
اوبونتو (Ubuntu) چیست؟ معرفی کامل با کاربردها و ویژگی ها
سیستمعامل لینوکس بهدلیل قابلیتهایی که دراختیار دولوپرها میگذارد، ازجمله سیستمعاملهای محبوب موجود بهشمار میرود. این سیستمعامل توزیعهای مختلفی مانند اوبونتو، فدورا، دبیان و CentOS دارد که بهعنوان «Distros» نیز شناخته میشوند. توزیعهای اشارهشده مبتنیبر هسته لینوکس هستند و اوبونتو یکی از محبوبترین آنهاست. شما میتوانید اوبونتو را بهراحتی روی کامپیوترهای شخصی و سرورها یا هاست لینوکس نصب کنید.
برخلاف نرمافزارهای اختصاصی، اوبونتو سیستمعاملی متنباز و رایگان با میلیونها کاربر است. این یعنی کاربران میتوانند کدهای آن را تغییر دهند و هر تعداد کپیای که میخواهند، ایجاد و نصب کنند و سفارشیسازیهای لازم را در هرجایی انجام دهند. نکته دیگر اینکه برای استفاده از Ubuntu نیازی نیست هزینهای بابت مجوز بپردازید.
حال اوبونتو چیست و چه ویژگیها و قابلیتهایی دراختیار کاربران قرار میدهد؟ اوبونتو با سایر توزیعهای لینوکس چه تفاوتهایی دارد؟ در این مقاله از آموزش سیستم عامل، قصد داریم بهتفصیل درباره سیستمعامل اوبونتو و ویژگیهای آن صحبت کنیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
- تاریخچه اوبونتو
- اوبونتو چیست؟
- انواع نسخههای اوبونتو
- انواع مختلف طعمهای اوبونتو ubuntu flavors
- کدام اوبونتو را انتخاب کنیم و چگونه؟
- ویژگیهای سیستمعامل اوبونتو
- مقایسه اوبونتو با سایر توزیعهای لینوکس
- جدول مقایسه اوبونتو و سایر توزیعهای لینوکس
- سؤالات متداول
تاریخچه اوبونتو
همانطورکه گفتیم، اوبونتو یکی از توزیعهای لینوکس است. کد منبعی که این توزیع را تشکیل میدهد، از توزیع لینوکس بسیار قدیمی دیگری به نام دبیان سرچشمه میگیرد. البته دبیان همچنان سیستمعاملی بسیار کاربردی است؛ اما بهدلیل بهروزرسانیهای کم و نصب و نگهداری دشوار، کاربران کمتر به آن روی خوش نشان دادهاند.
دراینمیان، یکی از شرکتهای اینترنتی آفریقایجنوبی تصمیم گرفت که نسخه کاربرپسندتری از لینوکس روانه بازار کند. این شرکت توزیع دبیان را انتخاب کرد و آن را اوبونتو نامید. سپس در سال ۲۰۰۴، شرکتی به نام Canonical Ltd را برای ترویج و ارائه پشتیبانی از لینوکس اوبونتو تأسیس کرد. علاوهبراین، شاتلورث بنیادی برای تضمین آینده اوبونتو تشکیل داده است.
از آن زمان تاکنون، اوبونتو تغییرات زیادی به خود دیده است. درحالحاضر، شرکت دل (Dell) و سایر فروشندگان سختافزاری کامپیوترهای ازپیشبارگذاریشده با لینوکس اوبونتو را روانه بازار میکنند و این کامپیوترها معمولاً در صدر جدول وبسایت DistroWatch.com جای دارند. DistroWatch.com وبسایتی است که محبوبیت توزیعهای مختلف لینوکس را دنبال میکند. اگر بهتازگی قصد دارید از لینوکس استفاده کنید یا قبلاً از لینوکس استفاده میکردید و میخواهید توزیع لینوکس دیگری را امتحان کنید، اوبونتو گزینهای عالی برایتان بهشمار میرود.
اوبونتو چیست؟
«اوبونتو» یکی از واژههای باستانی زولو (Zulu) و خوسا (Xhosa) محسوب میشود که بهمعنای «انسانیت در برابر دیگران» است. همچنین، اوبونتو بهمعنای «من همانی هستم که هستم، بهخاطر آنچه همه ما هستیم» است و به این دلیل انتخاب شده که این احساسات دقیقاً روح توزیع لینوکس اوبونتو را توصیف میکند.
در حقیقت، Ubuntu سیستمعامل محبوب رایگان و منبعباز مبتنیبر لینوکس است که میتوانید از آن در کامپیوتر یا سرور مجازی لینوکس استفاده کنید. این پروژهای عظیم است که به میلیونها نفر در سراسر جهان کمک میکند تا ماشینهایی که با نرمافزارهای آزاد و باز طراحی میشوند، روی انواع دستگاهها راهاندازی کنند. لینوکس در اَشکال و اندازههای مختلفی عرضه میشود که اوبونتو محبوبترین نسخه در کامپیوترهای رومیزی و لپتاپهاست.
توجه کنید که وقتی میگوییم اوبونتو رایگان است، بدینمعنا نیست که تنها به هزینه آن اشاره میکنیم؛ بلکه برخلاف اکثر نرمافزارهای اختصاصی (مانند ویندوز و macOS)، نرمافزار رایگان و متنباز به شما امکان میدهد تا کد آن را ویرایش کنید و هر تعداد کپیای که میخواهید، نصب و برنامه را بهدلخواه توزیع کنید. شما برای استفاده از آن هزینهای پرداخت نمیکنید؛ بنابراین، نهتنها دانلود Ubuntu رایگان است؛ بلکه میتوانید بهدلخواه از آن استفاده کنید.
آشنایی با Ubuntu
انواع نسخههای اوبونتو
وقتی از لینوکس سخن بهمیان میآید، این آزادی را دارید که «محیط دسکتاپ» خود را انتخاب کنید. محیط دسکتاپ اساساً مجموعهای از مؤلفههاست که عناصر رابط کاربری گرافیکی رایج مانند آیکونها، نوارابزار، والپیپرها و ویجتهای دسکتاپ را ارائه میکند. اکثر محیطهای دسکتاپ مجموعهای از برنامهها و ابزارهای یکپارچه خود را دارند تا کاربران هنگام استفاده از سیستمعامل، حس یکنواختی را بهدست آورند.
نکته دیگر اینکه اساساً ظاهر سیستمعاملتان در بعضی مواقع برنامههایی را که استفاده میکنید، تغییر میدهد. رویهمرفته، مزیت استفاده از محیط دسکتاپ درمقایسهبا محیطهای دیگر چیست؟ بهطورمشابه، برخی از محیطهای دسکتاپ بر استفاده از گرافیک تمرکز میکنند؛ اما پسازآن پیکربندی سختافزاری قویتری میطلبند. در مقابل، برخی از محیطهای دسکتاپ روی کامپیوترهایی با پیکربندی نهچندان قدرتمند بهتر اجرا میشوند؛ اما ممکن است مناسب نباشند.
آموزش قدم به قدم و تصویری نصب اوبونتو 20.04 را در مقاله زیر بخوانید.
آموزش نصب اوبونتو 20.04انواع مختلف طعمهای اوبونتو ubuntu flavors
در دنیای لینوکس دسکتاپ، انواع محیط دسکتاپ بهعنوان flavors یا طعم نیز نامیده میشوند. درادامه، تعدادی از طعمهای رسمی اوبونتو آمده است:
- گنوم (GNOME طعم پیشفرض اوبونتو)
- کوبونتو (Kubuntu)
- خوبونتو (Xubuntu)
- لوبونتو (Lubuntu)
- اوبونتو میت (Ubuntu Mate)
- بادجی (Ubuntu Budgie)
- اوبونتو کیلین (Ubuntu Kylin)
- اوبونتو استودیو (Ubuntu Studio)
توجه کنید اینها طعمهای رسمی اوبونتو هستند که آنها را Canonical، شرکت مادر اوبونتو، تأیید کرده است. آنها همزمان با انتشار نسخه اصلی اوبونتو (نسخه پیشفرض گنوم) نسخه جدیدی را منتشر میکنند. ازآنجاکه اینها طعمهای رسمی هستند، آیا نسخههای دیگری از این سیستمعامل نیز وجود دارند؟ پاسخ مثبت است؛ اما آنها با Canonical مرتبط نیستند؛ بلکه کاربران علاقهمندی آنها را توسعه دادهاند که میخواهند از محیطهای دسکتاپ دیگری استفاده کنند و شرکت اصلی از آنها رسماً پشتیبانی نمیکند.
همانطورکه میدانید، برخلاف ویندوز و macOS، کاربران لینوکس این آزادی را دارند که از سیستم خود بهدلخواه استفاده و چیزهای جدید را امتحان کنند. شما میتوانید محیطهای دسکتاپ مختلفی را بهموازات محیط دسکتاپ پیشفرض ازقبلنصبشده، روی سیستم لینوکس خود نصب کنید. برای مثال، اگر از اوبونتو گنوم استفاده میکنید، میتوانید MATE را روی اوبونتو نصب کنید و بهدلخواه بین دو محیط دسکتاپ جابهجا شوید. کاربران خبره لینوکس برای سرگرمی و از روی کنجکاوی، محیطهای دسکتاپ دیگری را به اوبونتو میآورند (در اینجا، کدنویسی مطرح است) و سپس سایر کاربران علاقهمند آنها را امتحان میکنند (بدون نیاز به کدنویسی).
حال کدام نسخه اوبونتو مناسبتر است؟ این بستگی به نیاز شما دارد. برای پاسخ به این پرسش، اجازه دهید ویژگیها و هدفهای نسخههای رسمی اوبونتو را بیان کنیم تا کاملاً با آنها آشنا شوید و سپس باتوجهبه نیازتان نسخه مدنظر خود را انتخاب کنید.

طعمهای مختلف Ubuntu شامل چه مواردی است؟
۱. اوبونتو گنوم یا اوبونتو پیشفرض
نسخه پیشفرض اوبونتو تجربه کاربری منحصربهفردی بهارمغان میآورد و تمرکز اصلی تیم اوبونتو روی آن است. برای آموزش و یادگیری نسخه گنوم منابع زیادی دردسترس قرار دارد. توجه کنید که گنوم برای کارکردن به سختافزار قویتر از حد متوسط نیاز دارد؛ بنابراین، اگر سیستمتان کمتر از ۴ گیگابایت حافظه رم دارد، بهتر است از نسخه دیگر استفاده کنید.
۲. کوبونتو (Kubuntu)
کوبونتو نسخه KDE اوبونتوست. محیط دسکتاپ KDE Plasma بهدلیل گزینههای پیکربندی نقطه و کلیک معروف است. ترفندهای زیادی مانند ویجتها و صفحهنمایشها در اطراف دسکتاپ موجود است. اگر دوست دارید دسکتاپ خود را سفارشی کنید، این نسخه انتخاب مناسبی بهحساب میآید. کوبونتو میتواند روی هر نوع پیکربندی سختافزاری روان اجرا شود (البته نه خیلی قدیمی). اگر سیستم شما بیش از ۲ گیگابایت حافظه رم دارد، نباید با آن مشکلی داشته باشید. باتوجهبه اینکه KDE در سالهای اخیر پیشرفت زیادی کرده است و سبکترین محیط دسکتاپ را دارد، از عملکرد بسیار راضیکنندهای برخوردار است.
۳. خوبونتو (Xubuntu)
Xubuntu از محیط دسکتاپ Xfce استفاده میکند که محیط دسکتاپ قدیمی است و گزینههای اصلی سفارشیسازی دسکتاپ را دراختیارتان میگذارد. خوبونتو ممکن است بهخوبیِ سایر محیطهای دسکتاپی نباشد؛ اما مطمئناً ازنظر منابع سیستم بسیار سبک است. اگر از کامپیوتر شخصی قدیمی حتی با ۱ گیگابایت حافظه رم استفاده میکنید، Xubuntu گزینه جایگزین مطلوبی است. ممکن است با انتخاب این نسخه ظاهر و حس دسکتاپ مدرن را از دست بدهید؛ اما روان کار میکند.
۴. لوبونتو (Lubuntu)
مانند خوبونتو، لوبونتو (Lubuntu) نیز نیازهای سیستمهای ضعیف را برآورده میکند. در نسخههای قدیمیتر، از LXQt بهجای LXDE استفاده میشود. LXQt محیط دسکتاپ سبک و کممصرفی است. اگر استفاده از ویندوز XP را تجربه کردهاید، حس مشابهی خواهید داشت. لوبونتو از همه سبکتر است؛ بهطوریکه حتی اگر سیستمی با کمتر از ۱ گیگابایت حافظه رم داشته باشید، لوبونتو از عهده آن برخواهد آمد. این نسخه انرژی را بهطورمؤثر مدیریت میکند تا سیستمتان اغلب بیشازحد گرم نشود.
درواقع با استفاده از LXQt، ظاهری مدرن بهدست میآورید؛ درحالیکه میتوانید با منابع سیستم کمتری کار کنید. همچنین، اگر میخواهید از حداکثر توان دستگاهتان استفاده کنید، این نسخه گزینهای عالی است و بهجای خودِ رابط دسکتاپ، در تمام قدرت پردازش برنامهها و بازیها صرفهجویی میشود. توسعهدهندگان LXQt از جعبهابزار برنامهنویسی Qt استفاده میکنند؛ همان ابزاری که برای ایجاد رابط پلاسما بهکار میرود. گنوم و بسیاری از نسخههای دیگر در این فهرست بهجای Qt از جعبهابزار GTK استفاده میکنند.
راهنمایی درباره ویژگیهای Ubuntu
۵. اوبونتو میت (Ubuntu Mate)
اوبونتو میت از محیط دسکتاپ MATE استفاده میکند که از GNOME 2 جدا شده است. برخلاف گنوم فعلی (نسخه ۳)، گنوم ۲ رویکرد دسکتاپ سنتیتری دارد. بسیاری از افراد رابط جدید گنوم ۳ را دوست نداشتند و این باعث تولد محیط دسکتاپ MATE شد. اگر پیکربندی سختافزاری ضعیفتری دارید و دسکتاپ سنتیتری را ترجیح میدهید، از Ubuntu MATE لذت خواهید برد.
درواقع، MATE از این نظر متفاوت است که مزه ظاهر اوبونتو را در گذشته نشان میدهد. نصب این نسخه امروزی به استفاده از اوبونتو پیشفرض در سال ۲۰۱۰ بسیار شبیه است؛ زیرا میت در زمان انتقال بزرگ در دنیای لینوکس متولد شد. گنوم با انتشار نسخه ۳ همهچیز را دوباره طراحی کرد. Canonical تصمیم گرفت اوبونتو را با ایجاد یونیتی در مسیر جدیدی قرار دهد. MATE راهی برای ادامه استفاده از رابط GNOME 2 ارائه کرد که بسیاری از مردم آن را دوست داشتند. از آن روزها نسخه میت تغییر چندانی نکرده است؛ اما این باعث میشود که به توزیعی عالی در کامپیوترهای شخصی قدیمیتر تبدیل شود.
برای آموزش کامل فعال سازی و غیر فعال سازی یوزر root در اوبونتو مقاله زیر را بخوانید.
یوزر root در Ubuntu۶. اوبونتو بادجی (Ubuntu Budgie)
اوبونتو بادجی جدیدترین نسخه رسمی این توزیع بهحساب میآید و همانطورکه از نامش مشخص است، از Budgie بهعنوان محیط دسکتاپ استفاده میکند. بادجی را Solus Linux توسعه داده است. این نسخه بهلطف ظاهر مدرن و شیک خود، بهسرعت طرفداران بسیاری پیدا کرده است. بادجی ناحیه اعلانی مانند macOS و لانچری جانبی شبیه GNOME دراختیارتان قرار میدهد. درمجموع، رابط کاربری ازنظر زیباییشناسی دلپذیر است. اگر میخواهید دسکتاپ مدرنی داشته باشید، این نسخه گزینهای عالی است. توسعهدهندگان بادجی از سیستمعامل کروم و دستگاههای تلفنهمراه الهام گرفتهاند. Ubuntu Budgie ممکن است در آینده نزدیک دستخوش تغییرات اساسی شود؛ زیرا توسعهدهندگان در حال تغییر رابط کاربری از GTK به Qt هستند.
۷. اوبونتو کیلین (Ubuntu Kylin)
این طعم اوبونتو بهطورخاص کاربران چینی را هدف قرار داده است و پشتیبانی از زبان چینی و چند قابلیت دیگر را ارائه میدهد که بیشتر برای این دسته از کاربران مناسب است.
۸. اوبونتو استودیو (Ubuntu Studio)
اوبونتو استودیو از محیط دسکتاپ Xfce استفاده میکند و ابزارهای صوتی و تصویری ازپیشنصبشده دارد. این طعم از اوبونتو نیازهای سازندگان صدا و ویدئو و گرافیک را برآورده میکند. اگر در این زمینهها فعالیت میکنید، این طعم میتواند انتخاب مناسبی برایتان باشد.
کدام اوبونتو را انتخاب کنیم و چگونه؟
بهطورخلاصه، بهعنوان کاربر معمولی دسکتاپ تمرکزتان باید روی Ubuntu ،Kubuntu ،Lubuntu ،Xubuntu ،Ubuntu Mate و Ubuntu Budgie باشد و باتوجهبه نیازتان، نسخه مدنظر خود را نصب کنید. اگر هنوز درباره انتخاب طعم اوبونتو سردرگم هستید، پیشنهاد میکنیم آنها را امتحان کنید. با ایجاد یواسبیهای زنده از طعمهای یکبهیک میتوانید شروع و سپس آنها را حتی بدون نصب امتحان کنید.
ویژگیهای سیستمعامل اوبونتو
طبق آمارهای وبسایت رسمی اوبونتو، این توزیع بهدلیل قابلیتها و ویژگیهایش، از توزیعهای محبوب لینوکس در جهان بهشمار میرود. درادامه، شما را با این ویژگیها بیشتر آشنا میکنیم و توضیح میدهیم که چرا اوبونتو هم برای کامپیوترها و هم برای سرورهای خصوصی لینوکس محبوب است.
1. کاربرپسندبودن
برای مبتدیانی که میخواهند از لینوکس استفاده کنند، توزیع Ubuntu گزینهای عالی است. درحالیکه اوبونتو تفاوت چشمگیری با ویندوز و macOS دارد، یادگیری آن بسیار آسان است. اوبونتو از GNOME، یکی از محیطهای دسکتاپ (DE) محبوب در دنیای لینوکس، استفاده میکند.
ویژگیهای Ubuntu چیست؟
همانطورکه اشاره کردیم، گنوم تنها محیط دسکتاپی نیست که میتوانید همراه با اوبونتو تهیه کنید. این توزیع در انواع مختلفی به نام «طعم» عرضه میشود که در بخش قبلی، هرکدام از آنها را بررسی کردیم و باتوجهبه نیازتان، میتوانید هرکدام از آنها را انتخاب کنید.
بهطورکلی، نسخه Ubuntu Vanilla بههمراه محیط دسکتاپ گنوم برای مبتدیان بسیار مناسب است. بااینحال، اگر کامپیوتر شخصی قدیمی دارید که در اجرای برنامههای مدرن مشکل دارد، ممکن است بخواهید MATE یا Lubuntu یا Xubuntu را امتحان کنید.
2. امنیت کمنظیر
شاید شنیده باشید که میگویند لینوکس ایمنتر از سایر سیستمعاملهاست و بهطورکلی، به ماهیت منبعباز و نداشتن ویروسهای هدفمند لینوکس اشاره میکنند. وقتی میگوییم سیستمعامل یا نرمافزاری منبعباز است، یعنی کد منبع برای هرکسی که بتواند کد اضافه یا تغییراتی ایجاد کند، باز است. اوبونتو منبعباز است و اعضای انجمن خود آن را بهطورمداوم بررسی و بازبینی میکنند؛ درنتیجه، هرگونه آسیبپذیری امنیتی را میتوان بهسرعت شناسایی و از بین برد. درمجموع، میتوان گفت که توزیعهای لینوکس درمقایسهبا سایر سیستمعاملها نقصهای امنیتی کمتری دارند.
علاوهبراین، اوبونتو از AppArmor استفاده میکند؛ تقویتکننده هسته که نحوه رفتار برنامهها و منابعِ آنها را محدود و زمانی کار میکند که پروفایلهایی را در هسته وارد کرده باشید. این شامل فایلهای متنی حاوی قوانین دسترسی برای هر برنامه است. AppArmor میتواند گستره نقض امنیتی را کاهش دهد؛ زیرا برنامهها مجوزهای نامحدودی ندارند. همچنین، تعدادی از روشهای امنیتی مانند نصب خودکار بهروزرسانیهای امنیتی، استفاده از sudo بهجای کاربر ریشه لینوکس، پیادهسازی رمزهای عبور پیچیده، راهاندازی سرور VPN، پیکربندی فایروال با استفاده از UFW و فعالکردن IPtables در اوبونتو پشتیبانی میشوند.
امنیت بالای سیستمعامل Ubuntu
3. حریم خصوصی پیشرفته
Ubuntu نیز مانند هر سیستمعامل دیگری از خطمشی حفظ حریم خصوصی دادهها برخوردار است. چهار اصل اساسی وجود دارد که این سیستمعامل درزمینه پردازش اطلاعات شخصی از آنها پیروی میکند:
- دادههای شخصی را نمیخواهد؛ مگراینکه واقعاً برای اهداف قانونی به چنین اطلاعاتی نیاز داشته باشد.
- اطلاعات شخصی کاربرانش را بهجز برای ارائه محصولات و خدمات به مشتریان و پیروی از قانون و محافظت از حقوق خود با هیچکس بهاشتراک نمیگذارد.
- اطلاعات شخصی را ذخیره نمیکند؛ مگراینکه برای عملکرد خدمات، ارائه محصولات، پیروی از قانون یا محافظت از حقوق آن لازم باشد.
- برخی از اطلاعات سختافزاری و دادههای مکان و استفاده را جمعآوری میکند؛ بااینحال، همیشه میتوانید آن را از این کار منع کنید.
4. نرمافزارها و اپلیکیشنها
محبوبترین برنامههای موجود در ویندوز و macOS مانند کروم، اسلک، ویاس کد و اسپاتیفای نیز در اوبونتو دردسترس هستند. این سیستمعامل با فروشگاه خود به نام «Ubuntu Software» عرضه میشود که به شما امکان میدهد با چند کلیک برنامهها را جستوجو و نصب کنید. حتی اگر برنامههای دلخواهتان را پیدا نکنید، ممکن است بهطورتصادفی به جایگزینهای آنها برخورد کنید که شاید درنهایت آنها را بیشتر دوست داشته باشید.
اپلیکیشهای کاربردی Ubuntu
یکی از معایب استفاده از نرمافزار اوبونتو این است که فقط به شما اجازه میدهد برنامهها را بهصورت Snaps نصب کنید. نصبهای اسنپ مزایای خود را دارند؛ اما درمقایسهبا نصب برنامههای معمولی آهسته هستند و به فضای ذخیرهسازی زیادی نیاز دارند. بههمیندلیل، برخی از کاربران لینوکس از اجرای اوبونتو خودداری میکنند.
بااینحال، نگران نباشید؛ زیرا به استفاده از Snaps محدود نیستید. اکثر برنامههای محبوب موجود در لینوکس فایل نصب DEB ارائه میدهند. DEB را معادل فایل EXE در ویندوز یا فایل AppImage در macOS در نظر بگیرید. تنها کاری که باید انجام دهید، این است که آنها را دانلود و برای بازکردنشان دو بار کلیک کنید و روی «Install» بزنید.
آموزش کامل نحوه نصب Node.js در اوبونتو 20.04 را در مقاله زیر بخوانید.
نصب Node.js در Ubuntu 20.045. سبکبودن برخی از طعمهای اوبونتو
طعمهای اوبونتو مانند Ubuntu MATE و Xubuntu و Lubuntu سیستمعاملهای بسیار سبکی هستند. اگر کامپیوتری قدیمی دارید که نمیتواند نسخههای جدید ویندوز را اجرا کند، میتوانید طعم MATE را نصب کنید و جان تازهای به آن بدهید.
طعمهای Ubuntu بسیار سبک هستند!
گنوم DE مدرن و سنگینی درمقایسهبا بقیه است؛ ازاینرو، برای عملکرد روان به رم بیشتری نیاز دارد. گنوم بهمنظور اجرای بدون مشکل به حداقل ۲ گیگابایت حافظه رم احتیاج دارد؛ درحالیکه طعمهای ذکرشده در بالا به حدود ۱ گیگابایت حافظه رم نیاز دارند.
6. استفاده رایگان از اوبونتو
اوبونتو برخلاف ویندوز سیستمعاملی رایگان و بدون تبلیغات است. اگر اخیراً کامپیوتر شخصی جدیدی خریدهاید که میخواهید از آن برای کارهای اساسی استفاده کنید، بهجای خرید مجوز ویندوز، میتوانید Ubuntu را امتحان کنید.
اوبونتو سیستمعامل متنباز و رایگانی است که میتوانید آن را از وبسایت رسمی اوبونتو دانلود کنید و کد منبع آن را نیز بهدلخواه تغییر دهید. در مقام مقایسه، macOS و Windows سیستمعاملهای منبعبسته هستند. برای استفاده از ویندوز، باید کامپیوتری همراه با آن تهیه کنید یا مجوزی بخرید که از ۱۳۹ دلار بهازای هر مجوز شروع میشود. ناگفته نماند که macOS نیز برای خرید دردسترس نیست و ازقبل با دستگاههای مک نصب شده است.
7. مزیت استفاده از اوبونتو
دلایل زیادی برای استفاده از Ubuntu وجود دارد؛ اما درادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- این برنامه رایگان و منبعباز است.
- نصب و آزمایش آن آسان است. درواقع، برای نصب آن نیازی نیست که متخصص باشید.
- زیبا و شیک و کاربرپسند است.
- پایدار و سریع است و معمولاً در کمتر از یک دقیقه در کامپیوترهای مدرن بارگیری میشود.
- هیچ ویروس مهمی ندارد و دربرابر ویروسهای ویندوزی مخرب کامپیوتر مصون است.
- بهروز است؛ زیرا Canonical نسخههای جدید را هر ۶ ماه یک بار منتشر میکند و بهروزرسانیهای منظم را نیز بهرایگان برایتان بهارمغان میآورد.
- پشتیبانی میشود و میتوانید تمام نسخههای پشتیبان و راهنماییهای موردنیاز خود را از انجمن جهانی FOSS و Canonical دریافت کنید.
- در میان نسخههای مختلف سیستمعامل لینوکس، اوبونتو بیشترین پشتیبانی را دارد.
مقایسه اوبونتو با سایر توزیعهای لینوکس
لینوکس سیستمعاملی منبعباز و رایگان است که پیرامون هسته لینوکس ساخته شده است و در ۱۷سپتامبر۱۹۹۱، لینوس توروالدز آن را برای اولینبار منتشر کرد. درمقابل، Ubuntu سیستمعامل منبعباز و رایگان دردسترس و یکی از توزیعهای لینوکس است.
لینوکس در بین سرورها بسیار پرکاربرد است و اکثر وبسرورهای سراسر جهان روی سیستمعامل مبتنیبر لینوکس اجرا میشوند. با اینکه سیستمعامل ویندوز و macOS نیز برای محاسبات شخصی استفاده میشوند، همچنان لینوکس از آنها محبوبتر و پرکاربردتر است.
اوبونتو بر پایه هسته لینوکس و یکی از توزیعهای این سیستمعامل است. درواقع، این توزیع پرکاربردترین نوع سیستمعامل مبتنیبر لینوکس در تأسیسات دسکتاپ بهشمار میرود. اوبونتو سیستمعاملی دوستانه و بهاندازه کافی پایدار ارائه میدهد که برای کاربران معمولی کامپیوتر هدف قرار میگیرد. همچنین، نصب آن آسان است و همین موضوع یکی از ویژگیهای اصلی آن محسوب میشود.
توزیعهای لینوکس شامل فدورا، دبیان و… است. وقتی از نصب دسکتاپ صحبت میشود، اوبونتو از بقیه توزیعها محبوبتر است. این توزیع مانند تمام سیستمعاملهای مبتنیبر لینوکس، مشکلات ویروسی بسیار کمی دارد و در بیشتر مواقع، بدون نرمافزار ضدویروس میتوان آن را اجرا کرد. Ubuntu برای نصب فایلها به امتیازهای خاصی نیاز دارد؛ بنابراین، بارگذاری ویروس دشوار میشود.
لینوکس منبعباز است؛ ازاینرو، اکثر کاربران میتوانند آن را تغییر دهند و محدوده آن را از تلفن تا کامپیوتر مشخص کنند. محیطهای دسکتاپ کاربرپسند و مرورگرهای وب و بازیها به افزایش محبوبیت لینوکس کمک و آن را برای دسکتاپهای خانگی مناسبتر و راحتتر کردند. یکی دیگر از ویژگیهای جذاب لینوکس انعطافپذیری است. اگر رفتار چیزی را دوست ندارید، میتوانید با جایگزینکردن نرمافزار سازگار با نیازهایتان، آن را تغییر دهید.

Ubuntu چه تفاوتی با سایر توزیعهای لینوکس دارد؟
جدول مقایسه اوبونتو و سایر توزیعهای لینوکس
اوبونتو | لینوکس | ویژگیها |
یکی از توزیعهای مبتنیبر هسته لینوکس | دارای چندین توزیع مبتنیبر هسته لینوکس | توزیع |
توزیع لینوکس مبتنیبر دسکتاپ کاربرپسندتر است. | خط فرمان برای کاربران خانگی چالشبرانگیز است. | سهولت در استفاده |
انواع آن مبتنیبر سرور لینوکس و هسته و دسکتاپ موجود است. | سرور و انواع توزیعهای آن دردسترس هستند. | تغییر |
یکی از قطعات مقاوم دربرابر خطاست. هنگام خرابشدن هریک از اجزا، بهسختی خراب میشود، آن را مقاوم میکند. | معماریاش مانند یونیکس است که استحکام بیشتری ارائه میدهد. | قدرتمند |
یکی از سیستمعاملهای امن بهشمار میرود. | وقتی از امنیت صحبت میشود، از هر رقیب دیگری پیشی میگیرد. | امنیت |
مبتنیبودن بر هسته لینوکس باعث انعطافپذیری بیشتر آن میشود. | اجزا بهراحتی تعویضشدنی هستند. | انعطافپذیری |
پس از ماهها استفاده از بین نمیرود و بسیار مطمئن است. | در بین کسبوکارها بسیار مطمئن است. | قابلیت اطمینان |
پشتیبانی انجمن همچنان درمقایسهبا سایر توزیعهای لینوکس باید بهبود یابد. | پشتیبانی از انجمن لینوکس پذیرا است. | پشتیبانی |
جمعبندی
در این مقاله از آموزش اوبونتو، بهطورمفصل درباره سیستمعامل اوبونتو، انواع آن، ویژگیها و قابلیتهایش صحبت کردیم. اوبونتو یکی از توزیعهای برتر و محبوب لینوکس ازنظر کاربران است؛ زیرا علاوهبراینکه قابلیتها و امکانات متنوعی دراختیار آنان قرار میدهد، کارکردن با آن نیز آسان است. همچنین، شرکت سازنده هر ۶ ماه یک بار این سیستمعامل را آپدیت میکند و کاربران بهراحتی میتوانند آن را روی سیستم خود نصب کنند. از خصوصیات بارز سیستمعامل Ubuntu میتوان به رابط کاربری ساده و امنیت قوی و حریم خصوصی پیشرفته اشاره کرد.
لینوکس اوبونتو طعمها یا نسخههای متفاوتی دارد که هرکدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند و باتوجهبه نیازتان، میتوانید هرکدام از این طعمها را انتخاب و نصب کنید. امیدواریم که مطلب حاضر برایتان مفید بوده باشد. اگر تجربه استفاده از لینوکس Ubuntu را دارید، میتوانید آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
۱. سیستمعامل اوبونتو چه کاربردهایی دارد؟
اوبونتو (تلفظ oo-BOON-too) توزیع لینوکس منبعباز مبتنیبر دبیان است که با حمایت شرکت Canonical Ltd توزیع مناسبی برای مبتدیان محسوب میشود. این سیستمعامل در درجه اول برای کامپیوترهای شخصی (PC) در نظر گرفته شده است؛ اما میتوان از آن روی سرورها نیز استفاده کرد.
۲. آیا اوبونتو بهتر از ویندوز است؟
اوبونتو ایمنتر از ویندوز است. یکی از دلایل مهم این امر آن است که تعداد کاربران اوبونتو بسیار کمتر از ویندوز است. این موضوع تضمین میکند که ویروس یا نرمافزار کمتر به سیستم آسیب برساند؛ زیرا انگیزه اصلی مهاجمان تأثیرگذاری حداکثری بر کامپیوترهاست.
۳. چرا اوبونتو محبوب است؟
بزرگترین مزیت اوبونتو این است که امکان کار روی سیستمهای دسکتاپ، سرورهای خود، فضای ابری و دستگاههای اینترنت اشیاء را فراهم میکند.