسانیهای عمدهای را منتشر میکند که باعث نوسان رتبهبندی در صفحات نتایج جستجو می شود. این تغییرات ناچیز را نمیتوان گوگل دنس دانست و ممکن است رتبه نهایی صفحات باشد.
پس روش تشخیص الگوریتم گوگل دنس چیست؟ توصیه ما این است که با ابزارهایی مانند Google Search Console و SEMrush یا Ahrefs وضعیت رتبهبندی و ترافیک را رصد کنید. برای مثال اگر در گزارش عملکرد (Performance Report) در گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) نمودارهایی شبیه به تصویر زیر دیدید، به احتمال زیاد در حال گذراندن دوره رقص گوگل هستید:
به طور کلی در بررسی دادهها و وضعیت صفحاتتان، به دنبال نشانههای زیر باشید:
- تغییرات زیاد رتبهبندی در طول چند روز یا چند هفته
- نوسانات میزان کلیک یا (CTR (Click Through Rate
- تغییرات شدید ترافیک
- اخبار و اطلاعیههای گوگل مبنی بر اعمال بهروزرسانیهای جدید
مدتزمان رقص گوگل چقدر است؟
بازهی اجرای گوگل دنس، میتواند بین چند روز تا چند هفته متغیر باشد. این مدتزمان به عوامل زیر وابسته است:
- وسعت بهروزرسانی الگوریتمها (در بهروزرسانیهای هستهای، معمولاً زمان بیشتری طول میکشد)
- پیچیدگی الگوریتم
- میزان تغییرات صفحات
- تفاوت رقص گوگل جدید با رقص گوگل قدیم
گفتیم که تغییرات الگوریتم گوگل در گذشته بهصورت ماهانه انجام میشد. در واقع قبل از سال 2003، گوگل یک بار در ماه پایگاه داده یا فهرست ایندکسهای خود را بهروزرسانی میکرد. همین امر باعث میشد که وبسایتها شاهد افت ترافیک شدیدتری باشد.
اما در حال حاضر رتبهبندیها بهصورت روزانه در حال بهروزرسانی و تغییر است. بنابراین تأثیر بر سایتهای جدید یا قدیمی، بهصورت ناگهانی نیست و تغییر رتبه بهمرورزمان رخ میدهد.
اما در یک نگاه کلی، میتوانید تفاوت بین گوگل دنس قدیمی و جدید را در جدول زیر ببینید.
تفاوت بین گوگل دنس قدیمی و جدید | گذشته | اکنون |
دلیل تغییرات | بهروزرسانیهای PageRank و آزمایشهای موقتی | بهروزرسانیهای هستهای پیچیدهتر |
مدتزمان نوسانات | کوتاهتر و ناگهانیتر | بلندتر و تدریجی |
بهروزرسانیهای مؤثر در نوسانات | لینکها و ساختار صفحات | عوامل مختلف (مانند محتوا، تجربه کاربری، سرعت سایت و موبایلپسند بودن) |
آیا میشود از رقص گوگل جلوگیری کرد؟
پاسخ واقعبینانه این سؤال منفی است! الگوریتم گوگل دنس یکی از مراحل رتبهبندی (Ranking) صفحات و اجتنابناپذیر است. اما ثابت نگه داشتن کیفیت صفحات و محتواهایش و پایبندی به سئوی کلاه سفید (White Hat SEO) میتواند تأثیر این پدیده را تعدیل کند.
عواقب گوگل دنس چیست؟
بیثبات بودن رتبه و تغییرات مداوم (گاهی هر روزه) جایگاه صفحات در نتیجه جستجو، مهمترین نتیجه رقص گوگل (Google Dance) است. بعد از طی شدن این زمان، صفحاتی که از این آزمون موفق بیرون میآیند، رتبه بهتری میگیرد. بعضی صفحات هم که محتوای باکیفیتی ندارد، بکلینکهای مصنوعی گرفته یا… دچار افت رتبه میشود. در هر صورت این رتبه بالا یا پایین، پایدار و باثبات است.
در این میان، عواقب منفی و موقتی گوگل دنس بزرگترین نگرانی متخصصان سئو یا صاحبان کسبوکارهای آنلاین است. این عواقب عبارت است از:
- کاهش شدید و سریع ترافیک
- سخت شدن ارزیابی استراتژیهای سئو بر رتبهبندی صفحات
- تغییر نحوه نمایش ویژگیهای صفحه نتایج موتور جستجو (SERP features)
- رفتار متغیر کاربران (مانند مدتزمان ماندن در صفحه یا نرخ پرش)
۱۰ اصل ضروری سئو سایت در دوره گوگل دنس
رعایت اصول سئو، احتمال وقوع نوسانات شدید یا منفی را در رتبهبندی صفحات کمتر میکند. در واقع با تدوین استراتژیهای چندجانبه قدرتمند، هم افت رتبه کمتری را تجربه میکنید و میتوانید آسودهخاطر باشید که بعد از اتمام زمان رقص گوگل (Google Dance)، رتبه پایدار بالایی میگیرید. اما هنگام رخ دادن رقص گوگل چه کار کنیم؟ در ادامه 10 تا از بهترین تکنیکهای سئو را در این زمینه میبینید.
-
اجتناب از تصمیمگیری عجولانه
ممکن است افت رتبه ناگهانی شما را وحشتزده کرده و استراتژیهایتان را برایتان زیر سؤال ببرد. اما حالا که میدانید الگوریتم گوگل دنس چیست و چه دلیلی دارد، قبل از هر کاری، باید فرض را بر این بگذارید که این تغییرات از سمت گوگل اعمال شده و دلیلی بر بیکیفیت بودن صفحات شما نیست.
به جای این که بهسرعت صفحات را تغییر دهید یا تصمیم جدیدی بگیرید، فقط مدتی صبر کنید! اگر این جابهجایی مداوم رتبهها طول کشید، بعد با بررسی فاکتورهای مختلف صفحات خود، برای بهبود کیفیت آنها برنامهریزی کنید.
-
ردیابی و آنالیز دادهها
برای اطمینان از این که تحت تأثیر الگوریتم رقص گوگل قرار گرفتهاید، دادهها و وضعیت وبسایت را با ابزارهای سئو ردیابی کنید. این آنالیز را متوقف نکنید و سعی کنید الگویی برای این نوسانات پیدا کنید. برای مثال ممکن است تغییرات رتبه بیشتر برای بعضی کلمات کلیدی خاص باشد.
-
ساخت پروفایل بکلینک باکیفیت
بکلینک گرفتن از وبسایت معتبر و مرتبط، شگرد دیگری برای عبور از معرکه گوگل دنس و سئو است. یک پروفایل بکلینک سالم و متنوع، نشاندهنده قدرت شبکهسازی شما است.
در مقابل، دریافت تعداد زیادی بکلینک در مدتزمانی محدود یا لینک گرفتن از منابع مرزعههای لینک و منابع غیرمرتبط، احتمالاً حتی بعد از پایان رقص گوگل هم منجر به رتبههای پایینتر میشود.
-
انتشار محتوای باکیفیت
گوگل از وبسایتهای با محتواهای یونیک و بهروز قدردانی میکند. روش قدردانی آن نیز تخصیص رتبههای بالاتر و بهویژه پایدارتر در SERP است. اما اگر در شروع زمان رقص گوگل، این موتور جستجو با محتواهای تکراری (Duplicate) یا ضعیف (Thin) روبهرو شود، یا صفحاتتان را بیشتر میرقصاند یا در نهایت به آنها رتبههای پایینتری میدهد.
-
توجه به سلامت وبسایت
بهینهسازی سایت در بخش فنی (Technical SEO) پایههای سایت محسوب میشود. لینکهای شکسته، بارگذاری کُند صفحات، نبود قابلیت بهینگی برای موبایل (Mobile Friendly) و… همگی بهانهای برای گوگل است که رتبههای پایدار برتر را به رقبایتان اختصاص دهد.
همینطور پیادهسازی تکنیکهایی مانند بهینهسازی تصاویر، کاهش درخواستهای HTTP، استفاده از کیشنگ مرور (Browser Caching) و… نیز میتواند تأثیر گوگل دنس را مثبتتر کند.
-
لینکسازی داخل قدرتمند
گفتیم که هدف الگوریتم رقص گوگل، شناخت بهتر صفحات و اختصاص دقیقتر رتبه به آنها است. لینکسازی داخلی فکرشده، یک شبکه دقیق و منظم از صفحات سایت میسازد. شبکهای که باعث میشود رباتهای گوگل (Googlebot) صفحات را راحتتر خزش و ایندکس کند. بنابراین زمان نوسانات رتبه کمتر و جایگاه نهایی صفحات بهتر خواهد بود.
-
آمادگی برای رقصهای فصلی گوگل
بنا به حوزه فعالیت وبسایتی که دارید، ممکن است رقص گوگل (Google Dance) را در بعضی فصول خاص یا رویدادهای ویژه تجربه کنید. برای مثال فروش محصولات کریسمس در ماه دسامبر میلادی یا فروش محصولات مرتبط با عید نوروز در ماه اسفند، افزایش جستجوی بسیار زیادی دارد. گوگل در این مواقع الگوریتمهای خود را طوری تنظیم میکند که بهترین نتایج را به کاربران نمایش دهد.
اگر وبسایت شما هم بهنوعی نقشی در چنین جستجوهای موقتی دارد، ممکن است در زمان شروع این رویدادها، شاهد نوسانات رتبهبندی باشید. بهترین راه برای آمادگی برای این مقطع زمانی، انتشار محتوای همیشه سبز (Evergreen Content) است.
-
باخبر بودن از تغییرات گوگل
در جریان تغییرات الگوریتم گوگل باشید و بهروزرسانیهای آینده را از منابع معتبر پیگیری کنید. در این صورت وقتی نوسانات رتبه مصادف با این بهروزرسانیها باشد، میتوانید مطمئن باشید که این فقط رقص گوگل است و مشکل از وبسایتتان نیست.
بهترین منابعی که میتوانید برای اطلاع از این تغییرات دنبال کنید عبارت است از:
- وبلاگ رسمی Google Search Central
- حساب توییتر سابق و X فعلی گوگل به نشانی SearchLiaison@
- وبلاگ ابزارهای Ahrefs، MOZ و…
- انجمنهای جامعه متخصصین سئو
-
بهروزرسانی مستمر محتواها
آپدیت محتواها را به دوره گوگل دنس اختصاص ندهید. در عوض این کار را بهصورت مستمر و دورهای انجام دهید. مطالب قدیمی را بهروز کرده و اطلاعات جدیدی به کاربران بدهید. همچنین میتوانید روی لینکسازی داخلی محتواها هم بیشتر کار کنید و شبکه داخلی سایتتان را ارتقا دهید.
-
توجه به سئوی محلی
سئوی محلی (Local SEO) تأثیر بسزایی در جلب نظر گوگل در دوره گوگل دنس دارد. برای این که جایگاه خوبی در سئوی محلی داشته باشید، باید از کلمات کلیدی محلی استفاده کنید و اطلاعات خود را در Google My Business ثبت کنید. اگر بتوانید خدمات یا اطلاعاتی را به طور خاص به کاربرانی ارائه دهید که از نظر جغرافیایی با شما هماهنگ هستند، بهانه بسیار خوبی برای رسیدن به رتبههای برتر به گوگل دادهاید.
جمعبندی
در این راهنما دیدید که الگوریتم گوگل دنس چیست و چه هدفی دارد. این پدیده رتبه صفحات را بهصورت موقتی دستخوش تغییر میکند. اما اگر سایت شما به اصول سئو پایبند نباشد، ممکن است این نوسانات به ضرر آن تمام شود. محتوای باکیفیت، لینکسازی هوشمندانه و سالم و تحقیق دقیق کلمات کلیدی میتواند به شما کمک کند تا حتی در زمان بروز این نوسانات، رتبههای خود را حفظ کنید و از این تغییرات به نفع خود بهرهبرداری کنید.
سؤالات متداول
گوگل دنس در چه مواقعی رخ میدهد؟
تغییرات محتوای وبسایت یا دریافت بکلینکهای جدید و بهروزسانی پایگاه داده یا الگوریتمهای گوگل.
آیا فقط صفحات جدید رقص گوگل را تجربه میکند؟
خیر، صفحات قدیمی هم میتوانند این نوسانات رتبه را تجربه کند. چون هدف گوگل دنس، ارزیابی و رتبهبندی سایتها بر اساس کیفیت فعلی است.
آیا هر تغییر رتبهای گوگل دنس محسوب میشود؟
خیر، فقط تغییرات سریع و اغلب شدید رتبه و ترافیک را میتوان رقص گوگل دانست.
چگونه در زمان Google Dance در رتبههای بالاتر قرار بگیریم؟
انتشار محتوای باکیفیت، ساخت پروفایل بکلینک قوی، توجه به سلامت فنی وبسایت و تدوین استراتژیهای جدید بر اساس بهروزرسانیهای الگوریتمهای گوگل.