VPC چیست؟ مزایا و نحوه کار فضای ابری خصوصی مجازی
در این مقاله میخوانید
VPC چیست؟ ماجرای پرفراز و نشیب برقراری امنیت و ایجاد عملکرد بهتر شرکتها در فضای ابری منجر به ظهور فناوری جدیدی به نام VPC شد. VPC یک فضای ابری اختصاصی است که کسبوکارها برای مدیریت و پشتیبانی از زیرساختهای ابری و میزبانی خود میتوانند روی آن حساب ویژهای باز کنند. اگر قصد دارید یک شبکه کاملا اختصاصی و امن مطابق با قوانین خودتان ایجاد کنید که هیچ آیپی غیرمجازی امکان دسترسی به اطلاعات محرمانه دیتاسنتر و سایر منابعتان را نداشته باشد، این مقاله را حتماً بخوانید. در این مطلب از آموزش سرویس های میزبانی بلاگ پارس پک، بهطور کامل خواهیم گفت VPC چیست، چه مزایایی دارد و چگونه کار میکند.
VPC چیست؟ معرفی فضای ابری اختصاصی
فضای ابری خصوصی مجازی یا Virtual Private Cloud که به اختصار با نام VPC در حوزه فناوری ابری معروف است، یک شبکه خصوصی در محیط ابری دراختیارتان قرار میدهد که از طریق آن میتوانید زیرساخت ابری و امنی برای میزبانی برنامهها و سرویسهای خود ایجاد کنید و با سفارشیسازی شبکه خود دسترسی سایر آیپیها را محدود کنید. بهعبارتی VPC شبیه شرکتهای خصوصی و مدرنی است که قسمتهای مختلف فروش، مارکتینگ، حسابداری و مدیریت توسط پارتیشنهای شیشهای را از هم جدا میکند. هر بخش درعینحال که عملکرد مستقل دارند، بههم مرتبط هستند.
VPC مثل اجاره خانهای مجازی در دل یک جزیره ابری است که تمام امکانات موردنیازتان برای زندگی را فراهم میکند. خانهای که کلید آن در دست خودتان است و دیگر ساکنان جزیره امکان دسترسی به آن را ندارند. مگر اینکه خودتان کلید خانه را به آنها دهید.
نگاهی دقیقتر به VPC با یک مثال ساده
یک شرکت بزرگ با چندین دفتر فروش در یک ساختمان درنظر بگیرید. هر دفتر فروش با پارتیشنهای شیشهای از هم جدا شده و بهصورت مستقل کار خود را انجام میدهد. از سویی تمام کارمندان از طریق یک شبکه به اینترنت متصل هستند. درواقع، همانطور که حریم هر دفتر فروش با پارتیشنهای شیشهای حفظ شده و بهصورت جداگانه فعالیت میکنند، درنهایت، همه مدیران و کارمندان فروش برای اتصال به اینترنت از یک شبکه استفاده میکنند.
در این مثال، شرکت بزرگ همان VPC است که از چندین دفتر فروش تشکیل شده است. دفتر فروش در VPC منابع مختلفی مانند بخش سرور، دیتابیس، محیط تست و توسعه و منابع دیگر است که باوجود قرارگیری در یک شبکه مجازی، بهصورت مستقل از هم کار میکنند.
برای درک بهتر مفهوم VPC در فناوری ابری، فرض کنید یک سرور مجازی (VPS) برای سایتتان خریداری کردید. از طرفی میخواهید اطلاعاتی مانند دیتابیس سرور در سیستم دیگری ذخیره شود. یک راه این است که سروری مستقل خریداری کرده و دیتابیس را در آن ذخیره کنید که این روش پرهزینهای برایتان خواهد بود. روش بهتری که میتوانید جایگزین کنید، استفاده از یک محیط مجازی است که در آن شبکهها، سرور و منابع دیگر هرچند درکنار هم قرار گرفتند، اما بهصورت مستقل عمل میکنند و شما میتوانید مطابق با نیازتان هرکدام را سفارشیسازی کنید.
این را بهخاطر داشته باشید مفهوم VPC یا Virtual Private Cloud با Virtual Port Channel دو مفهوم مستقل از هم هستند. VPC در فناوری ابری و Virtual Port Channel در شبکه کامپیوتری بهکار میرود.
سیر تا پیاز انواع روشهای ذخیرهسازی، کاربرد و مزایای استفاده از فضای ذخیرهسازی ابری را در مقاله زیر بخوانید.
۴ ویژگی مهم VPC چیست؟
VPC بخشی از یک فضای ابری عمومی (Public Cloud) است. درواقع، VPC مانند یک بخش خصوصی در یک فضای کاری مشترک است. علاوهبر مزایا و قابلیتهایی که خود این فضای ابری خصوصی در اختیار کاربران قرار میدهد، از قابلیتهای منابع ابری عمومی نیز برخوردار خواهید بود. از ویژگیهای فضای ابری مجازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. امنیت و حریم خصوصی کاربران محفوظ است
یک مغازه در یک برج تجاری را درنظر بگیرید. همانطور که این مغازه یک محیط خصوصی در فضای عمومی برج برای فروشنده و مشتریان دارد، VPC نیز چنین فضایی را برای کاربرانش فراهم میکند. VPC یک شبکه و زیرساخت ابری اختصاصی به کاربر ارائه میدهد که شامل نگهداری از اطلاعات دیتابیس، سرور، شبکه و منابع دیگر است. طوریکه سایر کاربران امکان دسترسی به اطلاعات VPC شبکههای دیگر را ندارند. فضای VPC محیط امن و خصوصی برای کاربران ایجاد کرده است.
۲. کنترل کامل روی منابع مصرفی خود دارید
با استفاده از VPC، کنترل دقیقی روی منابع مصرفی خود دارید. شما میتوانید تنظیمات شبکه، دسترسیها، امنیت و سایر تنظیمات را بنا به نیازتان تغییر دهید. از طرفی، فقط به همان اندازه که مصرف کردید، پول خرج کنید. در اصل، خاصیت تکنولوژی ابری این است که کاربر فقط هزینه منابعی را که مصرف کرده است، میپردازد. این یعنی اگر سرور یا شبکه شما قطع باشد، هزینهای بابت آن پرداخت نمیکنید.
۳. امکان سفارشیسازی براساس نیازتان دارید
در VPC میتوانید منابع مصرفی خود را براساس نیازتان افزایش یا کاهش دهید. بهعبارتی، مطابق با آنچه که نیاز دارید از منابع استفاده کنید. این مورد، بهخصوص در مواقع پیک کاری بالا اهمیت دارد. برای درک بهتر این ویژگی یک بازی کامپیوتری را درنظر بگیرید که در آن میتوانید دیوارها را جابهجا کنید، اتاقها را تغییر دهید و به سلیقه خودتان خانه را کوچک یا بزرگ کنید. VPC نیز چنین قابلیتی به کاربرانش میدهد.
۴. امکان انتقال داده در بستر امنی را خواهید داشت
شبکه ابری مجازی VPC این امکان را به کاربرانش میدهد تا بهطور امن و مطمئن دادههای خود را از سروری به سرور دیگر منتقل و همزمان دسترسیها و امنیت دادهها را تنظیم کنند. یعنی بدون اینکه استرس دسترسی غیرمجاز به دادههایتان را داشته باشید، آنها را از طریق کانال شبکه مجازی ابری میتوانید بین دو سرور بهراحتی منتقل کنید. بهطور کلی، VPC با قابلیتهای خود یک محیط امن، کنترلپذیر و قابل سفارشیسازی را برای حفظ امنیت دادهها و منابع کاربران در اختیار آنها قرار میدهد.
VPC چگونه کار میکند؟
اجازه دهید قبل از درک نحوه کار VPC معنای عمومی (Public) و خصوصی (Private) یک فضای ابری را بررسی کنیم:
فضای ابری عمومی مثل یک رستوران شلوغ و فضای ابری خصوصی مجازی مانند میزی رزرو شده در این رستوران است. باوجود مشتریان فراوان داخل رستوران، میزی که روی آن برچسب «رزرو» قرار دارد، فقط مخصوص مشتری بوده که آن را رزرو کرده است. بهطور مشابه یک فضای ابری عمومی هم پر از مشتریان ابری فراوان است که هرکدام به منابع عمومی دسترسی دارند. اما VPC همان میز رزرو شدهای است که فقط کسی که آن را رزرو کرده است، از میز میتواند استفاده کند.
فضای ابری عمومی یا Public Cloud یک پلتفرم مدیریت شده توسط شرکتهای ثالث است که برای مدیریت منابع کاربران مورد استفاده قرار میگیرد. منابع ابری عمومی همان ماشینهای مجازی پارتیشنبندی شده برای هر کاربر است. ماشینهای مجازی با استفاده از نرمافزارهای مجازیساز، یک سرور فیزیکی را براساس تعداد منابع به چندین سرور مجازی تقسیم میکند. یعنی هر کاربر میتواند آن را با سایر کاربران بهاشتراک بگذارد. درحالیکه فضای ابری خصوصی با یک معماری اختصاصی کار میکنند. یعنی مانند یک ملک اجارهای در فضای ابری عمومی است که کاربر نمیتواند آن را با دیگر کاربران به اشتراک بگذارد.
اکنون، در بررسی نحوه کار VPC چند عنصر را باهم بررسی کنیم:
۱. VLAN
شبکه محلی یا Local است که یک شبکه اشتراکی فیزیکی یا LAN را به چند گروه خصوصی تقسیمبندی میکند و ترافیک هر گروه را از هم جدا میکند. در یک VPC، یک VLAN گروههای جداگانه و اختصاصی است که همگی در یک شبکه فیزیکی قرار گرفتند.
۲. Subnet
سابنت یا زیرشبکه، زیرمجموعهای از شبکه بزرگتر است. بهکمک سابنتها، بخشهای منطقی یک IP شبکه به چندین بخش کوچک تقسیم میشود. در یک VPC، سابنتها بهعنوان آدرس آیپی خصوصی عمل میکنند که بهصورت عمومی دردسترس نیستند.
۳. VPN
شبکه مجازی خصوصی یا Virtual Private Network از رمزگذاری و قابلیت تونلگذاری برای اتصال به فضای VPC استفاده میکنند. هر کاربر VPC میتواند شبکه اختصاصی خود شامل IP، سابنت، شبکه، درگاه و قوانین کنترل سطح دسترسی را در آن تعریف و مدیریت کند.
مزایای VPC برای امنیت ابری چیست؟
با مجازیسازی خصوصی ابری (VPC)، امنیت ابری شبکه به دست شماست. این فناوری فوقالعاده مزایای قابل توجهی برای امنیت اطلاعات شما در محیط ابری ایجاد میکند؛ درنتیجه میتوانید همچنان از قابلیتهای یک فضای ابری عمومی در یک محیط خصوصی بهرهمند شوید.
۱. جداسازی بخشهای مختلف را برایتان راحت میکند
فارغ از اینکه در چه حوزهای کار میکنید، با استفاده از VPC میتوانید بخشهای مختلف در یک شبکه را از هم جدا کنید. برای مثال، یک شبکه برای سازمان خود تعریف کنید که تیمهای مختلف در آن، بخشهای اختصاصی خود را در اختیار دارند. دقیقا مانند یک ساختمان چند واحدی که هر طبقه و واحد مستقل از دیگری است. این کار مدیریت و کنترل بخشهای مختلف سازمان را برایتان سادهتر میکند.
۲. کنترل دسترسی به منابع را مثل آبخوردن میکند
فناوری VPC بستری امن به شما ارائه میدهد که از طریق آن میتوانید دسترسی به منابع را کنترل کنید. یعنی میتوانید با تنظیم قوانین فایروال و سطوح دسترسی، ورود آیپیهای غیرمجاز را غیرممکن کنید. طوریکه شبکه فقط برای شما و دستگاههای مجاز قابل دسترسی باشد. مثلا به جای دسترسی تمام تیمها، فقط تیم آیتی به اطلاعات دیتابیس یا سرور دسترسی داشته باشند.
مزایا و معایب استفاده از فضای ابری هیبریدی و تفاوت آن با فضای ابری خصوصی را در مقاله زیر بخوانید.
۳. یک گارد ویژه امنیتی قدرتمند در اختیار دارید
این فناوری به شما امکان میدهد تا یک پرده امنیتی قویتر برای نفوذ هکرها یا حملات DDOS به منابع ابری خود داشته باشید. قوانین امنیتی فایروال، IDS / IPS و VPN، یک ترکیب امنیتی عالی را در برابر حملات و نفوذهای غیرمجاز بهوجود میآورد. مانند یک خانه لاکچری که همزمان مجهز به دوربین مداربسته، سیستم آلارم هشدار، حفاظ و چندین امکان امنیتی است تا از ورود سارقان جلوگیری کند.
۴. خیالتان از بهروزرسانیها راحت است
با استفاده از VPC، کنترل کاملی روی نصب و بهروزرسانی نرمافزار و سیستمعامل در فضای ابری خود دارید. حتی میتوانید زمان به روزرسانی آنها را تنظیم کنید و مطمئن شوید که سیستمهای شما از آخرین نسخه بهروزشده استفاده میکند.
۵. نظارت کامل بر فعالیت فضای ابری خود دارید
از طریق VPC شما میتوانید تمام رویدادها و ترافیکهای ورودی و خروجی را مشاهده کنید. چنین قابلیتی به شما این امکان را میدهد تا درصورت مشاهده مورد مشکوک بتوانید اقدام بهموقع انجام دهید.
معایب VPC چیست؟ چالشهای مدیریت فضای ابری اختصاصی
در کنار تمام جذابیتهایی که در استفاده از VPC بهنظر میرسد، چالشهایی نیز وجود دارد. برای مثال، بهعنوان کسی که دسترسی کامل به سرور و منابع دارید، نیاز است دانش تخصصی در این زمینه را داشته باشید. این یعنی کار با VPC برای کاربران تازهکار ممکن است چالشبرانگیز باشد.
از طرفی، برای محافظت از VPC نیاز است بهروزرسانی و اقداماتی امنیتی را بهطور مرتب انجام داده و از رمزگذاری و تنظیمات دقیق امنیتی استفاده کنید. همین کار به دانش تخصصی نیاز دارد. درغیراینصورت، شبکه مجازی ابری شما ممکن است بهخطر بیفتد. همچنین اگرچه VPC از مدل پرداخت طبق مصرف پیروی میکند، اما همچنان هزینه آن بالاتر از سایر میزبانیهای ابری استاندارد است.
برای آشنایی با شبکه خصوصی مجازی سرورها در پارس پک مقاله زیر را بخوانید.
جمعبندی
VPC چیست؟ VPC یا Virtual Private Cloud، به شما امکان می دهد یک شبکه مجازی خصوصی در بستر اینترنت ایجاد کنید و آن را در محیط ابری مدیریت کنید. این فناوری قدرتمند مانند یک پل ارتباطی امکان اتصال بخشهای مختلف شبکه خصوصی شما را فراهم میکند. در این مقاله، راجعبه ویژگی، مزایا و نحوه کار VPC صحبت کردیم. از اینکه با نگاه سبزتان تا انتهای مقاله ما را همراهی کردید، ممنونیم. درصورتیکه هر سوالی در زمینه فناوری VPC دارید، سوالات و نظراتتان را میتوانید در انتهای همین مقاله برایمان بنویسید تا مشتاقانه راهنماییتان کنیم.
سؤالات متداول
۱. VPC چیست؟
VPC یا Virtual Private Cloud پلتفرمی است که به شما امکان می دهد در بستر اینترنت یک شبکه مجازی خصوصی ایجاد کنید و آن را سفارشی سازی کرده و منابع مورد نیاز خود را مدیریت کنید.
۳. آیا VPC امنیت بالایی دارد؟
بله، یکی از ویژگی های مهم VPC امنیت آن است. شما میتوانید یک شبکه اختصاصی و ایمن برای سازمان خود ایجاد کنید و درحالیکه کنترل کاملی روی ترافیک شبکه دارید، با استفاده از فایروالها و مکانیزمهای امنیتی کنترل شده، دسترسی به دادههای حساستان را به حداقل برسانید.
۴. VPC با ابر عمومی چه تفاوتی دارد؟
در VPC، شما یک شبکه خصوصی و اختصاصی دارید که توسط شما مدیریت می شود. اما در ابر عمومی، شما از یک شبکه اشتراکی بین چندین سازمان یا کسبوکار استفاده میکنید که توسط ارائه دهنده خدمات ابری مدیریت می شود.