
آموزش نصب محیط گرافیکی در اوبونتو سرور
در این مقاله میخوانید
نصب محیط گرافیکی در اوبونتو امکان استفاده از سیستمعامل اوبونتو بهصورت گرافیکی روی سرورها را فراهم میکند. سیستمعامل اوبونتو سرور واریانتی از اوبونتوِ استاندارد محسوب میشود که بهصورت منبعباز طراحی شده است و برای استفاده در شبکه، سرویسها، دستگاهها و سرورهای اینترنت اشیاء بسیار مناسب است. بااینحال برخلاف اوبونتوِ استاندارد، اوبونتوِ سرور پس از نصب رابط گرافیکی ندارد و این موضوع میتواند برای افرادی که بهتازگی با این سیستمعامل آشنا شدهاند و قصد دارند از آن استفاده کنند، به مشکلی بزرگ تبدیل شود. خوشبختانه این امکان وجود دارد که رابط گرافیکی را روی این سیستمعامل نصب کرد. در این مقاله از آموزش اوبونتو بلاگ پارس پک، میخواهیم نحوه نصب رابط گرافیکی روی این سیستمعامل را برایتان توضیح دهیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
خرید سرویسهای لینوکسی با قابلیت نصب محیط گرافیکی از پارس پک
شما میتوانید از این مقاله برای مدیریت سرور لینوکس خود استفاده کنید و اگر قصد خرید هر یک از انواع سرویس لینوکس پارس پک را دارید، میتوانید با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید. همچنین، شما میتوانید برای اطلاع از تعرفهها و هزینهها به لینکهای زیر مراجعه کنید.
مراحل نصب محیط گرافیکی در Ubuntu
برای نصب رابط گرافیکی در Ubuntu Server، ابتدا باید مقدمات اولیه را فراهم کنید و سپس وارد مراحل اصلی نصب شوید. برای این منظور، گامهای زیر را بهترتیب انجام دهید.
سرور ابونتو رابط گرافیکی ندارد و برای استفاده از آن باید با ترمینال اوبونتو دستهوپنجه نرم کنید تا با اجرای دستورات متنی با اوبونتو تعامل داشته باشید. درحالیکه با نصب رابط گرافیکی در اوبونتو مدیریت برنامههایتان با رابط گرافیکی ساده و کاربرپسند انجام میشود. کافیست رابط گرافیکی را در سرور اوبونتو نصب کنید تا دیگر به اجرای کدهای سختوپیچیده نیاز نداشته باشید.
گام اول: آپدیت اطلاعات پکیج
همواره پیشنهاد میکنیم که قبل از نصب پکیجهای موردنیاز، جدیدترین اطلاعات مربوط به پکیجها را از ریپوزیتوری جمعآوری کنید. با استفاده از دستورهای زیر، میتوانید این کار را انجام دهید و نسخه بهروز پکیجها را نصب کنید:
sudo apt update sudo apt upgrade
در تصویر زیر، میتوانید پوسته ترمینال را پس از اجرای دستورهای گفتهشده مشاهده کنید:

اجرای دستورات آپدیت اطلاعات پکیج
گام دوم: نصب محیط دسکتاپ
محیط دسکتاپ (Desktop Environment) مجموعهای است که از اجزایی مانند Wallpaper، ویجت، آیکون، منو و نوار ابزار برای رابط گرافیکی تشکیل شده است. همچنین، این محیط ابزارهایی کاربردی نظیر File Explorer و Desktop Search را روی خود دارد. در گام بعدی، باید این محیط را نصب کنید.
Desktop Environmentهای زیادی برای اوبونتو وجود دارد که ازجمله آنها میتوان به Gnome ،KDE Plasma ،Xubuntu و Mate-Core اشاره کرد. درادامه، برخی از این محیطهای دسکتاپ محبوب را توضیح میدهیم.
ویژگیهای سیستمعامل اوبونتو چیست؟ اوبونتو چه تفاوتی با سایر توزیعهای لینوکس دارد؟ در مقاله زیر بخوانید.
۱. محیط دسکتاپ Gnome
این محیط بهصورت پیشفرض روی اوبونتو استاندارد نصب شده است. استفاده از امکانات این محیط راحت و فضاهای کاری داینامیک و نمایش نمای کلی فعالیتهای انجامشده در آن، بهطورکامل دردسترس است.
۲. محیط دسکتاپ KDE Plasma
KDE Plasma یکی دیگر از محیط دسکتاپهای محبوب برای سیستمعامل اوبونتوست. این محیط طراحی منحصربهفردی دارد و با انتخاب آن امکان استفاده از هزاران Effect و شورتکات که باعث میشود تجربه کاربری بسیار خوبی بهدست آورید، دراختیارتان قرار خواهد گرفت.
۳. محیط دسکتاپ Mate-Core
محبوبیت این محیط دسکتاپ بهدلیل ظاهر آن است که میتواند تجربهای مشابه با ویندوز یا macOS دراختیار شما قرار دهد. این محیط بسیار سبک است و استفاده از آن بهخصوص برای سیستمهای نهچندان قدرتمند میتواند بسیار کاربردی باشد.
۴. محیط دسکتاپ Xubuntu
این محیط هم کاملاً سبک و پایدار است و هم میتوان آن را براساس نیازهای خود تنظیم کرد. ازجمله مزایای محیط دسکتاپ Xubuntu این است که میتوان از آن با سختافزارهای قدیمی بهراحتی استفاده کرد.
در جدول زیر، دستورهای مربوط به نصب هریک از این محیطهای دسکتاپ ارائه شده است:
دستور برای نصب | Desktop Environment |
sudo apt install ubuntu-desktop | Gnome |
sudo apt install kde-plasma-desktop | KDE Plasma |
sudo apt install ubuntu-mate-core | Ubuntu Mate |
sudo apt install xubuntu-core | Xubuntu |
گام سوم: نصب Display Manager
در گام بعدی، باید Display Manager را برای محیط دسکتاپ خود نصب کنید. ما اینجا از LightDM برای این منظور استفاده میکنیم. LightDM منبعباز و رایگان است و سبکبودن و پشتیبانی از چند محیط دسکتاپ، آن را به Display Manager محبوب و کارآمدی تبدیل کرده است. بههمیندلیل، از آن بهطورپیشفرض در توزیعهای مبتنیبر اوبونتو، مانند Linux Mint و Xubuntu، استفاده میشود.
برای نصب LightDM، از دستور زیر استفاده کنید:
sudo apt install lightdm
بعد از نصب، از شما خواسته میشود تا Desktop Manager پیشفرض را انتخاب کنید. گزینه LightDM را انتخاب کنید و مراحل را ادامه دهید:
گزینه LightDM را انتخاب کنید
گام چهارم: راهاندازی سرویس Display Manager
بعد از اینکه LightDM با موفقیت نصب شد، باید سرویس مربوط به آن را نیز فعال کنید. برای این منظور، از دستور زیر استفاده کنید:
sudo systemctl start lightdm.service
پس از فعالسازی، باید LightDM را با استفاده از دستور زیر به ابزارهای Service اضافه کنید. این کار سبب میشود تا پس از هربار بوتشدن سیستم، LightDM نیز بهطورخودکار راهاندازی شود:
sudo service lightdm start
حالا محیط دسکتاپ شما روی سرور مشاهدهشدنی خواهد بود:
اضافهشدن LightDM به ابزارهای Service
نمایش محیط دسکتاپ روی سرور
بهعنوان نکته پایانی، درصورتیکه به هر دلیل تصمیم گرفتید به CLI بازگردید، با استفاده از مجموعه دستورهای زیر میتوانید این کار را انجام دهید:
sudo apt autoremove ubuntu-desktop sudo systemctl stop lightdm.service sudo apt autoremove lightdm
جمعبندی
نصب محیط گرافیکی در اوبونتو به شما کمک میکند با رابط کاربری گرافیکی اوبونتو سرور را مدیریت کنید. اوبونتو سرور ازجمله سیستمعاملهایی است که بهدلایل مختلف استفاده از آن روی سرورها و سیستمهای تحتشبکه محبوبیت فراوانی دارد. بااینحال، این سیستمعامل مانند اوبونتوِ استاندارد رابط گرافیکی ندارد و همین مسئله سبب میشود که کار با این سیستمعامل بهخصوص برای افرادی مشکل باشد که تجربه زیادی در دستورهای خط فرمانی لینوکس ندارند. در این مقاله از آموزش لینوکس بلاگ پارس پک، نحوه نصب رابط گرافیکی روی این سیستمعامل را بهصورت گامبهگام توضیح دادهایم.
سؤالات متداول
۱. اوبونتو سرور چیست؟
اوبونتو سرور واریانتی از اوبونتوِ استاندارد است که بهعنوان سیستمعامل روی سرورها نصب میشود.
۲. آیا استفاده از گنوم روی اوبونتو سرور نیز امکانپذیر است؟
بله، شما میتوانید از گنوم روی سیستمعامل اوبونتو سرور استفاده کنید.
۳. Environment Desktop چیست؟
محیط دسکتاپ (Environment Desktop) به مجموعهای شامل Wallpaper، آیکون، منو و نوار ابزارها گفته میشود که برای رابط گرافیکی سیستمعامل طراحی شده است.