Avatar
نویسنده: پارس پک
پنج‌شنبه 28 بهمن 1400
مطالعه: ۲۰ دقیقه ۰ نظر ۱۲۲۴ بازدید

سرور چیست؟ بررسی انواع سرور و کاربردهایشان

سرور چیست؟ این یکی از سؤال‌های اساسی و زیربنای بسیاری از مباحث دنیای وب است. بسیاری از افراد در کسب‌وکار خود در حال استفاده از سرور و سروکله‌زدن با آن هستند؛ اما بازهم اطلاعات چندانی از ماهیت آن ندارند. بنابراین، هنگام خرید سرویس‌های میزبانی ذهنشان درگیر این موضوع می‌شود. به‌طور‌کلی، می‌توان گفت هر نرم‌افزار یا سخت‌افزاری که به کلاینت‌ها خدمات ارائه دهد، «سرور» نام دارد. سرورها باتوجه‌به کاربردشان، کشور میزبان، طرز استفاده و… به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. در این مطلب از بلاگ پارس پک، توضیح می‌دهیم که Server چیست و انواع آن کدام‌اند. علاوه‌بر‌این، درباره سیستم‌عامل‌ها، کنترل پنل‌ها و‌… سرور صحبت می‌کنیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.

مفهوم سرور چیست؟

در زبان فارسی، «سرور» به‌معنای «سرویس‌دهنده» است. در تعریفی دیگر، به هرآنچه منابع را با کلاینت به‌اشتراک بگذارد، سرور می‌گویند. درواقع، سرور می‌تواند دستگاه یا نرم‌افزار کامپیوتری باشد که به کاربران خود و سایر نرم‌افزارهای کامپیوتری موسوم به کلاینت دیتا و سرویس ارائه دهد. شایان ذکر است که طرز کار سرور باتوجه‌به کاربردش ممکن است متفاوت باشد.

سرور از واژه «سرو» (Serve) به‌معنای «خدمت‌کردن و ارائه‌دادن» گرفته شده است و تمام درخواست‌های روی شبکه (Request) را می‌پذیرد و به آن‌ها پاسخ می‌دهد. برای مثال، به سرور شبکه اشاره خواهیم کرد. در شبکه محلی اتصال Server به روتر یا سوئیچ و درادامه به کامپیوترهای شبکه، باعث می‌شود تا این سیستم‌های کامپیوتری بتوانند از قابلیت‌های سرور مثل مشاهده ایمیل، وب‌گردی و… استفاده کنند.

خرید سرور پارس پک

منابع سخت افزاری سرور

سرورها کامپیوترهایی قدرتمند و همیشه‌روشن هستند که به اینترنت بسیار پرسرعت نیز دسترسی دارند. مانند هر کامپیوتر دیگری، سرورها هم سخت‌افزارهایی دارند که عملکرد سرور به آن‌ها وابسته است. هنگامی‌که می‌خواهید سروری را برای انجام کاری تهیه کنید، باید به منابع سخت‌افزاری آن توجه کنید.

بی‌توجهی به این مسئله شمشیری دولبه است؛ زیرا اگر منابع کمتر از میزان موردنیاز باشد، عملکرد سرور دچار اختلال می‌شود و ممکن است با Downشدن سرور مواجه شوید. همچنین، اگر بیش از حد نیازتان منابع را انتخاب کنید، ازنظر اقتصادی متضرر خواهد شد.
از‌جمله منابع سخت‌افزاری که حین انتخاب سرور باید به آن‌ها دقت کنید، عبارت‌اند از:

  • RAM
  • CPU
  • Hard
  • VGA

کاربرد سرور

همان‌طورکه پیش‌تر نیز اشاره کردیم، انواع سرور و طرز‌ کار آن‌ها باتوجه‌به کاربردشان متفاوت است؛ اما به‌طور‌کلی، تاریخچه سرورها به سال ۱۹۸۱ بازمی‌گردد. درادامه، دو نوع سرور مجازی و فیزیکی را بررسی خواهیم کرد.

یوتیوب ابرها

استفاده از سرور به عنوان سرور فیزیکی

سرور فیزیکی کامپیوتری بزرگ و قدرتمند است که از آن برای اجرای برنامه‌های سرور استفاده می‌شود. با گسترش کسب‌وکار و رشد تیم اجرایی‌، زمان آن فرا‌خواهد رسید که مجموعه‌تان سرور فیزیکی تهیه کند. گاه ممکن است میزان بودجه و پشتیبانی شرکت با نیازتان تناسبی نداشته باشد.

ازاین‌رو، زمانی که شرکت به سرور فیزیکی نیاز داشته باشد؛ اما محلی برای نگه‌داری از آن نداشته باشد، عبارت کولوکیشن به ذهن خطور خواهد کرد. تسهیلات کولوکیشن (Colocation) امکاناتی مانند فضای نگه‌داری همراه با سرمایش، پهنای باند، امنیت و برق را فراهم می‌کند. به‌همین‌دلیل، کاربران با خیالی راحت می‌توانند سرورهای شرکتشان را به دیتاسنتر بسپارند.

فضایی که در این مرکز وجود دارد، معمولاً به‌شکل قفس، رک، کابینت یا سوئیت‌های اختصاصی اجاره داده خواهد شد. وقتی به‌عنوان مشتری از این خدمات استفاده می‌کنید، باید مطمئن باشید که در رک اختصاصی شما فضایی مناسب به‌همراه برق کافی و نیز آدرس‌های IP و پورت‌های آپ‌لینک (UPLINK) برای متصل‌شدن تجهیزات به شبکه وجود داشته باشد.

سرور یعنی چه؟

مجازی سازی سرور

شکل دیگر استفاده از سرور بصورت مجازی سازی شده‌است. اگر یک لایه مجازی‌ساز روی سرور فیزیکی شما نصب شود، این سرور بصورت ماشین مجازی و از راه دور برای شما در دسترس قرار می‌گیرد. در این حالت شما نیازی به پرداخت هزینه‌های نگهداری و کولوکیشن سرور فیزیکی را ندارید. بلکه با رایانه شخصی یا حتی گوشی موبایل خود به سرور متصل می‌شوید. مجازی سازی سرور به کاربران کمک می‌کند تا مدیریت همه‌جانبه سرور را برعهده بگیرند. برخی از مجازی‌سازهای معروف عبارتند از:

  • KVM
  • Hyper-v
  • Vmware ESX

دیتاسنتر کجاست؟

احتمالاً شما کامپیوتر خانگی‌ خود را در اتاق کار منزلتان نگه‌داری می‌کنید. سرورها نیز در محلی به نام دیتاسنتر قرار می‌گیرند؛ بنابراین، اگر بپرسید که دیتاسنتر چیست، در تعریفی ساده می‌توانیم بگوییم که دیتاسنتر محلی است که سرورها در آن تجمیع و از آن‌ها نگه‌داری می‌شود.

دیتاسنترها را می‌توانید به‌صورت اتاق بزرگی و کاملاً مجهز تصور کنید که تیم فنی شرکت هاستینگ به‌طورمداوم و ۲۴ساعته بر آن نظارت می‌کند. این نظارت به شما اطمینان‌خاطر می‌دهد که سرورتان همیشه فعال و در‌دسترس باقی خواهد ماند و در‌صورت بروز مشکل برای آن، این تیم مشکل را به‌سرعت حل خواهند کرد.

یکی از روش‌های نام‌گذاری سرورها، محلی است که دیتاسنتر سرور در آن قرار گرفته است. به‌عنوان نمونه، منظور ما از سرور ایران سروری است که دیتاسنتر آن در خاک ایران قرار گرفته باشد. درادامه، درباره این موضوع بیشتر صحبت خواهیم کرد.

تفاوت هاست و Server چیست؟

یکی دیگر از ابهام‌های افرادی که به‌تازگی تصمیم گرفته‌اند به دنیای وب وارد شوند، تفاوت میان هاست و سرور است. به‌طورخلاصه، هاست قسمتی از سرور است که مسئولیت اول و آخر آن میزبانی از اطلاعات و فایل‌های وب‌سایت است؛ در‌حالی‌که تنها یکی از وظایف سرور میزبانی از وب‌سایت‌ها و وب‌اپلیکیشن‌ها محسوب می‌شود. همچنین، بد نیست بدانید که که از سرورها برای اجرای بازی‌های آنلاین، ترید و فعالیت در بازارهای مالی جهانی، بورس داخلی و… نیز استفاده می‌شود.

دیگر تفاوت میان هاست و سرور این است که هاست در‌واقع قسمتی از یک سرور است؛ بنابراین، هاست را می‌توان زیر‌مجموعه سرور شبیه‌سازی کرد. بر همین اساس، قدرت سخت‌افزاری سرور بسیار بیشتر از هاست است. بعد از اینکه متوجه شدید تفاوت هاست و سرور چیست، وقت آن است که به‌سراغ معرفی انواع سرور برویم.

انواع سرور

سرورها براساس معیارهای متفاوتی تقسیم‌بندی می‌شوند. در‌ادامه این مطلب از بلاگ پارس پک، انواع Serverها را ازنظر تقسیم‌بندی منابع و سیستم‌عامل بررسی خواهیم کرد.

انواع سرور از نظر تقسیم بندی منابع

سرور مجازی (VPS)

سرور مجازی چیست؟ سرور مجازی یا Virtual Private Server (به‌اختصار VPS) یکی از سرویس‌های میزبانی پرکاربرد و محبوب‌ است. سرور مجازی پارس پک با دو سیستم‌عامل ویندوز و لینوکس ارائه می‌شود که دیتاسنتر آن‌ها می‌تواند در ایران یا خارج باشد.

VPS به VM جدا‌شده از سرور فیزیکی نیز گفته می‌شود. در این سرویس برخلاف Cloud Server، منابع سرور بین ماشین‌های مجازی تقسیم می‌شود. گفتنی است که قیمت سرور مجازی و کلود سرور به‌ازای منابع یکسان مساوی است.

نرم‌افزار مجازی‌سازی سرور مجازی را به چند بخش مختلف تقسیم می‌کند و هر‌کدام را دراختیار یک مشتری قرار می‌دهد. میزبانی سرور مذکور شبیه به این است که صاحب سرور اختصاصی خود هستید؛ اما درواقع تنها بخشی از آن را دراختیار دارید.

سرور ابری (Cloud Server)

سرور ابری چیست؟ وقتی یک سرور به طور همزمان از منابع چندین سرور تغذیه کند، سرور ابری یا cloud server بوجود می‌آید.  در این سرویس همه منابع بجز CPU کاملاً اختصاصی بوده و تنها هسته پردازنده در این Server بصورت اشتراکی استفاده می‌شود.

در سرور ابری، در هر لحظه باتوجه‌به نیازتان به آن دسترسی خواهید داشت. سرور ابری برخلاف سرور اختصاصی، با نرم‌افزارهای رابط مجازی‌سازی اجرا می‌شود و در آن، امکان کنترل ظرفیت و مصرف منابع نیز فراهم است. در این صورت، هنگامی که به منابع بیشتری نیاز داشته باشید، دراختیارتان قرار خواهد گرفت.

کلود سرور امکان ارتقا یا کاهش منابع را بصورت لحظه‌ای دارد، همچنین هزینه آن  بصورت روزانه از حساب کاربری شما کاسته می‌شود، به همین دلیل شما کاملاً به ازای منابع مصرفی خود هزینه پرداخت خواهید کرد. این میزان از انعطاف‌پذیری به دلیل استفاده از زیرساخت ابری در این سرویس است.

یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت این سرویس نوع انتخاب منابع Server است که به کاربران اجازه می‌دهد، میزان تک تک منابع را تعیین کنند. همچنین به هنگام افزایش یا کاهش منایع، شما می‌توانید تنها یک منبع را افزایش دهید و تغییر منابع روی هم تأثیری نخواهد گذاشت.

سرور اختصاصی (Dedicated Server)

سرور اختصاصی چیست؟ سرور اختصاصی یا Dedicated Server برخلاف دو سرویس قبلی همه منابع را بصورت اختصاصی در اختیار شما می‌گذارد. هنگام استفاده از این سرور، تمام منابع مانند رم، پردازنده، حافظه و… به‌طور نامحدود دراختیار خودتان است و لازم نیست آن را با دیگران به‌اشتراک بگذارید. همچنین، شما مالک تمام سرور خواهید بود و روی آن کاملاً نظارت خواهید کرد.

در سرور اختصاصی، وظیفه تأمین امنیت و انجام تنظیمات لازم و به‌روزرسانی‌ها کاملاً برعهده خود کاربر است. ناگفته نماند هزینه تهیه سرور اختصاصی بسیار زیاد است و حتی برای نگه‌داری از آن نیز باید جداگانه هزینه‌ کنید. یکی دیگر از ویژگی‌های سرور مذکور این است که کاربری آن برای افراد مبتدی کمی سخت و بیشتر مناسب افراد حرفه‌ای‌تر خواهد بود.

سرور ابری چیست؟

کلود سرور چیست و چه کاربردی دارد؟

انواع سرور براساس سیستم عامل

احتمالاً پیش‌از‌این نام سیستم‌عامل را برای استفاده از رایانه‌ها یا حتی گوشی‌های هوشمند شنیده‌اید. همان‌طور‌که برای استفاده از این ابزارهای دیجیتال به سیستم‌عامل نیاز داریم، هنگام استفاده از سرور هم وجود آن‌ها الزامی است. دو سیستم‌عامل پرکاربرد در سرور عبارتند از:

سرور لینوکس

در سیستم‌عامل لینوکس، توزیع‌های متعددی وجود دارند که مبتنی‌بر هسته آن هستند. برخی از این توزیع‌ها به‌تفکیک ازاین‌قرارند:

  • Red hat
  • Deepin
  • Arch linux
  • Kubuntu
  • Fedora
  • Ubuntu

امکان به‌کارگیری سیستم‌عامل لینوکس روی سرورها نیز وجود دارد. اگر بخواهیم بگوییم که مزیت استفاده از سرور لینوکس چیست، باید به این نکته اشاره کنیم که این نوع سیستم‌عامل در سرور به شما امکان می‌دهد در جهات مختلف آن را اصلاح کنید؛ اما این موضوع را نیز باید بدانید که یادگیری نحوه استفاده از آن کمی دشوار است؛ زیرا در این سیستم‌عامل تمام دستورها به‌شکل خط فرمان است.

سرور لینوکس با برنامه‌های وب مانند زبان‌های برنامه‌نویسی PHP، Phyton، C#، Perl و… سازگار است. همچنین از ب سرور‌های NGINX و HTTP Apache و پایگاه‌داده‌ی MySQL پشتیبانی می‌کند. به همین دلیل اغلب برای میزبانی وب و اپلیکیشن از آن استفاده می‌شود.

سرور ویندوز

سیستم‌عامل ویندوز در سرور رابط کاربری مناسبی دارد؛ به‌همین‌دلیل، امکان مدیریت سرور به‌سادگی برای کاربران فراهم است. فضای این سرور شبیه به ویندوز سیستم‌عامل‌های خانگی است و کارکردن را راحت می‌کند. سرور ویندوز برای برنامه‌های IIS ،‌ASP ،‌ASP.NET و دیتابیس SQL Server مناسب است. علاوه‌بر‌این، برای ترید و خرید‌و‌فروش رمز‌ارز و فعالیت در بورس گزینه‌ای ایدئال است. اگر بخواهیم در یک جمله بگوییم که مزیت استفاده از سرور ویندوز چیست، باید به سادگی استفاده از رابط کاربری آن و نیازنداشتن به دستورهای خط فرمان اشاره کنیم.

انواع سرور از نظر کاربرد

هنگام انتخاب سرور مناسب، باید نیازتان را در اولویت قرار دهید و باتوجه‌به آن به‌سراغ خرید سرور بروید. برخی از عوامل مهم در انتخاب انواع سرور عبارت‌اند از:

  • قابلیت‌های امنیتی
  • بازیابی داده‌ها
  • حفظ اطلاعات
  • هزینه موردنیاز

درادامه، انواع سرور را معرفی و هر‌کدام را جداگانه ارزیابی می‌کنیم.

Proxy Server .1

این نوع از سرورها وظیفه واسطه‌گری بین سایر سرورها و کلاینت‌ها را برعهده دارند و هنگام برقراری ارتباط، بعد از دریافت اطلاعات آن را بررسی و سپس به گیرنده منتقل می‌کنند. درواقع، زمانی که کاربر قصد داشته باشد اطلاعاتی مثل صفحه وب و فایل را از سروری دیگر دریافت کند، به پروکسی سرور متصل می‌شود.

Web Server .2

وب سرور چیست؟ این سرورها وظیفه فراهم‌کردن امکان دسترسی به محتوا ازطریق اینترنت را برعهده دارند و ممکن است سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری باشند. شایان ذکر است که Web Server به میزبانی از وب‌سایت‌ها اختصاص دارد و با کمک برخی از سرویس‌های خاص خود، بین کاربران شبکه‌های اینترنت و آدرس‌ها ارتباط برقرار می‌کند. برخی از انواع وب‌سرورها به‌تفکیک ازاین‌قرارند:

  • Apache
  • IIS
  • Nginx
  • Lightspeed
  • Apache Tomcat
  • Node.js
  • Lighttpd

Database Server .3

این سرور، کلاینت سرور (Client Server) نیز نام دارد و نوعی برنامه کامپیوتری است که به سایر سیستم‌ها یا نرم‌افزارهای کامپیوتری خدمات دیتابیس ارائه می‌دهد. Database Server بیشتر در شرکت‌ها و سازمان‌ها استفاده می‌شود. در این سرور‌ها، تمام اطلاعات به‌طور متمرکز و یکپارچه ذخیره و سپس پردازش می‌شوند. گفتنی است که تمام سیستم‌های متصل و کاربران آن از Database مشترک استفاده خواهند کرد.

Game Server .3

این سرورها برای اجرای برخی بازی‌های کامپیوتری خاص طراحی شده‌اند و کاربران در نقاط مختلف جهان می‌توانند با سیستم‌های خود به آن دسترسی داشته باشند و به‌طور گروهی و آنلاین بازی کنند. در همین زمینه، نوع مشابهی از سرورها وجود دارند که با عنوان Application Server شناخته می‌شوند و متعاقباً برای اجرای برنامه‌ها و نرم‌افزارهای خاصی به‌کار می‌روند. درواقع، در پاسخ به این پرسش که گیم سرور چیست، می‌توان گفت که Game Server زیرشاخه‌ای از Application Server است.

File Server .4

شرکتی را تصور کنید که کارمندان آن به‌صورت شبکه با یکدیگر تبادل اطلاعات دارند. فایل‌هایی که هریک از این کارمندان با همکاران دیگرشان به‌اشتراک می‌گذارند، یا باید روی سیستم خودشان یا روی فضای ذخیره‌سازی مرکزی ذخیره شده باشد.

اگر از یک طرف تعداد فایل‌های به‌اشتراک‌گذاری‌شده و حجم آن‌ها زیاد باشد و از طرف دیگر کارمندان زیادی بخواهند به فایل خاصی دسترسی داشته باشند، استفاده از فایل سرور گزینه کاملاً کاربردی و بهینه است.

اگر بخواهیم بگوییم که یکی از مزیت‌های استفاده از فایل سرور چیست، باید به این نکته اشاره کنیم که با راه‌اندازی این سرور در شبکه اطلاعاتی سازمان، صرفاً افراد احراز‌هویت‌شده می‌توانند به فایل‌ها دسترسی داشته باشند و همین امر امنیت اطلاعات را در سیستم افزایش می‌دهد.

File Server ممکن است سیستمی سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری باشد. این سرور فایل‌ها را ذخیره می‌کند و به‌کمک شبکه آن‌ها را با سایر کلاینت‌ها به‌اشتراک می‌گذارد. درحقیقت، می‌توان گفت که File Server به‌نوعی ساده‌ترین و پایه‌ای‌ترین نوع سرور است. کاربران از نقاط مختلف دنیا می‌توانند به فایل‌های قرارگرفته روی سرور دسترسی داشته باشند. شایان ذکر است که امکان محدود‌کردن جداگانه این دسترسی برای هر فرد نیز وجود خواهد داشت.

5. Mail Server

اگر بخواهیم خیلی ساده توضیح دهیم که کاربرد میل سرور چیست، باید اشاره کنیم که بسیاری از ما روزانه از سرویس‌های رایگان ارسال و دریافت ایمیل مانند Gmail و YAHOO! Mail و مانند آن‌ها استفاده می‌کنیم. بااین‌حال، اگر کسب‌و‌کار خودتان را داشته باشید، احتمالاً حجم محدودی که این سرویس‌ها در‌اختیارتان می‌گذارند، برایتان کافی نخواهد بود.

علاوه‌براین، سرویس‌های رایگان ارسال و دریافت ایمیل محدودیت‌هایی برای ارسال ایمیل انبوه دارند که همین مسئله نیز استفاده از آن‌ها را برای کسب‌و‌کارها سخت می‌کند. همین دو دلیل برای توجیه استفاده از میل سرور کافی است؛ زیرا Mail Server به شما کمک می‌کند تا ایمیل‌هایتان را با نام دامنه خود و بدون محدودیت برای مخاطبان و مشتریانتان ارسال کنید.

6. DNS Server

یکی دیگر از سرورهای پرکاربرد در دنیای وب و شبکه DNS سرور است. اگر کمی با مفاهیم شبکه آشنا باشید، حتماً می‌دانید که وقتی آدرس وب‌سایتی را در مرورگر خود وارد می‌کنید، این نام به IP مرتبط با نام دامنه تغییر پیدا می‌کند و در اصل شما به IP وب‌سایت خود متصل می‌شوید و وب‌سایت مدنظرتان را می‌توانید ببینید. وظیفه تبدیل نام Domain به آدرس IP و در مواقعی تبدیل آدرس IP به نام Domain در شبکه بر‌عهده DNS است. حال این عملیات در کجا انجام می‌شود؟ پاسخ، DNS Server است. باتوجه‌به این توضیحات، حتماً متوجه شده‌اید که اهمیت استفاده از DNS سرور چیست و چه وظیفه مهمی را در ارتباطات اینترنتی برعهده دارد.

7. Application Server

محتواهای پویا و داینامیک نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای در رشد کسب‌وکارهای امروزی و جذب مخاطب ایفا می‌کنند. نمونه این نوع از محتواها را حتماً در وب‌سایت‌های فروشگاهی دیده‌اید. وقتی در وب‌سایت فروشگاهی مشغول بازدید از محصولات هستید، تعداد موجودی آن‌ها در انبار به شما نشان داده می‌شود و هنگامی‌که خرید خود را نهایی کنید، تعداد این موجودی به‌طورخودکار اصلاح می‌شود. این یکی از نمونه‌های بسیار ساده از محتوای داینامیک در وب‌سایت‌ها و وب‌اپلیکیشن‌هاست.

در پاسخ به این پرسش که نقش Application Server چیست؟، باید بگوییم که اپلیکیشن سرور نقش سرویس‌دهی و راه‌اندازی وب‌سایت یا وب‌اپلیکیشن با محتوای Dynamic را بر‌عهده دارد.

انواع کنترل پنل سرور

قبل از اینکه به‌سراغ توضیح کنترل پنل‌های سرور برویم، باید توضیح دهیم که مدیریت سرور چیست. با‌‌توجه‌به اینکه سرورها در دیتاسنتر نگه‌داری می‌شوند، شما نمی‌توانید به سرور خود دسترسی فیزیکی داشته باشید. بنابراین برای ارتباط با سرور، باید از روش‌های دیگری استفاده کنید. یکی از این روش‌ها برای سرورهای لینوکس و هاست، استفاده از خط فرمان ترمینال است؛ اما این روش برای افرادی که با دستورهای لینوکسی آشنایی ندارند، سخت و پیچیده است.

کنترل پنل راه‌حل این مشکل است. کنترل‌ پنل همان ابزاری است که برای مدیریت سرور به‌کمک کاربران می‌آید. کاربران به‌کمک کنترل‌ پنل می‌توانند وارد فضای هاست شوند و ابزارهای مختلف و گزینه‌های عملیاتی را در قالب آیکون‌های گرافیکی دراختیار داشته باشند. گفتنی است که برای استفاده از کنترل پنل‌ها به دانش خاصی نیاز نیست و کار با آن‌ها بسیار آسان است.

کنترل‌پنل دایرکت‌ادمین

در این کنترل‌پنل، تمام نیازهای مدیر سرور پوشش داده می‌شود. همچنین، سه سطح مدیریتی مختلف دارد که مدیر سرور و مدیر وب‌سایت و نمایندگی‌ هاست از آن استفاده می‌کنند. نکته دیگر اینکه سیستم‌‌های لینوکسی از کنترل‌پنل DA پشتیبانی می‌کنند. افزون‌براین، قیمت کنترل‌پنل‌ دایرکت‌ادمین ارزان‌تر از دیگر کنتر‌ل‌پنل‌هاست. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که DA ظاهری ساده‌تر و کاربری آسان‌تری از سایر کنترل‌پنل‌ها دارد.

کنترل‌پنل cPanel

cPanel نیز مانند دایرکت‌ادمین در سیستم‌عامل‌های لینوکسی پشتیبانی و معروف‌ترین نوع کنترل‌پنل‌ها شناخته می‌شود. دراین‌میان، نکته مهم تحریم‌های نرم‌افزاری در ایران است که باتوجه‌به آن‌ها، استفاده از سی‌پنل را توصیه نمی‌کنیم. شایان ذکر است ظاهر گرافیکی سی‌پنل پیچید‌ه‌تر از کنترل‌پنل دایرکت‌ادمین است.

کنترل‌پنل Plesk

Plesk قیمت گران‌تری از دو کنترل‌پنل قبلی دارد؛ اما درعوض پشتیبانی فنی آن رایگان است. افزون‌براین، طراحی گرافیکی کنترل‌پنل یادشده پیچیده‌تر و کاربر با آن سخت‌تر از سایر کنترل‌پنل‌هاست. برخلاف کنترل‌پنل‌های قبلی، پلسک را می‌توان روی سیستم‌عامل‌های متنوع‌تری نصب و اجرا کرد.

نقش موقعیت مکانی در سرور چیست؟

سرورها اصولاً باتوجه‌به کشور میزبان و کاربردشان تقسیم‌بندی می‌شوند. سرورهای داخلی و خارجی را می‌توان به‌عنوان کلی‌ترین دسته‌بندی آن‌ها معرفی کرد.

سرور ایران

سرور ایران در دیتاسنتر ایران نگهداری می‌شود. خرید این سرور برای کسب‌وکارهای اینترنتی ایرانی مهم است؛چرا که استفاده از لوکیشن ایران و خرید سرور ایران هزینه‌هایی مثل دیتابیس را کاهش درخورتوجهی می‌دهد. همچنین سرور ایران در صورت قطع اینترنت خارجی، وب‌سایت شما را در دسترس قرار می‌دهد.

آشنایی با سرور خارجی

سرور خارج در دیتاسنتر خارج از کشور قرار دارد. این سرویس همراه با خود IP اختصاصی همان کشور خارجی را ارائه می‌دهند و برای کسانی که به‌هر دلیلی به این IP خارجی نیاز دارند، مانند تریدرها، مناسب است. همچنین سرور خارج برای وب‌سایت‌هایی که مخاطبان خارجی دارند و یا در برخی موارد عملکرد بهتر افزونه‌های وردپرس استفاده می‌شوند. قیمت سرور خارج از سرور ایران بیشتر است.

نکات مهم قبل از خرید سرور

تا این‌جای مطلب به این نتیجه رسیدیم که Server چیست؛ اما برای اینکه بتوانید سرور مناسبی برای انجام کارهایتان انتخاب کنید، باید نکات متعددی را مدنظر قرار دهید. همان‌طور‌که پیش‌تر اشاره کردیم، بی‌توجهی به این نکات ممکن است باعث زیان کسب‌و‌کارتان شود. در‌ادامه، به برخی از نکاتی اشاره خواهیم کرد که برای خرید سرور باید به آن‌ها توجه کنید.

منابع سرور

منابع سرور شامل منابع سخت‌افزاری و پهنای باند است که روی سرویس خریده‌شده قرار می‌گیرد. در اولین قدم، باید نیاز خود را تشخیص دهید و سپس بر‌اساس همان نیاز، سرور مناسب را تهیه کنید. اگر هم اطلاع دقیقی از این موضوع ندارید، پیشنهاد می‌کنیم از سرور ابری استفاده کنید؛ زیرا به شما امکان می‌دهد تا حین استفاده از سرویس نیز بتوانید منابع را بر‌اساس نیازتان تغییر دهید.

دیتاسنتر سرور

با توضیحات ارائه‌شده، حالا می‌دانید که نقش دیتاسنتر در انتخاب Server چیست. به‌عنوان توصیه کلی، در‌صورتی‌که از سرور برای میزبانی از وب‌سایت استفاده می‌کنید و بیشتر کاربران وب‌سایت شما هم ایرانی هستند، استفاده از سرور ایران برایتان کاربردی‌تر است. انتخاب این سرور باعث می‌شود حتی در مواقعی که به هر دلیل دسترسی به اینترنت جهانی با محدودیت‌هایی مواجه شود، سرور و در‌نتیجه وب‌سایت شما همچنان فعال باقی بماند. درمقابل، اگر از سرور برای رفع محدودیت‌های بین‌المللی در برخی زمینه‌های خاص مانند تریدینگ و دسترسی به منابع علمی استفاده می‌کنید، باید سرور خارج را انتخاب کنید.

انواع سرور از‌نظر توزیع منابع

اینکه فقط سرور اختصاصی پاسخ‌گوی نیاز شما است یا از سرور مجازی و ابری و حتی هاست می‌توانید استفاده کنید، باز‌هم به نوع نیاز شما بستگی دارد. به‌هر‌حال، انتخاب نوع سرور از‌جمله مسائل مهمی است که باید درباره آن تصمیم‌گیری کنید.

سیستم‌عامل سرور

همان‌طور‌که پیش‌تر گفتیم، معمولاً از دو سیستم‌عامل محبوب لینوکس و ویندوز در سرورها استفاده می‌شود. به‌طور‌کلی، سرورهای لینوکسی از امنیت و عملکرد بیشتری برخوردارند؛ بنابراین، پیشنهاد می‌کنیم که اگر دلیل خاصی برای استفاده از سرور ویندوز ندارید، از سرور لینوکس استفاده کنید.

کنترل پنل سرور

در‌صورتی‌که از سرور لینوکس استفاده می‌کنید و مهارت زیادی در دستورهای خط فرمانی لینوکس ندارید، باید سروری را برگزینید که کنترل پنل روی آن نصب شده باشد. تمامی کنترل پنل‌ها ابزارهای متداول را دارند؛ اما اگر برای مدیریت سرور خود به ابزار خاصی نیاز دارید، باید ببینید که آیا کنترل پنل انتخابی‌تان آن ابزار را دارد یا خیر.

جمع‌بندی

سرور چیست؟ تقریباً تمامی افرادی که به‌تازگی می‌خواهند وب‌سایتشان را راه‌اندازی کنند، با این سؤال مواجه شده‌اند. پاسخ صحیح به این پرسش می‌تواند ادامه راه را برای انتخاب و خرید سرور هموارتر کند. به‌همین‌دلیل، در این مطلب از بلاگ پارس پک به‌طورمفصل توضیح دادیم که سرور چیست و انواع آن آن کدام‌اند. همچنین، به سیستم‌عامل‌ها، کنترل پنل‌ها و… سرور اشاره کردیم.

معرفی سرورهای پارس پک

پارس پک، اولین شرکت ارائه‌دهنده خدمات رایانش ابری در کشور ایران، خدماتی مثل انواع سرور ابری، سرور مجازی، سرور اختصاصی، سرور مجازی ترید و سرور رایگان را ارائه می‌دهد. همچنین محصولات این شرکت مواردی مانند هاست ابری، هاست دانلود، ثبت دامنه و هاست وردپرس را نیز شامل می‌شود.

سرورهای پارس پک در بستر قدرتمند و ایمن توانسته‌اند رضایت حداکثری کاربران را جلب کرده و برایشان تجربه خوبی رقم بزنند. سرورهای ابری پارس پک با هدف ارائه منابع قدرتمند و در عین حال قیمت ارزان طراحی شده‌اند و از مقیاس‌پذیری بالایی برخوردارند. همچنین، کارشناسان متخصص این شرکت همواره درتلاش‌اند تا تمام سؤالات تخصصی شما را در سریع‌ترین زمان و به بهترین شکل ممکن جواب دهند.

برای دریافت اطلاعات کامل درمورد مدیریت یا مانیتوریگ سرور مقاله ی زیر را بخوانید.

مدیریت سرور چیست؟

سؤالات متداول

1. سرور چیست؟

سرور دستگاه یا نرم‌افزار کامپیوتری است که به کاربران خود و سایر نرم‌افزارهای کامپیوتری موسوم به کلاینت‌، دیتا و سرویس ارائه می‌دهد.

2. تفاوت سرور فیزیکی و مجازی چیست؟

سرور فیزیکی کامپیوتری بزرگ و قدرتمند است که از آن برای اجرای برنامه‌های سروری استفاده می‌شود و سرور مجازی قسمتی از سرور فیزیکی است که به‌تنهایی ویژگی‌های سرور کامل را دارد.

3. تفاوت سرور ابری و اختصاصی مجازی در چیست؟

سرورهای ابری همان سرورهای اختصاصی مجازی هستند و روی زیرساخت ابری قرار می‌گیرند، با این تفاوت که در محیط رایانش ابری ارائه خواهند شد.

4. تفاوت سرور مجازی ایرانی و خارجی چیست؟

قیمت سرور مجازی ایرانی مقرون‌به‌صرفه‌تر از سرور مجازی خارجی است. همچنین، سرور مجازی خارجی امکان استفاده از برنامه‌هایی را فراهم می‌کند که در ایران به‌دلیل تحریم‌ها اجراشدنی نیستند.

5. تفاوت کنترل‌پنل دایرکت‌ادمین با کنترل‌پنل پلسک چیست؟

کنترل‌پنل دایرکت‌ادمین ارزان‌تر است و ظاهری ساده‌تر با کاربری آسان‌تری دارد و روی سیستم‌عامل لینوکس نصب می‌شود؛ اما کنترل‌پنل PLESK گران‌تر است و ظاهر گرافیکی پیچیده‌تری دارد و روی انواع مختلفی از سیستم‌عامل‌ها نصب می‌شود.

با خدمات ابری پارس پک آشنا شوید

اولین ارائه‌دهنده خدمات رایانش ابری در ایران هستیم

سرور اختصاصی ایران

یک سرور با منابع کاملا اختصاصی در برتریرن مراکز داده داخلی.

سرور مجازی

یک ابزار مدیریتی بسیار کاربردی، با دسترسی‌های بیشتر از یک‌هاست ابری.

خرید هاست وردپرس

سرویس قوی و پایدار که برای نصب و راه‌اندازی سیستم مدیریت محتوای وردپرس بهینه شده است.

خرید هاست

تنها برای آن میزان از منابع سخت‌افزاری که نیاز دارید هزینه می‌پردازید و دیگر نیازی به پرداخت هزینه‌های غیر موجه، در ابتدای فعالیت وب سایت خود، نخواهید داشت.

خرید سرور ابری

با ابرسرورها می‌توانید سرور با سیستم‌عامل دلخواه خود را در چند دقیقه انتخاب و نصب نموده و آزادانه منابع سرور خود را کاهش و افزایش دهید.

خرید سرور اختصاصی

تمام منابع سرور در اختیار شماست و به راحتی می‌توانید تغییرات مدنظرتان را اعمال کنید. امنیت، سرعت و پایداری بالا برای میزبانی پروژه‌های بزرگ.