HLS Streaming چیست و چه زمانی باید از آن استفاده کرد؟

Avatar
نویسنده: علیرضا برزودی
یکشنبه 7 آذر 1400
مطالعه: ۱۸ دقیقه ۰ نظر ۲۸۶۳ بازدید

درگذشته، فناوری ویدئویی Adobe flash روش اصلی ارائه ویدئو از طریق اینترنت بود اما درسال‌های اخیر، تغییر عمده‌ای در دنیای ویدیوهای آنلاین شکل گرفته است. امروزه ویدئوهای آنلاین توسط پروتکل‌هایی مانند HLS streaming توسط پخش‌کننده‌های ویدئوی HTML5 به طور گسترده‌ای جایگزین پروتکل Adobe Flash شده است.
این تغییر یک رویکرد بسیار مثبت هم برای کاربران بازدید کننده و هم برای افرادی که ویدیوها را پخش می‌کنند؛ می باشد اما چرا؟

HTML5 و HLS دارای open specification بوده و کاربران می‌توانند آن ها را مطابق با specification خود تغییر دهند و همچنین هرکس می‌تواند بدون هزینه به آن ها دسترسی داشته باشد. علاوه بر آن، پروتکل‌های جدید HTML5 و HLS نسبت به فناوری‌های قبلی ایمن‌تر، قابل اعتمادتر و بسیار سریع‌تر هستند.

HTML5 و HLS live streaming برای تولید کنندگان محتوا فواید زیادی در بر دارد، با این حال، همچنان معایبی در حوزه‌ی تولید محتوا وجود را نیز از خود نشان می دهند. به عنوان مثال جایگزینی سیستم‌ها و فناوری‌های قدیمی با استانداردهای جدید، که ممکن است در همه پلتفرم‌های استریم یکسان عمل نکنند، به گذشت زمان و تلاش‌های زیادی نیاز دارد.

آنچه در این مقاله از مدیریت محتوا خواهید خواند:

HLS Streaming چیست و چگونه کار می کند؟

HLS در واقع مخفف HTTP Live Streaming است. به طور خلاصه، HLS یک پروتکل پخش رسانه برای ارائه رسانه های دیداری و صوتی به بینندگان از طریق اینترنت است. Apple برای اولین بار پروتکل پخش زنده HTTP (HLS) را در تابستان 2009 راه اندازی کرد و همزمان با رونمایی از اولین آیفون 3 این پروتکل را ارائه داد.

مدل‌های قبلی آیفون مشکلات زیادی را با پخش آنلاین رسانه‌ها تجربه کرده بودند. این مشکلات، به این دلیل به وجود آمده بودند که دستگاه‌های قدیمی‌تر بین شبکه‌های Wi-Fi و تلفن همراه، استریم سوئیچ می‌کردند.

قبل از انتشار HLS، اپل از سرور Quicktime Streaming به عنوان استاندارد پخش رسانه خود استفاده می‌کرد. اگرچه Quicktime سرویسی قوی بود، اما از پورت‌های غیر استاندارد برای انتقال داده استفاده می‌کرد و فایروال‌ها اغلب پروتکل RTSP آن را مسدود می‌کردند.

البته آزمایش اولیه Quicktime Streaming در فناوری پخش ویدیو، به دلیل سرعت پایین اینترنت هرگز به مخاطبان وسیعی نرسید اما در نهایت HTTP Live Streaming پس از اصلاحات عمده و تجدید نظرها در Quicktime ایجاد شد.

HLS چگونه کار می کند؟

همانطور که اشاره کردیم، HLS یک پروتکل مهم برای پخش زنده یا همان لایو استریم است. روند پخش زنده که با بیشترین تعداد دستگاه ها و مرورگرها سازگار است، به ترتیب زیر اتفاق می‌افتد:

  1. دستگاه های عکاسی (دوربین، میکروفون و غیره) محتوا را ضبط می‌کنند.
  2. محتوا از دستگاه ضبط به یک رمزگذار لایو ویدئویی ارسال می‌شود.
  3. رمزگذار محتوا را از طریق RTMP به پلت فرم هاست ویدئو منتقل می‌کند.
  4. پلتفرم میزبانی ویدیو از HLS ingest برای انتقال محتوا از یک پخش کننده ویدیوی HTML5 استفاده می‌کند.

پروتکل HLS چیست؟

پروتکل HLS

دو روش نرم‌افزاری برای انجام فرایند در HLS

  • رمزگذار HLS ویدیوی زنده
  • پلتفرم میزبانی ویدیوی قدرتمند

اگر پخش استریم با HLS را انتخاب کنید، باید مطمئن شوید که هر دو نرم افزار پروتکل‌ها و ویژگی‌هایی را که به آن اشاره کرده‌ایم ارائه می‌دهند.

بررسی فنی HLS Streaming

شاید این سوال در ذهنتان ایجاد شده باشد که فناوری استریم HLS چگونه کار می‌کند؟ ابتدا، پروتکل HLS محتوای ویدئویی MP4 را با پسوند فایل .ts (MPEG2 Transport Stream) به قطعات کوتاه 10 ثانیه ای تقسیم می‌کند.

سپس، یک سرور HTTP استریم ها را ذخیره می‌کند و HTTP این کلیپ‌های کوتاه را به بینندگان ارائه می‌دهد. همچنین HLS ویدیوی رمزگذاری شده با کدک های H.264 یا HEVC/H.265 را نیز پخش می‌کند.

سرور HTTP یک فایل پلی لیست M3U8 ایجاد می‌کند که به عنوان شاخصی برای تکه‌های ویدیو عمل می‌کند. به این ترتیب، حتی اگر تنها با استفاده از یک گزینه‌ی با کیفیت، پخش زنده را انتخاب کنید، فایل همچنان وجود خواهد داشت.

اکنون، بیایید در نظر بگیریم که کیفیت پلی بک چه ساز وکاری با HLS دارد. با این پروتکل، نرم‌افزار پلیر ویدیو از یک کاربر خاص (مانند پخش‌کننده ویدیوی HTML5)، ضعیف شدن یا بهبود شرایط شبکه را تشخیص می‌دهد.

اگر یکی از این دو اتفاق بیفتد، نرم افزار پخش کننده ابتدا پلی لیست اصلی را می خواند و تعیین می کند که کدام ویدیو با کیفیت ایده آل است. سپس نرم‌افزار فایل شاخص کیفیت خاص را می‌خواند تا مشخص کند کدام قسمت از ویدیو با نقطه‌ای که بیننده در حال تماشای آن است مطابقت دارد.

مزایای کلیدی HLS Streaming

یکی از مزایای کلیدی این پروتکل ویژگی‌ سازگاری آن است. برخلاف سایر فرمت‌های پخش، HLS با طیف وسیعی از دستگاه‌ها و فایروال‌ها سازگاری دارد. با این حال، زمان تأخیر (یا latency) با پخش استریم زنده HLS در محدوده 15 تا 30 ثانیه است.

وقتی صحبت از کیفیت به میان ‌آید،  قابلیت تطبیق‌پذیری پخش ویدیوی HLS سبب می شود که متمایز از سایرین شود. از سمتِ سرور ، سازندگان محتوا اغلب همان استریم زنده را با چند کیفیت متفاوت رمزگذاری می‌کنند.

درک فایده HLS استریمینگ با یک مثال

بینندگان به نوبه خود می‌توانند به صورت داینامیک بهترین گزینه موجود را با توجه به پهنای باند خاص خود در هر لحظه درخواست کنند. به عبارت دیگر، از بخشی به بخش دیگر، کیفیت داده‌ها می‌تواند برای تناسب با قابلیت‌های مختلف دستگاه پخش متفاوت باشد. برای مثال فرض کنید در یک لحظه، یک ویدیوی کامل با کیفیت بالا ارسال می‌کنید. لحظاتی بعد، یک کاربر تلفن همراه با “dead zone” روبرو می‌شود که در آن کیفیت سرویس دهی رو به کاهش است! با وجود استریم HLS، با این قبیل مشکلات موجه نمی شوید. پلیر این کاهش در پهنای باند را تشخیص داده و به جای آن فیلم را با کیفیت پایین‌تر را در این زمان ارائه می‌دهد.

مقایسه جریان HLS با سایر پروتکل‌های استریم ویدیو

چندین شرکت با استفاده از پروتکل‌های پخش رسانه راهکارهای استریمینگ متنوعی را توسعه داده‌اند. به طور کلی، هریک از این راه حل‌ها نشان دهنده‌ی یک نوآوری جدید در زمینه‌ی ویدئو استریمینگ هستند. با این حال، مشابه جنگ‌ِ فرمت HD-DVD با Blu-Ray، یا حتی قدیمی‌تر؛ Betamax در مقابل VHS، رقابت هایی ممکن است در بین این فناوری ها رخ دهد.

HLS در حال حاضر بهترین گزینه برای پروتکل‌های مدیا استریمینگ می باشد، اما همیشه اینطور نبوده و تا ابد نیز چنین نخواهد ماند. بیایید چندین پروتکل استریم گذشته و فعلی را مرور کنیم تا نوآوری هایی را که امروزه پروتکل استریم HLS ارائه می دهد، بهتر دریابیم.

پروتکل HLS

پروتکل HLS

Adobe HTTP Dynamic Flash Streaming (HDS)

HDS که به عنوان نسل بعدی استریمینگ ادوبی(Adobe) شناخته می‌شود، در واقع مخفف عبارت HTTP Dynamic Streaming است. این پروتکل به طور خاص برای سازگاری با پلاگین مرورگر ویدیوی فلش Adobe طراحی شده است. بنابراین، انطباق پذیری کلی HDS در مقایسه با HLS به نسبت کمتر است.

Real-Time Messaging Protocol (RTMP)

Macromedia پروتکل استریمینگ  RTMP (Real-Time Messaging Protocol) (به معنای پیام رسانی آنی) را در اواسط دهه 2000 توسعه داد. این پروتکل برای پخش صدا و تصویر طراحی شده است. بسیاری این پروتکل را به سادگی Flash می دانند. Macromedia بعدها با Adobe ادغام شد و اکنون RTMP را به عنوان یک استاندارد نیمه باز توسعه می‌دهد.

در دهه‌های گذشته، RTMP روش پیش‌فرض استریم ویدئو در اینترنت بود. اما با رشد HLS، شاهد کاهش استفاده از RTMP بوده‌ایم. حتی امروزه، اکثر سرویس‌های هاست ویدیو استریمینگ با رمزگذارهای RTMP کار می‌کنند تا استریم های زنده را از طریق HLS دریافت کنند. به عبارت دیگر، broadcasterها استریم های خود را به پلتفرم ویدیویی انتخابی خود در فرمت استریم RTMP تحویل می‌دهند. در نهایت، OVP(مخفف Online Video Platforms به معنای پلتفرم های ویدئویی آنلاین) معمولاً استریم‌ها را از طریق HLS به بینندگان ارائه می‌کند.

حتی در سال‌های اخیر استفاده از استریمینگ RTMP در حال کمرنگ شدن است و CDN های بیشتری (شبکه های تحویل محتوا) از پشتیبانی آن سرباز می زنند.

Microsoft Smooth Streaming (MSS)

پروتکل استریم بعدی از مایکروسافت می باشد و پروتکل MSS (Microsoft Smooth Streaming) نام دارد. همانطور که از نام آن پیداست، این نسخه پروتکل لایو استریمینگ از شرکت بزرگ مایکروسافت می باشد. Smooth Streaming از یک پروتکل پخش زنده  تشکیل شده ‌است. همچنین از بیت‌ریت تطبیقی(Adaptive Bitrate) استفاده می‌کند و بهترین کیفیت موجود را در لحظه ارائه می‌دهد.

MSS اولین بار در سال 2008 معرفی شد و یکی از اولین پروتکل‌های استفاده کننده از بیت‌ریت تطبیقی بود که به عرضه عمومی رسید. پروتکل MSS به پخش بازی‌های المپیک تابستانی 2008 کمک کرد و پرکاربردترین پلتفرم MSS امروزه Xbox One است. با این حال MMS از محبوبیت کمتری نسبت به HLS برخوردار است.

Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (MPEG-DASH)

در نهایت، جدیدترین فرمت پروتکل استریمینگ، MPEG-DASH است. DASH در واقع مخفف عبارت Dynamic Adaptive streaming HTTP می باشد. MPEG-DASH دارای چند مزیت است و اولین پروتکل استاندارد بین المللی استریم مبتنی بر HTTP است. این ویژگی مهم باعث سرعت بخشیدن به روند پذیرش گسترده این پروتکل شده است.

در حال حاضر، MPEG-DASH یک پروتکل نسبتا جدید است و به طور گسترده در صنعت استریمینگ استفاده نمی‌شود. با این حال، انتظار داریم MPEG-DASH در عرض چند سال به استانداردی واقعی برای استریم تبدیل گردد.

مزیت پروتکل استریم (MPEG-DASH)

از مزایای اصلی MPEG-DASH این مورد است که یک پروتکل “codec agnostic” است؛ بدین معنا که فایل‌های مدیا یا ویدیویی ارسال شده از طریق MPEG-DASH می‌توانند از فرمت‌های رمزگذاری(encoding) متنوعی استفاده کنند.

این فرمت‌های رمزگذاری شامل پشتیبانی گسترده‌ای از استانداردهایی مانند H.264 (به مشابه HLS) و همچنین فرمت‌های ویدیویی نسل بعدی مانند HEVC/H.265 و VP10 هستند. مانند HLS، پروتکل MPEG-DASH یک روش پخش ویدئو با بیت‌ریت تطبیقی محسوب می‌شود.

Real-Time Streaming Protocol (RTSP)

پروتکل Real-Time Streaming یا به اختصار RTSP، پروتکلی است که بیشتر به مدیریت و کنترل محتوای استریم لایو کمک می‌کند و یک “پروتکل لایه پرزنتیشن” در نظر گرفته می‌شود. RTSP یک پروتکل بسیار قدیمی است که در ابتدا با همکاری دانشگاه کلمبیا، Real Network و Netscape در اواخر دهه 1990 توسعه یافت. RTSP به داشتن latency بسیار کم معروف است که مطمئناً یک مزیت محسوب می‌شود.

معایب پروتکل استریمینگ RTSP

البته این پروتکل با محدودیتهایی نیز همراه است. برای شروع، هنگام مقایسه RTSP در مقابل RTMP، متوجه می شویم که RTSP با دستگاه‌ها و ویدئو پلیرهای مدرن سازگار انطبا پذیر نیست. در تحقیق درباره این پروتکل اگر کمی جلوتر بروید، متوجه می شوید که بر خلاف RTMP، با استریمینگ از طریق HTTP در یک مرورگر وب سازگار نیست و همچنین از مقیاس‌پذیری آسانی برخوردار نمی باشد!

مزایای پخش ویدیوی HLS نسبت به سایر پروتکل ها

پروتکل ویدئو استریم HLS دارای مزایای بسیاری است که آن را برای پخش کنندگان جذاب و موردپسند کرده است. همانطور که مشاهده کردید در ابتدا به بیان مزیتهای اصلی HLS نسبت به دیگر پروتکل‌ها از نظر کیفیت استریم ویدئو پرداختیم.

به طور خاص، Broadcasterها می‌توانند استریم ها را با استفاده از پروسه adaptive bitrate که توسط HLS پشتیبانی می‌شود، ارائه دهند. به این ترتیب، هر بیننده می تواند در هر لحظه بهترین کیفیت استریم را با توجه به اتصال به اینترنت خود دریافت نماید.

همچنین این پروتکل شامل تعدادی مزایای کلیدی دیگر نیز هست، از جمله جای محصور برای کپشن ها، پلی بک سینکرونایز شده از چند استریم، پشتیبانی خوب از استانداردهای تبلیغاتی، پشتیبانی از DRM و … . پروتکل استریم HLS به طور گسترده در چندین دستگاه و مرورگر پشتیبانی می‌شود.

پلتفرم های پشتیبانی کننده از پروتکل HLS

HLS در ابتدا محدود به دستگاه‌های iOS مانند آیفون، آی‌پد و آی‌پاد تاچ بود اما اکنون توسط دستگاه‌ها و مرورگرهای دیگری نیز پشتیبانی می‌شود. در اینجا تعداد از پلتفرم های پشتیبان از HLS را برای شما لیست کرده ایم:

  • همه مرورگرهای گوگل کروم
  • مرورگر سافاری
  • مایکروسافت اج
  • دستگاه‌های iOS
  • دستگاه‌های اندروید
  •  سیستم های لینوکسی
  •  سیستم های مایکروسافت
  • پلتفرم‌های macOS

و … . بنابراین می‌توان گفت HLS یک پروتکل جهانی است.

HLS چگونه کار می کند؟

مزایای HLS

چه زمانی از HLS Streaming استفاده کنیم؟

در حال حاضر، پخش‌کنندگان بهتر است پروتکل استریم HLS را در تمامی شرایط بپذیرند، چرا که این پروتکل به روزترین و پرکاربردترین پروتکل برای مدیا استریمینگ است. برای مثال در گزارشی 45 درصد از استریمرها گزارش داده‌اند که از پخش استریم HLS استفاده می‌کنند. پروتکل RTMP سهمی معادل 33 درصد از پخش کنندگان را داشت و در رتبه دوم قرار گرفت و MPEG-DASH تنها مورد استفاده 7 درصد از استریمرها اعلام شد!

1. استریم با گوشی موبایل

استفاده از HLS برای استریم با دستگاه‌های تلفن همراه و تبلت ها الزامی است! با توجه به اینکه دستگاه‌های تلفن همراه هم اکنون بیش از 48 درصد از کل ترافیک اینترنت را تشکیل می‌دهند، HLS برای این کاربران بسیار ضروری است.

2. استریم با یک ویدیو پلیر HTML5

به یاد داشته باشید، ویدیو HTML5 از RTMP یا HDS پشتیبانی نمی‌کند. بنابراین، اگر می‌خواهید از یک ویدئو پلیر صرفاً HTML5 استفاده کنید، HLS تنها انتخاب شما است. اگر در حال حاضر در استفاده از فناوری Flash گیر کرده‌اید، RTMP روش delivery بهتری دارد، اما فقط در صورتی که گزینه دیگری نداشته باشید!

3. تأخیر(Latency) با HLS Streaming

در بالا اشاره کردیم که استریم HLS یک نقطه ضعف دارد، یعنی تاخیر نسبتاً بالاتری به نسبت برخی از پروتکل‌های دیگر دارد. این بدان معناست که جریان‌های HLS آنطور که اصطلاح پخش زنده نشان می‌دهد «زنده» نیستند.

به طور کلی، با HLS، بینندگان می‌توانند تا 30 ثانیه (یا بیشتر، در برخی موارد) تاخیر را تجربه کنند. گفته می‌شود این مشکل برای اکثر broadcasterها وجود ندارد. اکثریت قریب به اتفاق پخش‌های زنده می‌توانند این نوع تاخیر را بدون ایجاد هرگونه نارضایتی کاربر مدیریت کنند.

پروتکل های کاهش تاخیر

یکی از پروتکل‌هایی که برای کاهش تأخیر با پخش ویدیوی HLS به خوبی کاربرد دارد،CMAF کم تأخیر برای DASH می باشد. این پروتکل با CDN و ویدیو پلیر HTML5 کار می‌کند تا مشکل تاخیر در HLS را تا حد چشمگیری بهبود دهد.

ساخت یک جریان کار RTMP به  HLS

تا اینجا توضیح داده‌ایم که HLS چیست، چگونه کار می‌کند و چه زمانی از آن استفاده کنیم. اکنون، بیایید در مورد نحوه ایجاد گردش کار RTMP Ingest به HLS صحبت کنیم.

فرض کنید از سرویس استریمینگ ای استفاده می کنید که workflow با RTMP اغاز می شود. در اصل، شما نیاز دارید که encoder سخت افزاری یا نرم افزار خود را برای ارائه یک تحویل RTMP به سرورهای سروریس دهنده استریم خود، پیکربندی کنید. اکثر رمزگذارها به طور پیش فرض RTMP هستند.
استفاده از HLS با یک OVP حرفه ای و کامل ساده است.

همانطور که در بالا توضیح دادیم، استریم HLS از طریق یک فایل M3U8 تحویل داده می شود. این فایل نوعی پلی لیست است که حاوی ارجاعاتی به مکان فایل های مدیا است. در یک ماشین لوکال، این مسیرها شامل مسیرهای فایل می‌شوند. برای پخش زنده در اینترنت، آن فایل M3U8 حاوی یک URL خواهد بود(همان لینکی که استریم شما در آن ارائه می شود).

یکی دیگر از فرآیندهای مرتبط که باید به سرعت به آن توجه کرد، transmuxing است. Transmuxing فرآیندی است که فایل‌های محتوا را بدون تحریف خود محتوا بسته بندی مجدد می‌کند و این اجازه را می‌دهد تا محتوا به راحتی بین نرم افزار از طریق پروتکل های RTMP و HLS جریان یابد.

استریم ویدیو HTML5 با  HLS

همانطور که در بالا اشاره شد، پروتکل HLS به روشی مناسب برای پخش محتوا با پخش کننده‌های ویدیوی HTML5 تبدیل شده است. اگر با استریم ویدئویی HTML5 آشنا نیستید، بد نیست بدانید که امروزه استریم ویدیوی HTML5 یکی از سه روش اصلی برای استریم ویدیو می باشد. با HTML5، وب سایت میزبان محتوا از HTTP برای پخش مستقیم مدیا برای بینندگان استفاده می‌کند. برچسب‌های محتوا (به عنوان مثال، برچسب <video>) به عنوان بخشی از کد HTML گنجانده شده است.

در نتیجه، تگ <video> یک پویدئو پلیر بومی HTML5 در مرورگر شما ایجاد می‌کند. این تگ ها به پروتکل HTTP (HLS) جهت می‌دهند که با این محتوا چه باید کرد. HTTP متن را نمایش می‌دهد و پلیر صوتی محتوای صوتی را پخش می‌کند.

البته، برخی از پخش کننده‌ها ممکن است ترجیح دهند که از یک ویدیو پلیر سفارشی استفاده کنند. خوشبختانه، قرار دادن استریم HLS در هر ویدئو پلیری بسیار ساده است. برای مثال، اگر از JW Player استفاده می‌کنید ، کافی است URL مرجع M3U8 را در کد ویدیو پلیر خود وارد کنید:

var playerInstance = jwplayer("myElement");
playerInstance.setup({
file: "/assets/myVideoStream.m3u8",
image: "/assets/myPoster.jpg"
});

 

پروتکل پخش فیلم HLS

پروتکل پخش فیلم HLS

همانطور که قبل تر هم اشاره داشتیم، زمانی که می خواهید ویدیو پلیر و پروتکل‌ها را برای استریم انتخاب کنید، رکن اصلی که باید در نظر بگیرید سازگاری آنها می باشد، زیرا شما قطعا می خواهید که طیف وسیعی از کاربران را مخاطب خود قرار دهید.

آینده‌ی پخش زنده

به نظر می رسد پخش زنده لحظه به لحظه درحال رشد است و ما نمی توانیم منتظر پیشرفت های فنی آینده در حوزه تحویل ویدیو(video delivery)، امنیت، حریم خصوصی و موارد دیگر باشیم.

HLS یک پروتکل استریمینگ adaptive bitrate است. این بدان معنی است که دستگاه مشتری و سرور به صورت داینامیک سرعت اینترنت کاربر را تشخیص می دهند و سپس کیفیت ویدیو را برای پاسخ‌دهی تنظیم می کنند.

در حالی که HLS استاندارد طلایی فعلی برای پخش زنده می باشد، اما چرخ گردان برای همیشه به نفع این پروتکل نخواهد گشت! انتظار داریم MPEG-DASH در سال های آینده به طور چشمگیری محبوب شود.

از طرفی در آینده شاهد تغییراتی مانند انتقال از کدگذاری h.264 به h.265/HEVC خواهیم بود. این استاندارد فشرده‌سازی جدید، فایل‌های با حجم بسیار کوچک‌تری را فراهم می‌کند و استریم لایو 4K را به یک امکان واقعی تبدیل می‌کند.

با این حال، برای انجام این تغییرات نیاز به گذشت زمان است. در حال حاضر، رعایت استانداردهای تعیین شده برای دستیابی به بیشترین تعداد کاربران ممکن از طریق دستگاه هایشان مهم است. به عبارت دیگر، HLS پروتکل استریم مناسب فعلی می باشد.

ویژگی های داخلی پروتکل HLS

HLS یک پروتکل جریان بیت تطبیقی است، بدان معنی که دستگاه مشتری و سرور به صورت پویا سرعت اینترنت کاربر را تشخیص می‌دهد و سپس کیفیت ویدیو را در پاسخ تنظیم می‌کند.

از دیگر ویژگی‌های HLS میتوان پشتیبانی از شرح‌های بسته تعبیه‌شده ، پخش همگام‌شده‌ی جریان‌های متعدد، استانداردهای تبلیغاتی یعنی VPAID و VAST، DRM و موارد دیگر را نام برد. در حالی که فعلا HLS استانداردی طلایی برای پخش زنده است اما برای همیشه به همین شکل باقی نخواهد ماند.

ما انتظار داریم MPEG-DASH در سال های آینده به طور ویژه‌ای محبوب شود. با انجام این تغییر، شاهد تغییرات دیگری نیز خواهیم بود، مانند انتقال از رمزگذاری h.264 به h.265/HEVC . . این استاندارد فشرده‌سازی جدید حجم فایل‌های بسیار کوچک‌تری را فراهم می‌کند و پخش زنده 4k را به یک امکان واقعی تبدیل خواهد کرد. با این حال، زمان لازم است تا به این مرحله برسیم.

جمع بندی

HTTP Live Streaming یا همان HLS یک پروتکل ارتباطی است که توسط اپل برای برقراری ارتباط با دستگاه‌های iOS ، Apple TV و مک‌ ایجاد شده است.

امروزه HLS به طور گسترده پشتیبانی می شود، با کیفیت بالا و قوی است. همه استریمرها باید با این پروتکل آشنا باشند، حتی اگر تمام جزئیات فنی را درک نکنند.

هدف ما در این مقاله این بود که شما را با پروتکل HLS برای مدیا استریم آشنا کنیم. در این مقاله در مورد اینکه HLS چیست، چگونه کار می‌کند، زمان استفاده از آن، و همچنین مقایسه آن با سایر پروتکل‌های استریم موجود بحث کردیم. پس از مطالعه، امیدواریم پایه محکمی در زمینه فناوری پخش HLS و آینده آن داشته باشید.

سوالات متداول

1. HLS Streaming به چه معناست؟

HLS مخفف عبارت HTTP live streaming است. اگر از این ابزار استفاده کنید، می‌توانید ویدیو و صدا را به مخاطبان زیادی ارائه دهید.

2. HLS چگونه کار می کند؟

HLS یک فرمت مبتنی بر HTTP است و برای انتقال داده های ویدیویی و صوتی از سرورهای رسانه به صفحه نمایش بینندگان کاربرد دارد. همه دستگاه های مک، اندروید، مایکروسافت و لینوکس می توانند استریم‌های ارائه شده با استفاده از HLS را پخش کنند.

3. چگونه HLS را استریم کنم؟

اگر می خواهید ویدیو را با استفاده از HLS پخش کنید، باید سه کار را انجام دهید.

  1. مدیا HLS را ایجاد کنید. می توانید این کار را با استفاده از یک سرویس API مانند Mux Video یا Zencoder و یا بطور دستی با ابزاری مانند ffmpeg یا Handbrake انجام دهید.
  2. فایل ها را میزبانی کنید.
  3. در یک پلیر سازگار با HLS، مانیفست مستر را لود کنید.

4. بهترین فرمت استریم چیست؟

MP4، به طور کلی، پرکاربردترین فرمت های ویدیویی عبارتند از MP4، AVI، FLV، WMV، MOV و MPEG . در حالی که MP4 برای پخش در پلتفرم‌های ویدیوی آنلاین مناسب‌تر است، HTML5 زمانی مناسب خواهد بود که بخواهید یک ویدیو را در وب‌سایت خود بارگذاری کنید.

5. HLS و DASH چیست؟

HLS و DASH دو فرمت رقیب و اصلی برای ارائه ویدیو از طریق وب هستند. HLS قدیمی‌تر است و به طور گسترده پشتیبانی می‌شود، اما هیچ احتمالی برای تبدیل شدن به یک قالب استاندارد رسمی را نشان نمی‌دهد. DASH جدیدتر و آینده روشنی در پیش دارد.