
ارور ۴۰۴ چیست و چطور باید آن را رفع کنیم؟
ارور 404، خطای HTT، 404 و یا صفحه موجود نیست! امکان ندارد که کاربر اینترنت باشید و هر از چند گاهی با این خطاها مواجه نشده باشید. اتفاقی که در سمت سرویسدهنده یا همان سرور رخ میدهد و در 99 درصد مواقع کاربران روی مشاهدهی این خطای ساختاری هیچ دخالتی ندارند.
احتمالاً در ذهن شما هم بهعنوان بازدیدکننده یک سایت، طراح وب، توسعهدهنده و صاحب یک پروژه تحت وب پرسشهای زیادی در مورد دلایل پیدایش این خطا و آثار آن روی اینترنت و همینطور مسئله رفع آن ایجاد میشود. نخست در مورد این پرسشها صحبت خواهیم کرد. سپس به بررسی اصلیترین عوامل و دلایل رخداد خطا و ارور 404 میپردازیم.
- منشاء ارور 404 چیست؟
- خطای 404 چطور خودش را به ما نشان می دهد؟
- مهمترین دلایل بروز خطای 404 در وب
- روشهای رفع خطای 404 از سمت کاربر
- رفع ارور 404 سمت سرور
- دلایل ارور 404 (صفحه وجود ندارد) در سرور
- جمع بندی
- سؤالات متداول در مورد ارور 404
منشاء ارور 404 چیست؟
در درجه اول باید بدانید که این خطا در پروتکل HTTP رخ میدهد. Hypertext Transfer Protocol یا همان HTTP در واقع پروتکل (قانون و ساختار) تبادل دادههای فرامتن یا همان هایپر تکست است. یعنی وقتی شما صفحهای را در اینترنت جستجو میکنید وبسایتی برای شما در صفحه نمایشگر و مرورگر نمایش داده میشود که از این پروتکل استفاده میکند تا این فایل را درست مانند یک نامهرسان از مبدأ سرور به مقصد مرورگر شما برساند.
خطای 404 چطور خودش را به ما نشان می دهد؟
این خطا ممکن است با عنوانهای مختلفی نیز نمایش داده شود که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
- 404 Not Found
- Error 404
- The Requested URL[URL] was not found on this server
- HTTP 404
- Error 404 Not Found
- 404 Page Not Found
- 404 File or Directory Not Found
- HTTP 404 Not Found
- صفحه وجود ندارد
- صفحه منقضی شده است

مهمترین دلایل بروز خطای 404 در وب
در تکنولوژی وب، ارور 404 چند عامل اصلی دارد که در ادامه به تفکیک هرکدام از آنها خواهیم پرداخت. نخست باید مشخص کنید از چه بعدی این خطا را بررسی خواهید کرد. اگر مدیر سایت هستید دلایل شما ممکن است متفاوت از مواردی باشد که در ادامه میخوانید. همینطور بهطورکلی این خطا گاهی از سمت سرور و سرویسگیرنده و حتی گاهی توسط CDN ایجاد میشود.
1. حذف صفحه وب از اینترنت
اولین، متداولترین و شایعترین عاملی که میتواند موجب بروز این خطا شود حذف صفحه از سرور خواهد بود. در یک وبسایت ممکن است برگههای مختلفی وجود داشته باشد که مدیر سایت بنا به هر دلیلی تصمیم به حذف آن میگیرد و گاهی نیز این حذف میتواند موقتی باشد.
در بسیاری از سیستمهای مدیریت سایت نظیر وردپرس شما این امکان را دارید که یک صفحه را بهصورت موقت به زبالهدان منتقل نموده و آن را از دسترس خارج کنید. در این صورت وقتی مجدداً این صفحه را روی مرورگر بارگذاری کنید با خطای ارور 404 مواجه خواهید شد.
رفع ارور 404 برای مدیران وبسایتها و متخصصین حوزه سئو اهمیت زیادی دارد اما بههرحال یکی از عواملی که سبب بروز این خطا میشود را شناختیم.
2. خطای سمت سرویسگیرنده
همانطور که گفته شد گاهی این خطا از سمت کاربر بروز پیدا میکند. یعنی ممکن است کاربر آدرس وبسایت را بهدرستی تایپ نکرده باشد. حتی ننوشتن یک علامت / میتواند سبب بروز این خطا گردد. ضمن این که لازم است اعداد تایپ شده نیز بهدرستی بررسی شوند همچنین استفاده از عدد فارسی بهجای لاتین نیز میتواند سبب ایجاد این خطا شود.
3. تغییر نشانی صفحه اینترنتی
عامل سوم ارور 404 که میتواند سبب بروز این آلارم شود مربوط به تغییر آدرس خواهد بود. تصور کنید که صاحب یک وبسایت صفحهای تحت عنوان mysite.com/news ایجاد کرده و پس از مدتی تصمیم میگیرد که این آدرس را به چیز دیگری نظیر mysite.com/breaking-news تغییر دهد در چنین شرایطی وقتی مسیر تغییر میکند بهطور قطع مسیریاب (مرورگر) نیز در نمایش صفحه دچار ایراد خواهد شد مگر این که یک اقدام توسط ادمین سایت انجام شود.
4. محدودیت دسترسی
در مورد ارور 404 لازم است به این مسئله اشاره کنیم که صاحبان سایتها میتوانند دسترسی کاربر به یک بخش و یا صفحه خاص را محدود کنند. گاهی هم این محدودیت بنا به آی پی شما خواهد بود.
تصور کنید که یک وبسایت روی سرور ایران و فضای میزبانی ایران ایجاد شده است و دسترسی آی پی های رنج غیر ایران به آن مسدود گردیده است. در این صورت شما با این خطا مواجه خواهید شد و برای رفع خطای 404 لازم است که آی پی خود را به ایران تغییر داده و نرمافزار تغییر آی پی داینامیک را خاموش کنید.

علت خطای 404 در وردپرس، گوگل، هنگام نصب و...
روشهای رفع خطای 404 از سمت کاربر
خطای 404 روشهای حل نیز دارد. البته اول باید مشخص کنید که کاربر هستید یا سرویسدهنده. ما نخست در مورد نحوه حل خطای 404 از سمت کاربر صحبت خواهیم کرد که برای این کار بهطورکلی چند کار میتوانید انجام دهید:
- درصورتیکه کش سایت روی مرورگر شما ذخیره شده آن را حذف کنید. برای انجام این کار وارد منوی تنظیمات و بخش تاریخچه در مرورگر شوید و روی گزینه پاکسازی کوکیها و کش کلیک کنید. یا اگر در این مورد چیزی نمیدانید اتصال به اینترنت خود (ریست مودم و ریست تلفن همراه یا تبلت) را یکبار قطع و سپس مجدداً وصل کنید.
- اگر از نرمافزارهای تغییر آی پی استفاده میکنید آنها را خاموش کنید.
- برای یافتن آدرس جدید از موتور جستجو استفاده کنید.
- صفحه را مجدداً بارگذاری یا اصطلاحاً رفرش کنید. ارور 404 در نهایت ممکن است مربوط به کاربر نباشد پس لازم است به سراغ روشهای حل بهعنوان ادمین سایت یا سرور بروید.
- بررسی کنید که آیا با مرورگر و دیوایس دیگر هم با ارور 404 روبرو میشوید که اگر چنین نبود کش مرورگر خود را مجدداً بررسی کنید.
- به دایرکتوری بالاتر مراجعه نمایید. مثلاً اگر آدرس در صفحه com/blog/news نمایش داده میشود. به سراغ mysite.com/blog بروید یعنی ریشهها و صفحات مرتبط و زیرمجموعه این بخش را بررسی کنید.
- با مدیرت سایت تماس برقرار کرده و به او بروز این خطا را گزارش دهید.
- اگر این صفحه در موتور جستجو یافت نمیشود ممکن است رباتهای گوگل آن را از دسترس خارج کرده باشند که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
رفع ارور 404 سمت سرور
در این روش به بررسی رفع خطای 404 از سمت سرور (مدیر سایت) و تولیدکننده صفحه وب میپردازیم. تصور کنید که شما صاحب یک وبسایت هستید و متوجه میشوید که یک صفحه در سایت شما نمایش داده نمیشود و یا به هر دلیل با خطا مواجه میشود. این خطا به طبع 404 خواهد بود. (توجه کنید که خطاهای دستوری HTTP ممکن است به شکلهای مختلفی به نمایش درآیند، ارور 404 یکی از آنها است و همانطور که در ابتدای متن به آن اشاره کردیم میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.)
توجه کنید که برای یک مدیر سایت یکی از مهمترین مسائل این است که کاربران در هنگام مرور صفحات او با این خطا مواجه نشوند. همینطور گوگل هم بهعنوان محبوبترین وبسایت و موتور جستجوی دنیا میانه خوبی با این خطا ندارد و سایتهایی که تعداد زیادی از این خطاها را درون خود جای دادهاند را تنبیه و جریمه میکند.
رفع خطای 404 مهمترین کاری است که شما باید در قبال بهینهسازی سایت خود انجام دهید. دو حالت کلی دارد شما از سیستم مدیریت محتوای اختصاصی یا آماده استفاده میکنید (سیستم مدیریت محتوای آماده شامل وردپرس، جوملا، دروپال، پرستا، اوپن کارت و... میباشد.) در مورد هرکدام توضیحاتی ارائه دادهایم که بهواسطه آن میتوانید نخست ارور 404 را ریشهیابی و سپس آن را حذف و حل کنید.
البته ابتدا اجازه دهید دلایل این خطای سرور را به طور خلاصهوار بررسی کنیم.
دلایل ارور 404 (صفحه وجود ندارد) در سرور
این خطا میتواند بنا به نصب یک افزونه باشد. درصورتیکه بهتازگی با آن مواجه شدهاید آخرین افزونههای نصب شده را غیرفعال کنید. البته ممکن است هیچکدام از افزونهها بهخودیخود مشکل نداشته باشند و صرفاً به دلیل تداخل با هم این خطا را ایجاد کنند. گاهی نیز این مشکل به دلیل اعمال تغییرات از سوی سرویسدهنده هاستینگ است. در این صورت باید با پشتیبانی شرکت ارائهدهنده خدمات میزبانی ارتباط برقرار نموده و نسبت به رفع آن اقدام کنید.
تغییر آدرس صفحه و یا اعمال تغییرات در پیوند یکتا نیز دلیل بعدی است. کدهای مخرب در صفحات سایت شما یا فایل htaccess و robots.txt نیز یکی دیگر از عوامل بروز این مشکل است.

آموزش رفع خطای 404 در هاست و سرور
یافتن و رفع لینکهای شکسته
برای این که بتوانید این خطاها را مدیریت کنید نخست لازم است که آنها را در سایت خود بیابید. میتوانید برای این کار از افزونهها یا اکستنشنهای مرورگرهای موزیلا و کروم، پلاگینهای وردپرسی و یا حتی از سایتهایی استفاده کنید. اگر عبارت Broken Link Check را در اینترنت جستجو کنید با سایتهایی مواجه میشوید که وقتی آدرس سایت خود را در کادر جستجوی آنها وارد میکنید صفحاتی که در دسترس نیستند و یا ارور 404 دارند نمایش داده میشوند.
ایجاد صفحه اختصاصی برای خطای 404
احتمالاً وقتی برخی آدرسها را در سایتهایی جستجو میکنید با یک جلوه گرافیکی جذاب روبرو میشوید که اعلام میدارد صفحه وجود ندارد یا این که بعداً مراجعه کنید، یا مطالب مرتبط را ببینید. این صفحه برای جلوگیری از بروز همان صفحه سفید و بیروح ایجاد میشود. یعنی شاید تأثیری روی اصل صورتمسئله نداشته باشد اما میتواند باعث شود که کاربر از وبسایت شما خارج نشده و در نتیجه نرخ حضور او نیز کم نگردد از اینرو بهتر است که از آن استفاده کنید.
بررسی پیوند یکتا یا ساختار آدرس صفحات
در تمامی سیستمهای مدیریت محتوا شما امکان تغییر فرمت پیوند یکتا را دارید. اگر بهتازگی این کار را انجام دادهاید احتمالاً کاربران شما با خطای 404 مواجه میشوند در نتیجه بهتر است که آن را به حالت قبل بازگردانید. گاهی نیز شما ممکن است آدرس دامنه سایت خود را به آدرس جدیدی هدایت یا ریدایرکت کرده باشید؛ در این صورت کافی است که یکبار وارد این بخش شده، نوع پیوند را تغییر داده و ذخیره کنید سپس مجدد آن را به حالت قبل بازگردانید.
ریدایرکت یا هدایت صفحات حذف شده
ریدایرکت و یا هدایت صفحات که به آن ریدایرکت 301 نیز میگویند یکی دیگر از روشهای کلیدی و اصلی برای حل و رفع خطای 404 است. برای این کار در سیستمهای مدیریت محتوا میتوانید از پلاگینها استفاده کنید.
در واقع ریدایرکت به این صورت است که مثلاً اگر آدرس سایت شما از mysite.com/web به mysite.ir/web تغییر کرده باشد میتوانید از این طریق به موتورهای جستجو و یا دیگر پلتفرمهای ایندکس بفهمانید که این اتفاق افتاده است که در نتیجه آدرس جدید به کاربر نمایش داده شود.
Simple 301 Redirect و یواست بهترین، سریعترین و سادهترین روشها برای ریدایرکت در وردپرس هستند. همینطور شما میتوانید این کار را از تغییر سرویس هاستینگ سایت خود نیز انجام دهید. برای رفع خطای 404 حتی میتوان از کدهای مخصوص فایل htaccess. نیز استفاده کرد. در واقع این یک فایل مدیریتی در هاست سایت برای کنترل دادهها و ایجاد ارتباطات و یا اعمال محدودیت و سلب آن است.
پس از این که عملیات به موفقیت انجام شد لازم است که آدرس جدید را در سیستم سرچ کنسول گوگل ثبت کنید که این خود یک مقوله جداگانه است و باید بادقت زیادی انجام گردد.
جمع بندی
ارور 404 یکی از متداولترین خطاهایی است که در پروتکل تبادل داده تحت وب رخ میدهد که گاهی هنگام دانلود فایل با آن مواجه میشوید. دلایل ایجاد آن به طور مفصل بررسی شده است و این دلایل میتواند بسته به کاربر یا سرویسدهنده و سرور (سایت) باشد. همینطور رفع خطای 404 نیز در دو دسته کلی یعنی توسط کاربر و یا توسط سرویسدهنده انجام میشود. در این بین خطای 404 میتواند سبب بروز نقص در بهینهسازی وبسایت و کاهش نرخ حضور کاربران در سایت یا همان بونس ریت شود.
موتور جستجوی گوگل روی این موضوع حساس بوده و سایتهایی با این پیغام خطا را جریمه میکند. همینطور اگر کاربر یک وبسایت هستید و با این خطا مواجه میشوید میتوانید عوامل بروز ارور 404 را بررسی و نسبت به برطرف سازی آن اقدام نمایید. فراموش نکنید که صفحات سایت شما باید عاری از خطای 404 و یا خطای عدم دسترسی به صفحه باشد.
سؤالات متداول در مورد ارور 404
1. آیا ارور 404 مربوط به اتصال اینترنت من است؟
معمولاً این خطا مربوط به اتصال شما به شبکه اینترنت نیست اما گاهی در شبکه ADSL اتصال به سرور بینالملل میسر نمیشود که در این صورت با ارور 404 مواجه میشوید. همینطور اگر از نرمافزارهای تغییر آی پی استفاده میکنید نیز ممکن است به دلیل عملکرد نادرست و قطعی آنها شما خطای 404 را از شبکه دریافت کنید.
2. خطای 404 در هنگام دانلود فایل مشاهده میشود، چگونه میتوان آن را رفع کرد؟
درصورتیکه زمان دانلود فایل از اینترنت با این خطا مواجه میشوید احتمالاً فایل ازروی سرور حذف شده و یا این که دسترسی شما به آن محدود شده است. گاهی تغییر آی پی شما نیز میتواند موجب بروز این خطا روی مرورگر و نرمافزارهای دانلود منیجر شود. معمولاً دلیل خطا نیز بهعنوان توضیح در چند خط، زیر خطای 404 درج شده است.
3. چگونه میتوانم ارور 404 را رفع کنم؟
وابسته به این که شما کاربر هستید یا مدیر سایت و سرور به روشهای مختلفی میتوانید نسبت به رفع آن اقدام کنید که در این مقاله به طور مجزا در مورد هرکدام توضیح داده شده است. اما کاربران میتوانند با پاککردن کش و کوکی مرورگر یا ریست دیوایس و اینترنت این خطا را رفع کنند. همینطور مدیران سایت نیز باید از روشهای ریدایرکت و همینطور افزونههای مدیریتی بر روی CMSها این مشکل را برطرف نمایند.